Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Koronakoordinaatioryhmä: pääkaupunkiseudun yläkouluihin maskisuositus, yleisötilaisuuksien henkilömäärä rajataan, yli 20-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta sisätiloissa keskeytetään

Infossa kerrotaan uusista rajoituksista ja suosituksista, mutta myös lisää epidemiatilanteesta.

Esimerkiksi yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään.
Saara Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa
  • Yläkouluihin annetaan maskisuositus. Yläkoululaisille kaupungit tarjoavat maskit, mutta myös omia kasvomaskeja voi käyttää.
  • Kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa tapahtuva yli 20-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta keskeytetään 23.11. alkaen kolmeksi viikoksi.
  • Sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömäärä tulee rajoittaa 20 henkeen pääkaupunkiseudulla 23.11. alkaen kolmeksi viikoksi.
  • Uimahallien kävijämäärää rajoitetaan puoleen ja pukukaapeista puolet suljetaan. Kirjastoissa vähennetään opintosalien paikkoja.
  • Toisen asteen etäopetuksen vuorottelua lisätään toistaiseksi.
  • Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille työpaikoille kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa. Suositus koskee niin yksityisen kuin julkisen sektorin työpaikkoja.
  • Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä piti tiedotustilaisuuden tänään perjantaina. Voit katsoa koko tilaisuuden tallenteena jutun lopusta.
  • Tilaisuuden hetki hetkeltä -seuranta on luettavissa alla.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Pääkaupunkiseutu eli Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen kuvassa punaisella. Uudenmaan kunnista Pukkila ja Myrskylä eivät kuulu HUS-alueeseen. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Klo 12.43 Moniin sisäurheilulajeihin kolmen viikon kielto

Sisätiloissa järjestettäviin yleisötilaisuuksiin saa kokoontua enintään 20 henkilöä. Tämä koskee esimerkiksi konsertteja, elokuvia ja urheilutilaisuuksia.

– Tällä on iso merkitys tapahtumajärjestäjille myös taloudellisesti. Päätökseen vaikutti se, että niin suuri osa tartunnoista on sellaisia, ettemme tiedä, mistä ne aiheutuvat. Paikat, joihin kokoontuu paljon ihmisiä, ovat riskialttiita taudin leviämiselle, sanoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

– Viidestä kriteeristä neljä täyttyi. Kukaan ei halua, että sairaalat täyttyvät ennen kuin ryhdytään toimiin. Lisäksi tartuntoja tulee hyvin eri lähteistä, joten tarvitaan isompia ja laajempia toimia, sanoo HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Lisäksi kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa tapahtuva yli 20-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta keskeytetään 23. marraskuuta alkaen kolmeksi viikoksi.

Urheilulajeista mukana ovat muun muassa joukkue- ja kontaktilajit. Kolmeksi viikoksi harrastustoiminta päättyy judossa, karatessa, nyrkkeilyssä, painissa, taekwondossa ja muissa kamppailulajeissa sekä futsalissa, jalkapallossa, jääkiekossa, kori-, käsi- ja lentopallossa, salibandyssä, ringetessä, kaukalopallossa, uppopallossa, vesipallossa, jalkapallossa sisäpallohalleissa, amerikkalaisessa jalkapallossa, rugbyssä, kriketissä, basebalissa, pesäpallossa, liitokiekossa, cheerleadingissä, joukkuevoimistelussa ja muodostelmaluistelussa.

Uimahallit ja kuntosalit sen sijaan ovat avoinna. Tosin uimahallien kävijämäärää rajoitetaan puoleen ja pukukaapeista puolet suljetaan. Lisäksi kirjastoissa vähennetään opintosalien paikkoja ensi viikon maanantaista alkaen toistaiseksi.

Klo 12.07 Lisätoimena Espoossa kokeillaan jalkautuvaa testausta

Viime aikoina yli puolet tartunnoista on tullut perheissä ja lähipiirissä, yksityisissä juhlissa ja tilaisuuksissa, työpaikoilla sekä harrastuksissa. Kouluissa ja päiväkodeissa on enemmän altistustilanteita, mutta vähemmän varsinaisia jatkotartuntoja.

Maahanmuuttajataustaiset asukkaat korostuvat tartuntaluvuissa. Pääkaupunkiseudun kaupunkien tavoitteena on entisestään lisätä yhteistyötä eri järjestöjen ja yhteisöjen kanssa pääkaupunkiseudulla. Myös uskonnollisten yhteisöjen edustajia tavataan ja keskustellaan torjuntatoimista.

– Sama ilmiö on havaittu kansainvälisesti ja myös muissa Pohjoismaiden pääkaupungeissa. Suomi ei ole tässä mielessä ole mitään poikkeavaa. Nämä yhteisöt asuvat hiukan tiiviimmin, perhekoot ovat suurempia ja usein ollaan palveluammateissa, joten etätyö ei onnistu. Haasteita on myös kielen kanssa, informaatio ei ole välittynyt. Yhteisöissä on myös voimakkaita tapoja ja perinteitä, Mäkijärvi sanoo.

– Alueet, joissa on paljon ihmisiä tiiviisti, kohdennetaan toimia erityisesti sinne. Tällainen on esimerkiksi Matinkylä-Olarin kaupunkikeskus. Esimerkiksi jalkautuvaa testausta tullaan käyttämään näillä alueilla, sanoo Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Klo 11.51 Rajoitusten vaikutusta tarkastellaan vielä ennen joulua

Etupainotteisilla linjauksilla reagoidaan epidemian leviämisen uhkaan. Määräaikaisia suosituksia ja rajoituksia jatketaan tarvittaessa.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä seuraa tilannetta ja tarvittaessa rajoituksia tiukennetaan vielä ennen joulua.

Klo 11.49 Vapaavuori painotti jokaisen vastuuta

Koronainfon keskeisin viesti on se, tilanne pääkaupunkiseudulla on pahentunut ja lähipäivinä se voi pahentua entisestään, sanoi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

– Juuri nyt on aika toimia. Kaikkea ei voi ratkaista rajoituksilla, olennaista on, miten ihmiset käyttäytyvät. Skarpataan seuraavat kolme viikkoa, ja noudatetaan ohjeistuksia, rajoituksia ja suosituksia, Vapaavuori painotti.

Vapaavuoren mukaan kaikkia rajoituksia ei otettu käyttöön, esimerkiksi kirjastoja ja museoita ei suljeta.

Klo 11.40 Vantaa muistutti henkilöstön ja lasten suojaamisesta

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen painotti henkilöstön suojaamisen merkitystä. Siksi maskisuositukset laajenevat myös muun muassa päiväkoteihin.

Kahden viikon maskimäärä on varattuna. Ohje on, että jokaiselle yläkoululaiselle on varattu neljä maskia per päivä. Viljasen mukaan uusia tilataan lisää.

Suositukset tulevat voimaan 23.11.2020. Pääkaupunkiseudun kunnat hankkivat kasvomaskit työntekijöilleen ja niitä toimitetaan työpisteisiin mahdollisimman pian. Myös omaa kasvomaskia voi käyttää. Kasvomaskisuosituksia ei tarvitse noudattaa, jos sille on terveydellinen este.

Syksyn ylioppilasjuhlat järjestetään ilman yleisöä.

Viljanen suositti läheisten tapaamiseen maskien käyttöä.

– On tärkeää, että omaiset käyttävät vierailuillaan läheistensä luona esimerkiksi hoivakodeissa maskia, Viljanen muistutti.

Lentokentällä kaikkien testausta ei voida toteuttaa. Testaaminen vaatisi liian suuren työvoiman.

– Tavoitteena on kuitenkin saada lentoliikenne edes 30 prosentin tasolle, joten se tarkoittaisi noin 20 000 matkustajaa päivässä, Viljanen sanoi.

Klo 11.35 Espoo toivoo lähikuntien tulevan mukaan suosituksiin

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä toivoo lähikuntien noudattavan samoja linjauksia, jotka annettiin pääkaupunkiseudulle. Erityisesti hän viittasi Kirkkonummeen, Vihtiin ja Nurmijärveen.

Hän myös muistutti yritysten mahdollisuudesta vaikuttaa tilanteeseen omilla vastuullisilla ratkaisuillaan.

Klo 11.23 Vapaavuori: “Ohjeistus koskee pääkaupunkiseutua, mahdollisesti myöhemmin myös muuta Uuttamaata”

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori esitteli uudet rajoitukset ja suositukset. Ne jakautuvat kahteen ryhmään ajallisesti: toistaiseksi voimassa oleviin ja ajallisesti rajattuihin.

Mukana on määräyksiä, joita on pakko noudattaa sekä suosituksia, joita toivotaan noudatettaviksi. Ohjeistus koskee pääkaupunkiseutua. Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä on kehottanut kuitenkin uusien rajoitusten ja suositusten ottamista käyttöön myös muualla Uudellamaalla.

Sisätiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksiin tulee määräys: yli 20 hengen yleisötilaisuuksia ei saa järjestää kolmeen viikkoon pääkaupunkiseudulla 23. marraskuuta alkaen. Tämä koskee konsertteja, urheilutilaisuuksia ja juhlia. Lopullisen päätöksen asiassa tekee Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Koronakoordinaatioryhmä suositteli jo viime viikolla, ettei yli 10 hengen yksityistilaisuuksia toistaiseksi järjestetä lainkaan. Suositusta jatketaan. Se koskee myös syksyn ylioppilasjuhlia, perhe- ja sukutilaisuuksia ja joulun ajan juhlia.

Rajoitus tulee myös aikuisten harrastustoimintaan kolmeksi viikoksi. Myöskään aikuisten harrastusjoukkueiden välisiä otteluita, kilpailuita tai alueellista sarjatoimintaa ei järjestetä samana ajanjaksona. Yksityisten toimijoiden suositellaan noudattavan samoja rajoituksia.

Aikuisten harrastusryhmät suositellaan tehtäväksi vain oman ryhmän sisällä, ei esimerkiksi korvaavia tunteja muissa ryhmissä. Esimerkiksi kuorolaulu on sallittua.

Rajoitukset eivät koske yksilö- ja ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja I-divisioonan tasoista kilpailutoimintaa ja kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua.

Yläkoululaisille tulee maskisuositus. Toisen asteen opetuksessa se on jo ollut. Yläkoululaisille kaupungit tarjoavat maskit, mutta myös omia kasvomaskeja voi käyttää.

Toisen asteen opetuksessa siirrytään vuorotteluun viikon jaksoissa kerrallaan. Ammatillisessa koulutuksessa vain kolmannes on lähiopetuksessa.

Muutoksia tulee myös palveluihin. Ravintoloiden on suljettava liikkeensä kello 23, anniskelun tulee päättyä kello 22.

Pormestarin mukaan suuri osa tartuntajäljityksistä on jäänyt löytymättä. Vapaavuori painotti, että tavoitteena on leviämisen estäminen tai hillitseminen ja suojella riskiryhmiä.

Klo 11.13 Koronatartuntojen määrät ovat kasvussa

Ilmaantuvuuden uusin luku on 113 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Uudellamaalla tartuntojen määrä testauksissa olleista on 3,3 prosenttia.

HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi arvioi, että luku nousee lähipäivinä. Hänen mukaansa testauskapasiteetti riittää hyvin toistaiseksi.

Mäkijärvi vetosi, että jokainen noudattaa koronaohjeita ja suosituksia.

Klo 11.07 THL:n ylilääkäri kertoi yleisesti koko maan koronatilanteesta

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi tilaisuuden alussa 461 uudesta koronatapauksesta koko maassa tälle päivälle, mutta luvussa on mukana kahdesta sairaanhoitopiiristä aiempien päivien lukuja.

Tapausilmaantuvuus on 58 koko maassa, testauksia on tehty noin 1,8 miljoonaa koko maassa.

Puumalainen viittasi myös siihen, että Euroopassa tilanne jatkuu huonona.

Paikalla tiedotustilaisuudessa olivat Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen, HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston terveydenhuoltoyksikön päällikkö Mikko Floréen.

Lue myös:

Helsinki, Espoo ja Vantaa nyt epidemian leviämisvaiheessa – Jan Vapaavuori: Valtiovallan suositukset olleet tarkastelussa rajoitusten suunnittelussa

Paine uusiin rajoituksiin Uudellamaalla kasvaa, leviämisvaiheen kriteereistä valtaosa täyttyy – alueen koordinaatioryhmät päättävät tiukennuksista tänään

Uudellamaalla ollaan leviämisvaiheen kynnyksellä – STM:n Varhila: koronan torjuntaa on pakko kiristää entisestään

Syksyn ylioppilasjuhlia ei pitäisi järjestää pääkaupunkiseudulla, sillä koronatyöryhmä suosittelee yli 10 hengen yksityistilaisuuksien välttämistä – katso lähetys

Suosittelemme