Hyppää sisältöön

Elokuvateattereita mennee kiinni HUS-alueella – Filmikamarin Tero Koistinen: "Harmittaa, että alue on näin tolkuttoman laaja"

Yleisötilaisuuksien enimmäismäärä rajattiin kahteenkymmeneen.

Helsingin Kaupunginteatteri
Helsingin kaupunginteatteri avasi syyskautensa elokuussa pitkän koronatauon jälkeen. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Katarina Baer,
Pia Parkkinen

Yleisötilaisuuksien kokoa on rajattu ensi maanantaista lähtien. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä rajasi yleisötolaisuudet kahteenkymmeneen seuraavaksi kolmeksi viikoksi. Myös Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi asiasta päätöksen (siirryt toiseen palveluun). Yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ensi maanantaista alkaen.

Päätöksillä on vaikutuksia elokuvateattereihin Hangosta Porvooseen ja pohjoisessa Mäntsälän korkeudelle saakka. Filmikamarin toimitusjohtaja ja Elokuvateatteriliiton toiminnanjohtaja Tero Koistinen arvioi, että moni elokuvateatteri joutuu vähentämään ellei peräti sulkemaan toimintansa tuleviksi kolmeksi viikoksi.

– Se riippuu tulo- ja kulurakenteesta, hän kommentoi.

Suuret elokuvateatteriketjut Finnkino ja Bio Rex pitävät ovensa auki.

Finnkinon myyntijohtaja Hannele Wolf-Mannilan mukaan kuhunkin elokuvasaliin päästetään maanantaista alkaen viranomaismääräystä noudattaen korkeintaan 20 katsojaa.

Normaalioloissa Finnkinon isoimpaan saliin Tennispalatsissa mahtuu 600 henkeä.

Yhtiö harkitsee aukioloaikojen pidentämistä, jotta teattereissa voisi järjestää nykyistä useampia näytöksiä päivässä.

– Pyrimme huolehtimaan, että kaikki halukkaat pääsevät elokuviin, Wolf-Mannila sanoo.

Päätöksiä on luvassa ensi viikolla.

Wolf-Mannila ei vielä ennakoi, miten kolmen viikon rajoitusaika vaikuttaa tulevaan ohjelmistoon eikä sitäkään, millainen lovi on näköpiirissä lipputuloihin.

– Turvallisuus on tietenkin kaikkein tärkeintä. Toivottavasti pääsemme joulua kohti vähän lievempiin rajoituksiin.

Finnkinolla on uusien rajoitusten piiriin kuuluvalla alueella yhteensä seitsemän elokuvateatteria. Kaikkiaan ketjulla on Suomessa 16 elokuvateatteria.

Filmikamarin Koistisen mukaan elokuva-alan kannalta aluehallintoviranomaisen päätös on harmillinen.

– Harmittaa, että alue on näin tolkuttoman laaja. Elokuvissa käynti on kuitenkin yleisötapahtumien turvallisimmasta päästä.

Koistisen mukaan yhtään koronaketjua ei ole todettu käynnistyneen Suomessa elokuvista. Epidemian aikana maaliskuun puolesta välistä näihin päiviin saakka elokuvalippuja on myyty Suomessa runsaat puolitoista miljoonaa.

Koistinen uskoo, että osa teattereista pitää ovensa auki ja järjestää näytöksiä alle 20 hengelle.

Suuret teatterit ja ooppera kiinni kolmeksi viikoksi

Päätös iskee myös muihin yleisötilaisuuksia järjestäviin kulttuurilaitoksiin. Muun muassa Suomen kansallisteatteri ja Kansallisooppera sulkevat ovensa yleisötä kolmeksi viikoksi ensi maanantaista alkaen.

Suomen kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambin mukaan esitykset perutaan tulevilta kolmelta viikolta.

– Harjoitustoimintaa ja muuta työtä jatketaan, Kadambi sanoo.

Pääsylippuja tuleviin esityksiin lunastaneet asiakkaat saavat oopperasta viestin siitä, kuinka toimia. Oopperan mukaan rahansa saa takaisin, tai lipun voi siirtää myöhempään näytökseen, myös muuhun esitykseen.

Ensimmäisenä näytösten peruuttamisesta ehti ilmoittaa Helsingin kaupunginteatteri.

– Ei meillä ollut vaihtoehtoa. Viesti oli erittäin selkeä, eikä meillä ole esityksiä, joissa voisi olla maksimissaan 20 ihmistä, sanoo Helsingin kaupunginteatterin johtaja Kari Arffman.

Tulevan viikonlopun esitykset toteutetaan Helsingin kaupunginteatterissa kuitenkin suunnitellusti. Näytännöt perutaan kolmeksi viikoksi maanantaista alkaen.

HKT:lla on viisi näyttämöä, joilla on useita esityksiä viikossa. Päätöksen taloudellisia vaikutuksia Arffman ei vielä pysty arvioimaan. Tarkemmat laskelmat tehdään alkuviikosta.

– Valtio on luvannut korvata koronasta johtuvien rajoitustoimien taloudelliset menetykset. Oletus on, että tähän tulee tukea valtiolta, Arffman sanoo.

Arffman toivoo, että nyt peruttaviin esityksiin lippunsa varanneet odottaisivat yhteydenottoa teatterilta.

– Kaikki saavat rahansa takaisin tai voivat vaihtaa lippunsa tuleviin esityspäiviin. Asiakkaat eivät tule kärsimään muuten kuin että seuraavan kolmen viikon esitykset jäävät näkemättä.

Esitysten joukossa on muun muassa Tatu ja Patu -musikaalin ensi-ilta, joka siirtyy jo toistamiseen koronan vuoksi.

Kansallisteatteri siirtää kolme ensi-iltaa

Myös Suomen Kansalllisteatteri peruu näytöksensä ensi maanantaista alkaen kolmeksi viikoksi. Viikonloppu näytellään normaalisti.

– Meillä olisi ollut 64 esitystä ja Saiturin, Dosentit-näytelmän ja Anne F:n ensi-illat. Ne siirtyvät myöhemmäksi, sanoo Suomen kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.

Myöskään Kansallisteatterissa ei nähty järkevänä järjestää esityksiä alle 20 katsojalle.

– Lähtökohta on se, että pysäytetään koronan leviäminen. On tärkeätä, että toimitaan niin kuin on määrätty.

Kansallisteatterissa on koronarajoitusten aikaan voinut ottaa 240 ihmistä suuren näyttämön katsomoon ja Vallilan väistötiloihin 70 ihmistä. Normaalisti koko teatteri vetäisi 1000–1400 katsojaa.

– Lipputulot ovat jo nyt paljon pienemmät kuin normaalisti, mutta totta kai tästäkin tulee menetyksiä, Myllyaho sanoo.

Kansallisteatteri toivoo, että seuraavien kolmen viikon ajalle lipun varanneet olisivat teatteriin yhteydessä vuoden loppuun mennessä. Lipun voi vaihtaa toiseen esitykseen tai saada rahat takaisin.

Peruttu, peruttu, peruttu

Myös pienemmät tilaisuudet ovat ehtineet ilmoittaa peruutuksista. Helsingissä oli tarkoitus järjestää jazzfestivaali We Jazz joulukuun ensimmäisellä viikolla.

– Yhdeksän päivää ennen kahdeksannen We Jazz -festivaalin aloitusta joudumme valitettavasti perumaan tapahtuman Uudenmaan kiristyneiden koronarajoitusten vuoksi, ilmoitti tapahtuman toiminnanjohtaja Katariina Uusitupa Facebook-päivityksessään.

Keskustele aiheesta 21.11. klo 23 asti.

Lue lisää:

Koronakoordinaatioryhmä: pääkaupunkiseudun yläkouluihin maskisuositus, yleisötilaisuuksien henkilömäärä rajataan, yli 20-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta sisätiloissa keskeytetään

Suosittelemme sinulle