Hyppää sisältöön

Kulttuurineuvos Veijo Baltzaria syytetään ihmiskauppa- ja seksuaalirikoksista – uhreina seitsemän naista

Veijo Baltzar oli rikosepäilyjen vuoksi vangittuna lähes vuoden ajan. Hän on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Veijo Baltzar
Oikeudenkäynti kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzaria ja kahta naista vastaan alkaa Helsingin käräjäoikeudessa valmistelevalla istunnolla 4. joulukuuta. Pääkäsittely alkaa 9. joulukuuta. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Marjatta Rautio

Syyttäjät ovat nostaneet syytteet kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzaria vastaan ihmiskauppa- ja seksuaalirikoksista.

Baltzaria syytetään seitsemään naiseen kohdistuvista ihmiskaupparikoksista ja toissijaisesti työrikoksista sekä erilaisista seksuaalirikoksista.

Syyttäjä katsoo Baltzarin syyllistyneen muun muassa törkeään ihmiskauppaan, törkeisiin raiskauksiin, raiskauksiin ja törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Epäillyt rikokset ovat syyttäjän mukaan tapahtuneet Helsingissä, Kuopiossa, Raaseporissa ja Rautalammilla elokuusta 2004 alkaen aina marraskuuhun 2019 asti.

Lisäksi kahta naista syytetään avunannosta ihmiskaupparikoksiin ja toista myös toissijaisesti kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

Poliisi selvitti epäiltyjä rikoksia eri puolilla Suomea

Poliisin esitutkinta epäillyssä rikosvyyhdessä valmistui syyskuussa. Sen perusteella Baltzarin uhreiksi on joutunut seitsemän 1980‒2000-luvuilla syntynyttä naista. Osa naisista oli epäiltyjen rikosten tapahtumahetkellä alaikäisiä.

Poliisi selvitti epäiltyjä rikoksia viidentoista vuoden ajalta Helsingissä, Espoossa, Raaseporissa, Suonenjoella ja Kuopiossa.

Baltzarin epäillään värvänneen tyttöjä ja nuoria naisia pyörittämäänsä teatteritoimintaa ja asumaan luonaan.

Asuinpaikkoja on poliisitutkinnan mukaan ollut ensin useampia pääkaupunkiseudulla ja lopulta iso asunto Tammisaaressa. Baltzarilla on ollut käytössään asunto myös ainakin Kuopiossa.

– Rikoksista epäilty on käyttämällä hyväksi asianomistajien turvatonta tilaa ja riippuvaista asemaa – ja ainakin osaa asianomistajista myös painostamalla – värvännyt heidät yhteisöönsä ja majoittanut heitä erinäisissä asunnoissa saattaakseen heidät seksuaalisen hyväksikäytön ja/tai pakkotyön kohteeksi ja ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin, kertoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa syyskuussa.

Baltzar tutkintavankeudessa lähes vuoden

Poliisin esitutkinnan mukaan yhteisössä vallitsi pelon ilmapiiri.

Esitutkinnan mukaan uhrien piti Baltzarin luona asuessaan toimia hänen antamiensa sääntöjen ja määräysten mukaisesti. Yhteisön säännöt koskivat muun muassa ulkonäköä ja syömistä. Poliisi epäilee, että uhrit erkaannutettiin perheistään ja ystävistään eivätkä he saaneet olla yhteydessä ulkopuolisiin.

Baltzar oli rikosepäilyjen vuoksi tutkintavankeudessa lähes vuoden ajan. Hänet vangittiin viime vuoden marraskuun lopulla ja vapautettiin kuluvan vuoden marraskuun alkupuolella. Hän on matkustuskiellossa.

Syyte 78-vuotiasta Baltzaria vastaan piti alun perin nostaa jo helmikuussa, mutta määräaikaa pidennettiin kolme kertaa.

Oikeudenkäynti alkaa Helsingin käräjäoikeudessa valmistelevalla istunnolla 4. joulukuuta ja pääkäsittely alkaa 9. joulukuuta. Istuntopäiviä on varattu maaliskuun loppuun asti.

Oikeudenkäynti on salainen ja rikosten uhrien henkilöllisyydet salataan 60 vuoden ajaksi.

Veijo Baltzarin asianajaja Jussi Sarvikivi kertoi syyskuussa poliisin esitutkinnan valmistuttua, että Baltzar kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Baltzar on tunnettu kirjailija ja kulttuurivaikuttaja. Hänen tuotantoonsa kuuluu lukuisia romaaneja, näytelmiä ja runoteoksia sekä kuvataidetta.

Juttua täydennetty klo 16.50 tarkemmilla tiedoilla oikeudenkäynnin alkamisesta. Helsingin käräjäoikeus tiedotti oikeudenkäynnin aloittamisesta valmisteluistunnolla klo 16.25. Juttua täydennetty klo 17.30 tarkemmilla rikosnimikkeillä.

Lue myös:

Useista rikoksista epäilty kulttuurineuvos Veijo Baltzar päässyt tutkintavankeudesta

Poliisi epäilee kulttuurineuvos Veijo Baltzaria törkeästä ihmiskaupasta ja useista seksuaalirikoksista – valmistunut esitutkinta: seitsemästä uhrista osa alaikäisiä

Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinnassa uusi epäilty – kaikkiaan epäiltyjä nyt neljä

Veijo Baltzarin rikosepäilyt ovat järkyttäneet taiteilijan kotiseuduilla – Kuopion apulaiskaupunginjohtaja ihmetteli "ylipalvontaa"

Kulttuurivaikuttaja Veijo Baltzar vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta

Suosittelemme sinulle