Hyppää sisältöön

Somejättien johtajat Yhdysvaltain senaatin grillattavina väitetystä vaalivaikuttamisesta

Erityisesti republikaanisenaattorit hyökkäsivät kovasanaisesti Twitteriä ja Facebookia vastaan.

Facebookin toimitusjohtajan, Mark Zuckerbergin etäkuuleminen senaatin oikeusvaliokunnassa. Kuva: Bill Clark / EPA
Petri Burtsoff

Twitterin ja Facebookin toimitusjohtajat olivat tänään Yhdysvalloissa senaatin kuultavina liittyen niiden toimiin Yhdysvaltain vaalien yhteydessä.

Sekä Twitter että Facebook ovat sensuroineet vaaleihin liittyviä viestejä tekemällä niiden lukemisen vaikeammaksi ja liittämällä niihin lisäilmoituksen mahdollisesta valheellisesta tiedosta.

Erityisesti vaalit hävinnyttä ja väistyvää presidenttiä Donald Trumpia tukevat republikaanitahot ovat syyttäneet somejättejä vaalivaikuttamisesta.

– Haluamme selvittää, että jos kerran Twitter ja Facebook eivät ole sanomalehtiä, miksi teette journalistisia päätöksiä New York Post -sanomalehteen liittyen, senaatin oikeusvaliokunnan puheenjohtaja, republikaanisenaattori Lindsey Graham ihmetteli.

Senaatin oikeudellisen valiokunnan puheenjohtaja Lindsey Graham piti avajaispuheen kuulemisen aluksi.

Graham viittasi New York Post -sanomalehden esittämiin vahvistamattomiin väitteisiin Joe Bidenin pojan Hunter Bidenin liiketoimista Ukrainassa.

Molemmat toimitusjohtajat puolustivat toimiaan

Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey kertoi yhtiön liittäneen varoitusviestin yli 300 000 viestiin vaalien läheisyydessä.

– Syynä tähän oli se, että halusimme estää väärän tiedon leviämisen ilman sen vaatimaa asiayhteyttä. Käyttäjämme halusivat tätä, hän sanoi.

Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey etäyhteydessä todistamassa senaatin oikeudellisen valiokunnan kuulemisessa. Kuva: Bill Clark / EPA

Facebookin Mark Zuckerberg puolestaan perusteli yhtiön toimia sillä, että se halusi varmistaa vapaiden vaalien toiminnan. Facebook muun muassa esti valheellisen tiedon levittämisen äänestämiseen liittyen, Zuckerberg kertoi.

Lisää aiheesta:

Facebook varautuu Yhdysvaltain vaaleihin: se rajoittaa vaalimainoksia ja varoittaa, jos joku julistautuu voittajaksi liian aikaisin

Suosittelemme sinulle