Hyppää sisältöön

Elokapinan mielenilmaus sujui rauhallisesti Helsingissä – paikalla oli noin 80 mielenosoittajaa

Mielenilmaus oli maa- ja metsätalousministeriön edessä Helsingin Kruununhaassa.

Elokapina mielenosoitus.
Elokapinan mielenilmaus maa- ja metsätalousministeriön edessä alkoi ennen aamuyhdeksää ja jatkui iltapäivällä kello kahteen saakka. Kuva: Matti Myller / Yle
Susanna Siironen,
Saara Hirvonen

Helsingissä tänään keskiviikkona järjestetty Elokapinan mielenilmaus sujui poliisin mukaan rauhallisesti.

Kansainvälinen ympäristöliike Elokapina järjesti mielenosoituksen EU:n yhteisestä maataloustukipolitiikasta CAPista (Common Agricultural Policy) maa- ja metsätalousministeriön edessä Helsingin Kruununhaassa. Sekä mielenosoittajat että poliisi ovat poistuneet paikalta.

Poliisi kertoo Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että mielenosoitukseen osallistui noin 80 ihmistä.

Elokapina mielenosoitus.
Elokapinan mielestä CAP-uudistus vuosille 2021–2027 on riittämätön ilmaston ja ympäristön kannalta. Kuva: Matti Myller / Yle

Poliisi ei joutunut käyttämään voimakeinoja.

– Ei mitään poliisin toimenpiteitä, poliisi on seurannut rauhallisesti sujunutta mielenilmausta ja ohjannut liikennettä, kertoi ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisista puoli kahden aikaan iltapäivällä.

Roimun mukaan mielenilmauksesta ei syntynyt liikenneruuhkia. Yksi bussilinja joutui muuttamaan reittiään ja kiertämään korttelin. Ilmoitus mielenilmauksesta tuli poliisille hyvissä ajoin.

Elokapina mielenosoittajat istuvat kadulla.
Poliisit ohjasivat liikennettä alueella. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Mielenosoitus alkoi hieman ennen aamuyhdeksää ja jatkui iltapäivällä kello kahteen asti, ja se katkaisi Mariankadun liikenteen Hallituskadun ja Kirkkokadun väliltä.

Elokapina: CAP-uudistus vesittää Pariisin ilmastosopimuksen

Nyt järjestetty mielenosoitus koski EU:n yhteistä maataloustukipolitiikkaa CAPia.

Elokapinan mielestä EU-parlamentin lokakuussa ehdottama CAP-uudistus vuosille 2021–2027 on riittämätön ilmaston ja ympäristön kannalta. Liike katsoo, että toteutuessaan uudistus tulee vesittämään Pariisin ilmastosopimuksen.

Ministeriö piti aamupäivällä CAP-uudistuksen valmistelua koskevan webinaarin (siirryt toiseen palveluun), jossa ministeri Jari Leppä ja virkamiesjohto esittelivät uudistusta. CAP ohjaa maatalouspolitiikkaa EU:n jäsenmaissa ilmastotekojen kannalta kriittiset seuraavat seitsemän vuotta.

Elokapina mielenosoittajat istuvat kadulla.
Mielenosoitus katkaisi Mariankadun liikenteen Hallituskadun ja Kirkkokadun väliltä.  Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Elokapina-liikkeen lokakuussa järjestämä mielenosoitus nousi uutisiin poliisin voimankäytön vuoksi. Poliisi muun muassa käytti pippurisumutetta mielenosoittajiin, kantoi heitä tieltä pois ja otti osan heistä myös hetkellisesti kiinni.

Mielenosoituksessa kaasusumututetusta 14 on tehnyt rikosilmoituksen poliisin toiminnasta. Lokakuun puolivälissä valtakunnansyyttäjä ilmoitti aloittavansa tukinnan poliisin toimista. Esitutkinnassa selvitetään poliisin mielenosoittajiin kohdistaman voimankäytön perusteita ja lainmukaisuutta.

Poliisi Elokapinaliikkeen mielenosituksessa.
Poliisi ei joutunut käyttämään voimakeinoja tämänkertaisessa mielenosoituksessa. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Lue myös:

Läpivalaisimme Elokapinan vaatimukset hiilineutraalista Suomesta viidessä vuodessa, lopputulos: mahdoton tehtävä

Tilastot paljastavat: Helsingin poliisi tarttuu yhä useammin OC-sumutteeseen – "Partio valitsee kussakin tilanteessa keinon, joka on lievin tehoava voimakeino"

Valtakunnansyyttäjä aloittaa tutkinnan poliisin voimankäytöstä Elokapina-mielenilmaisussa

Elokapina sai nimensä naiselta, joka ei ole edes mukana liikkeessä – alkuperäinen nimi oli eläköityneestä äidinkielenopettajasta liian vaikea

Ympäristöaktivistit jumiuttivat Helsingin keskustaa ilmastonmuutoksen vuoksi – "Koemme, että häiriön aiheuttaminen on valitettavasti viimeinen keino"

Suosittelemme sinulle