Hyppää sisältöön

Tove on Suomen Oscar-ehdokas

Zaida Bergrothin ohjaama Tove on valittu Suomen ehdokkaasi parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-kisaan.

Tove (Alma Pöysti) sitter vid scenkanten och ser fundersam ut.
Alma Pöystin roolisuoritusta Tovena on kehuttu arvioissa. Kuva: Sami Kuokkanen / Helsinki-filmi
Janne Sundqvist

Tove Jansson -elämäkertaelokuva Tove on valittu Suomen ehdokkaaksi kisaamaan parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnosta.

Suomen Oscar-raadin mukaan Tove on hallittua elokuvakerrontaa ja sen näyttelijätyö erinomaista. Elokuva kertoo universaalin tarinan rakkauden etsimisestä ja löytämisestä sekä taiteen tekemisen intohimosta, raati perustelee valintaansa.

Ruotsinkielisen elokuvan pääosaa esittää Alma Pöysti. Sen muissa päärooleissa nähdään muun muassa Krista Kosonen ja ruotsalainen Shanti Roney. Elokuvan on ohjannut Zaida Bergroth ja käsikirjoittanut Eeva Putro. Toven ovat tuottaneet Helsinki-filmille Aleksi Bardy ja Andrea Reuter.

"Isot arpajaiset"

Toinen elokuvan tuottajista, Helsinki-filmin toimitusjohtaja Aleksi Bardy, kuvailee elokuvan tekijöiden tunnelmia iloisiksi ja toiveikkaiksi. Tuotantoyhtiössä on hänen mukaansa ryhdytty jo töihin Oscar-kampanjan käynnistämiseksi.

– Tänä vuonna valinta tuli niin myöhään, että meidän täytyi tehdä iso osa valmisteluista jo ennen kuin tiesimme, tulisiko ehdokkuutta, Bardy sanoo.

Tovella onkin vielä pitkä matka edessään, jotta se pääsisi viiden Oscar-ehdokkaan joukkoon ensi huhtikuun palkintogaalaan. Ehdokkuutta tavoittelevilla elokuvilla on usein tehokas markkinointikoneisto, jonka tarkoituksena on saada mahdollisimman paljon huomiota äänestäjien keskuudessa.

Toven ja muiden kansainvälisten elokuvien kohtalosta päättää tänä vuonna poikkeuksellisesti koko elokuva-akatemian jäsenistö (siirryt toiseen palveluun). Se tekee alkukarsinnan äänestämällä kymmenen parhaan ehdokkaan listan. Lopullisiksi Oscar-ehdokkaiksi valikoituu sitten vain puolet tuolta listalta.

Bardy kertoo, että Tovelle on jo hankittu pressiagentti Yhdysvalloista. Koronapandemia aiheuttaa hänen mukaansa erityisiä haasteita juuri kansainvälisen Oscar-kategorian ehdokkaille.

– Elokuvia äänestävien täytyy sitoutua näkemään monta kansainvälistä ehdokaselokuvaa. Töissä käyvillä ei siihen ole juuri aikaa. Se tarkoittaa, että ehdokkuudesta äänestävien joukko on hyvin vanha. Iältään he ovat kuudenkymmenen ja kuoleman välissä, tuottaja sananoo.

Elokuva-akatemiaan kuuluu liki 10 000 elokuva-ammattilaista eri puolilta maailmaa. Jäsenistöä on syytetty iäkkääksi, valkoiseksi ja miesvaltaiseksi. Akatemia on laventanut jäsenhankintaansa viime vuosina tasapainottaakseen kokonaisuutta.

Helsinki-filmi on toista kertaa mukana Oscar-kisassa. Edellisen kerran se tavoitteli Oscar-ehdokkuutta kolme vuotta sitten Dome Karukosken elokuvalla Tom of Finland. Bardy sanoo tuolloisen Oscar-kampanjan opettaneen, että on käytettävä hyväkseen kaikki tilaisuudet tuoda elokuvaa esille.

– On varattava tosi paljon aikaa ja energiaa. Erityisesti ohjaajaa tullaan kysymään moneen.

Toven mahdollisuuksia päästä viiden Oscar-ehdokkaan joukkoon Bardy ei lähde vielä veikkaamaan.

– Isot arpajaisethan ne ovat. Täytyisi katsoa vedonlyöntitoimistosta, minkälaisia kertoimia siellä ruvetaan antamaan.

Menestystä Suomessa, ylistystä maailmalla

Tove (Alma Pöysti) målar på golvet i sin ateljé.
Alma Pöystin roolia Tove Janssonina on kehuttu elokuva-alan kansainvälisessä ammattilehdistössä asti. Kuva: Tommi Hynynen / Helsinki-filmi

Kampanjassa Tovea avittaa ainakin se, että elokuva on ehtinyt saada positiivista huomiota elokuva-alan kansainvälisessä ammattilehdistössä. Elokuvaa esitettiin Toronton elokuvajuhlien ammattilaisnäytöksissä syyskuussa, minkä jälkeen sekä Screen Daily (siirryt toiseen palveluun) että Variety (siirryt toiseen palveluun) kehuivat elokuvaa arvioissaan. Kumpikin lehti ylisti erityisesti nimikkoroolissa loistavaa Pöystiä.

Lokakuun alussa Suomen ensi-iltansa saanut Tove on ollut tämän syksyn yllättäjä elokuvateattereissa. Se on saanut jo yli 138 000 katsojaa koronapandemian aiheuttamista paikkarajoituksista huolimatta. Katsojamäärä on erittäin hyvä kotimaiselle elokuvalle yleensäkin, ja peräti poikkeuksellinen ruotsinkieliselle elokuvalle.

Aiemmin parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarina tunnetun palkinnon nimi uudistettiin tämän kevään Oscar-gaalaan parhaaksi kansainväliseksi elokuvaksi.

Tuoreimman parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnon voitti eteläkorealaisen Bong Joon-Hon trilleri Parasite, joka voitti myös parhaan elokuvan palkinnon.

Lopulliseen viiden parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkaan joukkoon on vain kerran päässyt suomalainen elokuva, Aki Kaurismäen ohjaama Mies vailla menneisyyttä vuonna 2003.

Oscar-palkinnot jaetaan 25. huhtikuuta 2021. Palkintogaala järjestetään tavallisesti helmikuussa, mutta ensi vuoden tapahtumaa siirrettiin kahdella kuukaudella koronapandemian takia.

Kelvollisia parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-ehdokkaaksi ovat kaikki elokuvat, jotka ovat saaneet tai saavat ensi-iltansa viime vuoden lokakuun ja tämän vuoden lopun välisenä aikana.

Lue lisää: Virolaisohjaaja teki Suomen Lapissa pohjoisen western-elokuvan, joka päätyi Viron Oscar-ehdokkaaksi

Keskustele aiheesta. Keskustelu on auki 19.11. klo 23 saakka.

Juttua muokattu klo 16.45. Lisätty tietoa äänestyksestä ja muutettu Tove-elokuvan katsojamäärä 120 000:sta 138 000:een.

Suosittelemme sinulle