Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pandanpentu teki sen, mikä on ihmiselle mahdotonta: sai washingtonilaiset kerrankin yhteisen asian taakse

Arkea maailmalta: Pandan nimikilpailu on tuonut iloa pääkaupungin totiseen arkeen, kirjoittaa Ylen kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.
Mika Hentunen Kuva: Antti Haanpää / Yle, kuvankäsittely Harri Vähäkangas / Yle
Mika Hentunen
Avaa Yle-sovelluksessa

WASHINGTON Zai Zai (Poitsu)? Fu Zai (Menestyvä poitsu)? Xiao Qi Ji (Pikku ihme)? Xing Fu (Iloinen menestyjä)?

Tällaisia nimiä on ehdolla Yhdysvaltain pääkaupungin kuuluisimmalle eläimelle, elokuussa syntyneelle pandanpennulle. Yleisö saa äänestää niistä mieleistään.

Nimen tulee olla kiinalainen, koska Washingtonissa on pandoja Kiinan kanssa tehdyn vuokrasopimuksen ansiosta. Jossain vaiheessa elämäänsä ne päästetään vapauteen kiinalaiseen luonnonpuistoon.

Tulokkaan emo Mei Xiang on synnyttänyt aiemmin kolme jälkeläistä: Tai Shanin 2005, Bao Baon 2013 ja Bei Bein 2015.

pandanpentu
Elokuussa syntynyttä pandanpentua tutkittiin marraskuun alussa. Smithsonian-instituutin eläintarhasta kerrotaan, että pentu oli koko tutkimuksen ajan unelias. Kuva: Smithsonian’s National Zoo

Washingtonilaisten sosiaalinen elämä on niukkaa loputtomien koronarajoitusten takia. Kaupungin ilmapiiri on ollut koko vuoden alakuloinen ja syksyllä suorastaan myrkyllinen presidentinvaalin loanheiton takia.

Elävän pehmolelun nimenantotehtävä on saanut washingtonilaiset innostumaan ennenkokemattomalla tavalla. Eläintarhan pandaliven seuraaminen on tavallistakin suositumpaa ajanvietettä.

Nettikameraan on tyytyminen, koska eläintarhan "Aasia-polku" pysyy suljettuna. Näin varmistetaan, että Mei Xiang saa hoitaa rauhassa jälkeläistään.

Jättiläispandat ovat herkkiä eläimiä. Mei Xiangille on tapahtunut viime vuosina keskenmenoja, ja terve pentu on vielä kovin heiveröinen. Marraskuun alun mittauksessa se oli 54 senttiä pitkä ja painoi 4,1 kiloa.

Kommunistinen Kiina käynnisti pandadiplomatian länsimaiden kanssa 1970-luvun alussa. Syksyllä 1972 presidentti Richard Nixon toivotti juhlallisessa seremoniassa tervetulleiksi Ling-Lingin ja Hsing-Hsingin.

Siitä lähtien kiinalaiset jättiläispandat ovat olleet Washingtonin eläintarhan ehdottomia vetonauloja.

pandanpentu
Pandanpentua mitattiin Smithsonian-instituutin eläintarhassa marraskuun 4:ntenä. Kuva: Smithsonian’s National Zoo

22-vuotias Mei Xiang ja sen 23-vuotias partneri Tian Tian ovat olleet siellä vuodesta 2000 lähtien.

Niistä solmittiin ensin kymmenen vuoden ja 10 miljoonan dollarin sopimus, jota on sen jälkeen jatkettu kaksi kertaa viidellä vuodella. Nykyinen vuokrasopimus umpeutuu 7. joulukuuta.

Yhdysvaltain nykyinen hallinto on huonoissa väleissä Kiinan kanssa. Maat ovat olleet kauppasodassa. Presidentti Donald Trump on syyttänyt kiinalaisia pandemiasta ja kutsunut koronaa Kiina-virukseksi.

Kauppasodan pelätään vaikuttavan myös pandadiplomatiaan. Kiinasta on saatu hälyttäviä viestejä, jotka tulkitaan suuttumukseksi ja kasvavaksi Yhdysvaltain-vastaisuudeksi.

Kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa Sina Weibossa on levitetty videoita ja huhuja, joiden mukaan amerikkalaiset eivät ruokkisi Mei Xiangia tarpeeksi. Tämä kärsisi vatsakivuista ja muista aliravitsemuksen oireista.

jättiläispanda
Smithsonian-instituutin eläintarhan mukaan Mei Xiang saa bambun lisäksi syötäväkseen muun muassa porkkanoita, omenoita ja kypsennettyä bataattia. Kuva: Smithsonian’s National Zoo

Eläintarha on kumonnut huhut kertomalla, että pandaemo syö bambua 35 kiloa päivässä.

Pelkoa pandojen pakkopalauttamisesta se ei kuitenkaan poista, sillä jatkosopimusta ei ole vielä tehty.

Tämä on saanut muuten eripuraiset washingtonilaiset lyömään hynttyynsä yhteen ja laatimaan adresseja pandojensa puolesta.

Smithsonianin kansallisen eläintarhan tiedotusyksikkö vastasi Ylen pandatiedusteluun sähköpostiviestillä.

– Neuvottelut kiinalaisten kanssa pandoja koskevan sopimuksen jatkamisesta joulukuun 7. päivän jälkeiseen aikaan ovat käynnissä. Muuta kerrottavaa ei tällä hetkellä ole, eläintarhasta sanottiin.

Meille washingtonilaisille riittää siis jännitettävää vielä pari viikkoa. Siihen asti saamme tuijottaa pandalivea ja toivoa parasta.

Tosin nettikamera on katonrajassa ja Mei Xiang niin suojeleva emo, ettei pentua onnistu näkemään kuin väläyksiltä, kun karhunrutistus hetkeksi hellittää.

Mitä ajattelet Kiinan pandadiplomatiasta? Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23:een saakka.

Suosittelemme