Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Helsinki, Espoo ja Vantaa nyt epidemian leviämisvaiheessa – Jan Vapaavuori: Valtiovallan suositukset olleet tarkastelussa rajoitusten suunnittelussa

Syrjäisemmät Uudenmaan kunnat ovat edelleen kiihtymisvaiheessa.

A-Talk: Miten Uudenmaan koronatartunnat saadaan kuriin?
Ulla Malminen,
Saija Nironen,
Marika Harjumaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääkaupunkiseudun kuntien on todettu siirtyneen kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen, kertoo HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen torstaina.

– Tämä tarkoittaa Helsinkiä, Vantaata, Espoota ja Kauniaista siinä sivussa, hän toteaa.

Koronatilannetta arvioidaan säännöllisesti Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun alueellisten koordinaatioryhmien kokouksissa. Molemmat ryhmät ovat kokoontuneet tämän päivän aikana.

Uudenmaan alueen ryhmä koostuu kaikkien kuntien ja yksityisen sektorin toimijoista, jotka kokoontuvat säännöllisesti HUSin koolle kutsumana. Myös aluehallintovirasto ja THL kuuluvat ryhmään.

– Keskustelimme leviämisvaiheen kriteereistä ja sen konklaavin, joka nyt oli koolla, melipide oli, että pääkaupunkiseudun kunnat ovat leviämisvaiheessa. Vähän syrjäisemmät alueet ovat edelleen kiihtymisvaiheessa, Lehtonen sanoo.

Hänen mukaansa leviämisvaihe koskee lähinnä Hyks-aluetta.

– Eli Uudenmaan sisällä ollaan eri tilanteessa esimerkiksi Raaseporissa ja Helsingissä.

Vapaavuori: "Yksityiskohtaisten ohjeiden tekeminen yllättävän vaikeaa"

Uusista toimista kerrotaan huomenna perjantaina infotilaisuudessa Helsingin kaupungintalolla kello 11.00. Myös Yle seuraa tilaisuutta ja uutisoi sen annista.

Ryhmien tulevista suosituksista tihkui torstaina vain vähän tietoa, mutta aiheesta keskusteltiin illan A-talkissa. Keskustelussa olivat mukana muiden muassa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ja HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Vapaavuori ei halunnut avata tarkemmin, minkälaisia rajoituksia on tulossa. Hän kuitenkin vihjasi, että keskusteluissa on ollut esillä valtiovallan suositukset siitä, mitä toimia kannattaa toteuttaa missäkin vaiheessa.

– Yleisellä tasolla on helppo puhua tietyistä toimenpiteistä, mutta kun ruvetaan konkretisoimaan ja miettimään, mitä se käytännössä tarkoittaa ja miten se pitää rajata ymmärrettävästi, se on yllättävän vaikeaa. Pääsimme kuitenkin yksimielisyyteen ja meillä on selkeät rajaukset, Vapaavuori sanoi.

A-talkissa vieraana olivat Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.), STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen ja Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.
Jan Vapaavuori oli vieraana A-Talkissa, muttei paljastanut yksityiskohtia huomenna julkistettavista rajoituksista. Kuva: Silja Viitala / Yle

HUSin Mäkijärvi vieraili Ylen tv-uutisissa ennen A-talkiin osallistumista. Hän sanoi, että huomenna esitettävissä koronatoimissa on mukana suosituksia valtioneuvoston listalta. Hän mainitsi esimerkkinä kokoontumisiin, harrastuksiin ja julkisiin tiloihin liittyvät rajoitukset.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila totesi A-talkissa, että rajoituksilla tähdätään siihen, ettei valmiuslain tyyppisiin toimiin enää tarvitsisi ryhtyä.

Voit katsoa lähetyksen klikkaamalla tämän artikkelin pääkuvaa.

"Jos ei jotain lisätoimenpiteitä tehdä, tämä tilanne lähtee nopeasti huononemaan"

Kaupungit tekevät vielä omat päätöksensä toimenpiteistä, joita leviämisvaiheeseen siirtyminen edellyttää.

– Tämä on vain epidemiatilanteen arvio. Jokainan toimivaltainen taho, on se sitten kunta tai aluehallintovirasto, tekee päätökset sen perusteella. Aluehallintovirasto seuraa valtioneuvoston ohjeita päätösten sisällön suhteen, mutta kunnat voivat käyttää omaa harkintaansa ja olla eri mieltä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa, jos uskaltavat, Lehtonen sanoo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Helsingissä 18. elokuuta 2020.
HUSin diagnostiikkajohtajan Lasse Lehtosen mukaan tilanteelle täytyy tehdä jotain pian. Arkistokuva elokuulta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Lehtonen ei siis tee päätöksiä rajoituksista, mutta hänellä on mielipiteensä niistä.

– Kun tartunnat lisääntyvät koko ajan, ja jos ei jotain lisätoimenpiteitä tehdä, tämä tilanne lähtee nopeasti huononemaan. Siinä mielessä on syytä toivoa, että kunnat tekevät ne päätökset, mitä tartuntatautitilanne edellyttää.

Vantaan kaupunginjohtaja: Uusia toimia on tulossa

Myös pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä totesi tänään kokouksessaan, että alue on siirtynyt leviämisvaiheeseen. Vantaan kaupunginjohtajan Ritva Viljasen mukaan tilannetta käytiin kokouksessa läpi THL:n, HUSin ja avin edustajien kanssa.

– Kun siirrytään tilanteesta toiseen eli kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen, tehdään myös sen mukaisia toimenpiteitä. Näistä kerrotaan tarkemmin keskitetysti huomenna, Viljanen toteaa.

Myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo twiitissään, että leviämisvaiheeseen on siirrytty.

Lue myös:

Paine uusiin rajoituksiin Uudellamaalla kasvaa, leviämisvaiheen kriteereistä valtaosa täyttyy – alueen koordinaatioryhmät päättävät tiukennuksista tänään

STM ja THL: Uusien koronatapausten määrä nousussa, epidemia voi vaikeutua nopeasti koko maassa – tartuntoja yhä enemmän iäkkäillä ja työpaikoilla

Hallitus: Leviämisvaiheessa suositellaan yleisötilaisuuksien kieltämistä, yksityistilaisuuksien rajaamista ja aikuisten ryhmäharrastusten keskeytystä

Suosittelemme