Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Paavi Franciscus tykkäsi vähäpukeisen brasilialaismallin kuvasta – Vatikaani tutkii, hakkeroitiinko paavin insta-tili

Franciscuksella on sosiaalisessa mediassa kymmeniä miljoonia seuraajia.

Paavi kirjastossa pitämässä rukousta.
Paavi Franciscus pitämässä sunnuntaijumalanpalvelusta Vatikaanin Apostolisen palatsin kirjastossa maaliskuussa 2020. Kuva: EPA
Petri Burtsoff
Avaa Yle-sovelluksessa

Vatikaani ja paavi Franciscus ovat ajautuneet skandaalin keskelle sen jälkeen, kun Franciscuksen Instagram-tili tykkäsi eroottiseen asuun pukeutuneen brasilialaismallin Natalia Garibotton kuvasta.

Asiasta on uutisoitu laajasti katolisessa Italiassa sekä maailman katolisissa medioissa. Siitä kertoi ensimmäisenä Catholic News Agency -uutistoimisto marraskuun 13. päivä.

Kuvassa Garibotto on pukeutunut koulutytön asuun. Kuvan kuvatekstissä lukee "Voin opettaa sinulle pari asiaa" ja siinä on paholaisen emoji.

Tykkäys on sittemmin poistettu.

Hakkeroitiinko paavin tili?

Vatikaani selvittää nyt, miten on mahdollista, että paavin tilillä tykättiin Garibotton kuvaa.

– Olemme saaneet selville, että tykkäystä ei ole tehty Vatikaanista käsin. Olemme ottaneet yhteyttä Instagramiin selvittääksemme asiaa, Vatikaanin tiedottaja kertoi The Guardian -sanomalehdelle.

Paavin sosiaalisen media tilejä hallinnoi tehtävään valittu ryhmä Vatikaanin työntekijöitä.

Paavi itse hyväksyy tiliensä postaukset, mutta ei tykkäyksiä.

Paavi ei seuraa Instagramissa ketään, ei siis myöskään Garibottoa. Garibotto ei myöskään seuraa paavi Franciscusta.

Garibotto on ottanut sattuneesta kaiken irti. Hän on muun muassa sanonut saaneensa paavilta siunauksen ja pääsevänsä nyt varmasti taivaaseen.

Paavin sosiaalisen median käyttö saa kiitosta

Franciscus on ensimmäinen paavi, joka käyttää aktiivisesti sosiaalisen median palveluita kuten Instagramia ja Twitteriä.

Twitterissä oli tosin jo hänen edeltäjänsä paavi Benedictus XVI, jonka Twitter-tili perustettiin vain joitakin kuukausia ennen hänen eroaan paavin tehtävistä.

Taustalla on katolisen kirkon halu tavoittaa myös nuorempia yleisöjä ja olla sitä kautta vahvemmin läsnä heidän arjessaan.

Strategia on saanut kiitosta. Pelkästään Twitterin avulla paavi Franciscus tavoittaa kymmeniä miljoonia ihmisiä lukuisia kertoja viikossa, kirjoittaa katoliseen kirkkoon erikoistunut toimittaja Michael O'Loughlin kirjassaan The Tweetable Pope: A Spiritual Revolution in 140 Characters.

Paavilla on Twitterissä lähes 19 miljoonaa ja Instagramissa yli 7 miljoonaa.

Kun hänen erikieliset Twitter-tilinsä lasketaan yhteen, on seuraajia reilusti yli 50 miljoonaa.

O'Loughlin tosin paljastaa, ettei Franciscus osaa itse edes käyttää tietokonetta, vaan viestii kardinaaliensa kanssa käyttäen faksia.

Suosittelemme