Hyppää sisältöön

Uusi kuopiolaisooppera kuvaa Minna Canthin sosiaalista elämää ystäviensä kanssa – ohjaaja halusi tehdä siitä viihdyttävän ja helposti lähestyttävän

Oopperaa esitetään kaupungissa alkuvuodesta 2022.

Savo-ooppera ry:n perustaja Rauno Tikkanen, käsikirjoittaja ja ohjaaja Veera Airas ja taiteilijaproffesori Jukka Linkola.

Kuopiossa toteutetaan ooppera Minna Canthista. Ensi-ilta on loppiaisena vuonna 2022. Taustaorganisaatio on viime vuonna perustettu Savo-ooppera ry. Oopperan säveltää taiteilijaprofessori Jukka Linkola. Käsikirjoittaja ja ohjaaja on dramaturgi Veera Airas.

Minnan taivas -ooppera kunnioittaa Minna Canthin aikalaisten elämäntyötä 1800-luvun Kuopiossa. Kirjailijan lisäksi henkilöhahmoja ovat muun muassa J.V Snellman, Herman Saastamoinen, Juhani Aho ja Venny Soldan-Brofeldt.

Oopperan idea on kuopiolaisen kapellimestari-klarinetisti Rauno Tikkasen ja Veera Airaksen. Tikkanen on Savo-ooppera ry:n perustaja.

– Minnasta on kirjoitettu paljon tekstejä, jotka kertovat siitä kuka hän oli. Sen sijaan kuvauksia, miten Canth ystävineen kommunikoi ja miten he olivat yhdessä, ei ole vielä niin paljon, Veera Airas kertoo.

Alusta saakka työryhmän tavoite on ollut tehdä viihdyttävä ooppera. Mukana on paljon komediallisia elementtejä. Airas haluaa, että lavalla tapahtuu.

– En pidä siitä, että oopperassa ollaan paikallaan ja lauletaan.

Mukana on myös draamaa, joka syntyy luontevasti henkilöhahmojen oikeasta elämästä. Minnan taivas ei kerro kuitenkaan mistään tietystä aikakaudesta.

Vesantolaiset yläkoululaiset pääsivät kertomaan mielipiteensä

Oopperan libreton käsikirjoitusvaiheessa Vesannon yläkoulun oppilaat pääsivät kertomaan, miten kiinnostava ja opettavainen se on. Samalla Airas sai tietoa siitä, mitkä asiat kiinnostavat nuoria työstövaiheessa olevassa libretossa.

– Tavoitteena on ollut kirjoittaa teksti, joka on mahdollisimman helposti lähestyttävä kaikenikäisille.

Minna Canthin kotitalo Kanttila sijaitsee Kuopion keskustassa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Yhteistyö oppilaiden kanssa alkoi tutustumisella henkilöhahmojen elämään. Airas teki samalla arvokkaita havaintoja siitä, miten hyvin nykynuoret tietävät 1800-luvulla eläneet merkkihenkilöt.

– Esimerkiksi Snellmannista moni sanoi, että eikös se ole se makkara.

Tämä oli hyvä huomio käsikirjoittajalle. Samoin se, että moni nuori tunnisti Venny Soldan-Brofeltin olleen Juhani Ahon vaimo, mutta hänen uraansa kuvataiteilijana ei tunnettu.

Seuraavaksi oppilaat lukivat tekstin, jonka jälkeen selvitettiin, miten hyvin oopperan libretto avaa henkilöhahmojen elämää.

– Siinä teksti onnistui. Myös tietyt komedialliset hetket vetosivat nuoriin ja niitä toivottiin lisää.

Yläkoululaiset näkevät myös valmiin oopperan ennen sen ensi-iltaa.

Paikallisesti tuotettu ooppera on harvinaista herkkua

Edellisestä kuopiolaisvoimin toteutetusta oopperasta on kulunut jo pitkä aika. Vuonna 2009 uutisoitiin, että Kuopion ooppera jää tauolle. Viimeinen produktio toteutettiin vuosina 2005 ja 2006.

Kuopiossa on tehty alueellisia ooppera-esityksiä 1960-luvulta saakka.

Alueellisten oopperayhdistyksien rahapulasta kerrottiin vuonna 2012, kun Ooppera Bravon tulkinta Sevillan parturista vieraili Kuopiossa.

Katso ja kuuntele:

Yle Areenan oopperat ja baletit.

Yle Areenasta voit katsoaLauri Leskisen näytelmän kirjailija Minna Canthin elämästä ja taiteellisesta työstä:Minna

Suosittelemme sinulle