Hyppää sisältöön

Nälkä uhkaa Tigrayn saarrettuja ihmisiä – kovat uhkaukset sävyttävät Etiopian kaksi viikkoa kestänyttä konfliktia

Liittovaltion armeija väittää saavuttaneensa voittoja. Tigrayn vapautusrintama puolestaan sanoo, ettei se luovuta koskaan.

Tigrayn alueelta paenneita etiopialaisia rajakylässä Sudanin puolella perjantaina. Kuva: Ebrahim Hamid / AFP

Etiopian pohjoisosassa Tigrayssa sota on jatkunut jo kaksi viikkoa, ja seuraava huolenaihe on nälkä.

Tigrayhin johtavat tiet ja lentokentät ovat olleet suljettuina miltei koko konfliktin ajan. Uutistoimisto AP kertoo nähneensä humanitaarisen järjestön sisäisen arvioin, jonka mukaan alueen ruokavarannoista on jäljellä vain vähän – eikä ruokaa ole edes rahalla ostettavaksi.

YK ja muut avustusjärjestöt ovat varoittaneet huonontuvasta humanitaarisesta tilanteesta jo yli viikon ajan. Kauppojen ulkopuolelle alkoi AP:n mukaan kertyä pitkiä jonoja heti, kun Etiopian armeija ilmoitti hyökkäävänsä alueelle 4. marraskuuta.

Tutkijoiden ja akateemikkojen ylläpitämän The Conversation -julkaisun (siirryt toiseen palveluun) mukaan alueelle saattaa syntyä sodan seurauksena jopa nälänhätä.

Ruokaa, polttoainetta ja lääkkeitä on pakattu rekkoihin, jotka odottavat pääsyä alueelle rajan tuntumassa.

Alueella oli alkamassa sadonkorjuu

Jo ennen konfliktia Tigrayta koetteli heinäsirkkaparvi, joka tuhosi merkittävän osan sadosta. Suuri osa Tigrayn asukkaista on maanviljelijöitä ja alueella oli juuri ennen tilanteen eskaloitumista alkamassa sadonkorjuuaika, kirjoittaa The Conversation.

Tilanne Tigrayn sisällä on haastava myös siksi, että alueen pankit suljettiin useammaksi päiväksi. Noin miljoona ihmistä jäi AP:n mukaan ilman humanitaarisia rahansiirtoja.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Tigrayn taisteluissa ovat vastakkain Etiopian armeija ja pohjoista Tigrayn maakuntaa hallitseva vapautusrintama.

Osapuolten välit ovat kiristyneet Nobelin rauhanpalkinnon saaneen pääministerin Abiy Ahmedin aikana. Tigrayn vapautusrintama oli Etiopian johdossa pitkään ennen Abiyn valtakautta. Vapautusrintama kokee, että heitä on viime aikoina kohdeltu epäreilusti.

Abiy ilmoitti vajaat kaksi viikkoa sitten määränneensä armeijan aloittamaan hyökkäykset Tigrayn kansan vapautusrintamaa vastaan. Abiyn mukaan hyökkäykset olivat vastatoimi vapautusrintaman iskuille Etiopian keskushallinnon sotilaita vastaan.

Etiopia puhuu voittavansa, Tigray ei aio antautua koskaan

Tigrayn alueella elää noin viisi miljoonaa ihmistä. Heistä ainakin 27 000 on jo paennut sotaa naapurimaa Sudaniin.

AP:n näkemän humanitaarisen järjestön arvion mukaan Tigrayssa olevat ihmiset eivät aio lähteä muualle Etiopiaan, koska he pelkäävät henkensä puolesta.

Pääministeri Abiy yritti rahoitella pelkoa keskiviikkona. Pääministerin lausunnossa sanotaan AP:n mukaan, että Tigrayn-operaatio kohdistuu "ensisijaisesti" aluetta hallitseviin henkilöihin.

Pääministerin tiedonannon mukaan "Tigrayn ihmiset hyötyvät operaatiosta ensimmäisinä".

Etiopian sodassa ovat vastakkain pohjoisen Tigrayn joukot ja liittovaltion armeija. Kuvassa on hallinnon joukoissa taistelevia sotilaita Gondarin kaupungissa Tigrayn eteläpuolella 8. marraskuuta. Kuva: Eduardo Soteras / AFP

Etiopian viranomaiset ovat vannoneet lopettavansa sodan muutamassa päivässä. Torstaina liittovaltion joukot väittivät vapausturintaman väistyvän ja sanoivat saavuttaneensa tärkeitä voittoja taisteluissa.

Tietojen vahvistaminen on hankalaa, sillä yhteydet alueelle ovat olleet poikki jo pitkään.

Tigrayn vapautusrintama puolestaan ilmoitti vielä keskiviikkona, etteivät he koskaan luovuta ja tulevat pian kukistamaan liittovaltion hyökkäyksen.

– Tigray on nyt helvetti vihollisilleen, paikallishallinto sanoi lausunnossaan Reutersin mukaan.

Tigrayn joukot tekivät viikonloppuna ohjusiskun myös naapurimaan Eritrean pääkaupungin Asmaran lentokentälle. Tuolloin pelkona oli, että myös Etiopian naapurimaat lähtevät mukaan sotaan.

– Arvostamme Eritrean itsehillintää, joka on auttanut estämään konfliktin leviämistä laajemmalle, kommentoi Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo tiistaina.

Aiempia juttujamme aiheesta:

YK: Jo yli 25 000 paennut Etiopiasta – rauhannobelisti Abiy torjuu neuvottelut taisteluiden osapuolten välillä

Tigrayn johtaja vahvistaa iskut Asmaraan – "Taistelemme myös Eritreaa vasraan"

Etiopian armeija väittää kukistaneensa joukot Länsi-Tigrayssa –Amnestyn mukaan alueella on tapahtunut "joukkomurha", 11 000 paennut Sudaniin

Suosittelemme sinulle