Hyppää sisältöön

Harry Styles mekossa oli Amerikalle liikaa – muodin professori kummastelee: "Miehet ovat pukeutuneet aina mekkoihin"

Naisten muodin johtava raamattu, amerikkalainen Vogue on lähtenyt mukaan keskusteluun sukupuolesta ja pukeutumisesta.

Entinen teinitähti Harry Styles on ensimmäinen mies, joka pääsi yksin Yhdysvaltain Voguen kanteen. Aiemmin miehiä on nähty Voguen kannessa naisten seurassa. Kuva: Vogue / kuvat:Tyler Mitchell
Jonni Aromaa

Yhdysvaltain Voguen tuoreen numeron kannessa poseeraa yksi tämän hetken kuumimmista popartisteista, brittiläinen Harry Styles. Styles, 26, ponnahti pinnalle poikabändi One Directionista.

Lehden kansi on poikkeuksellinen, sillä Vogueta myydään nyt ensi kertaa miehellä. Harvalukuiset miehet ovat poseeranneet aiemmin Voguen kannessa vain naisten seurassa. Lähes 130-vuotiaan naisten muotilehden historiassa kyse on rohkeasta vedosta.

Styles on puettu kannessa mekkoon, ja sama linja jatkuu osin lehden Styles-artikkelissa (siirryt toiseen palveluun).

Naisten muotilehden "kansikuvapoika" on aiheuttanut närää Yhdysvaltain konservatiivipiireissä. Hätähuutoja miehisten miesten puolesta on lähettänyt muun muassa amerikkalainen, konservatiiviseksi provokaattoriksi profiloitunut aktivisti Candace Owens.

Aalto-yliopiston muodintutkimuksen professori Annamari Vänskä muistuttaa, että Voguen kantta pitää tarkastella yhdysvaltalaisessa kontekstissa, jossa kannesta on hermostunut lähinnä konservatiivinen oikeisto. Vogue on Yhdysvalloissa instituutio.

– Nämä ovat erittäin kulttuurisidonnaisia reaktioita. Tämä on spekulaatiota, mutta epäilen, että kansi ei olisi herättänyt eurooppalaisessa kontekstissa vastaavaa moraalista paniikkia tästä ristiinpuetusta ihmisestä, Vänskä sanoo.

Jos Harry Styles olisi poseerannut mekossa esimerkiksi Voguen brittipainoksen kannessa, keskustelu olisi todennäköisesti ollut toisenlaista. Jos mitään keskustelua olisi edes syntynyt.

Vänskä uskoo, että koko keskustelu Voguen kannen ympärillä liittyy Yhdysvaltain “melko tulehtuneeseen poliittiseen ilmapiiriin”.

– Kiinnitin itse enemmän huomiota siihen, että naisten muotilehden kannessa oli Harry Styles kuin siihen, että hänellä oli mekko. Todellinen uutinen on, että Styles on ensimmäinen yksittäinen mies Voguen kannessa, Annamari Vänskä sanoo.

Keisarin tunika paljasti sääret

Mekkoon pukeutunut poppari ei länsimaisessa populaarikulttuurissa ole ihme. Päinvastoin. Populaarikulttuuriin ovat aina kuuluneet sukupuolirooleilla leikkiminen ja ristiinpukeutuminen. Miehiä on nähty mekoissa jo paljon ennen Stylesiä. Ensimmäisenä tulevat mieleen Iggy Pop, David Bowie ja Kurt Cobain.

Katso myös asiantuntijoiden keskustelu aiheesta Yle aamun Jälkinäytöksestä.

Mekkoon puetun “kansikuvapojan” voi nähdä jopa Voguen kommenttina vallanvaihdolle, kun demokraattien Joe Biden alkaa johtaa Yhdysvaltoja konservatiivien Donald Trumpin jälkeen.

Aalto-yliopiston professori Annamari Vänskä muistuttaa, että miehet ovat käyttäneet mekkoja ja hameen kaltaisia asuja länsimaisessa kulttuurissa jo antiikin ajoista lähtien. Housut löivät läpi vasta 1500–1600-luvulla, kun ompelutekniikat kehittyivät.

– Miehet ovat pukeutuneet mekkoihin aina, Annamari Vänskä sanoo.

Perinne jatkuu: luterilaisen kirkon johtajien virkapuku on mekko, ja miesten mekkomaiset kaavut ovat tuttu näky esimerkiksi Lähi-idän uutiskuvista.

Mekon merkitykset ovat luonnollisesti muuttuneet ajan saatossa: esimerkiksi Rooman keisareiden tunikoiden tarkoitus oli paljastaa lihaksikkaat reidet, jotka kertoivat voimasta, vallasta ja viriiliydestä. Myöhemmin hameesta on tullut selkeästi naisten vaate.

– Siinä mielessä se vaatekappale on sukupuolittunut hyvin voimakkaasti. Ja siihen liittyy enemmän merkityksiä sukupuolesta ja sukupuolten välisestä erosta sekä valtaan liittyvistä hierarkioista, Vänskä sanoo.

Aalto-yliopiston muotikoulun näytöksissä on nähty miesmalleja mekoissa monen monta kertaa.

– Monet meidän opiskelijoistamme haluavat käsitellä sukupuolta töissään jollain tavalla. Sukupuoli on ollut erittäin iso kysymys jo usean vuoden ajan.

Tilanne liittyy voimakkaasti siihen, että muotisuunnittelu on yhä hyvin sukupuolittunutta.

– On kategorisesti miesten ja naisten vaatteet, ja kuitenkin millenniaalien ja sitä nuorempien sukupolvi elää maailmassa, jossa binääriset sukupuolijaot eivät enää päde.

– Se vaikuttaa siihen, miten he näkevät muodin ja miten sitä pitäisi heidän mielestään uudistaa, Vänskä toteaa

Miehet ovat käyttäneet aina hametta, sanoo muodintutkimuksen professori Annamari Vänskä Aalto-yliopistosta Kuva: Catariina Salo

.

Suosittelemme sinulle