Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Espanja rakentaa hätäleirejä Kanarian tuhansille siirtolaisille

Kanarian saarille on tullut tänä vuonna kymmenen kertaa enemmän siirtolaisia kuin viime vuonna.

Joukko ihmisiä suoraan yläpuolelta kuvattuna
Punaisen ristin työntekijät järjestelivät siirtolaisten kuljetusta majoituspaikkaan Teneriffan saarella keskiviikkona. Kuva: Miguel Barreto / EPA
Markus Myllyoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Kanarian saarille rakennetaan hätämajoitusleirejä saarille saapuneita tuhansia siirtolaisia varten. Espanjan maahanmuuttoministeri José Luis Escrivá ilmoitti asiasta perjantaina vieraillessaan Gran Canarian saarella.

Escrivá lupasi telttoja 7 000 ihmisen tilapäistä majoittamista varten, kunnes Espanjan hallitus saa tulijoiden käsittelyn järjestykseen. Saarille on saapunut syksyn aikana yli 12 000 ihmistä. Heistä vajaat puolet on tällä hetkellä majoitettu turistikohteisiin, jotka ovat ainakin vielä koronapandemian vuoksi lähes tyhjillään.

Yli tuhat ihmistä on yhä leiriytynyt Arguineguinin satamaan Gran Canarialla. Paine satamassa on hieman hellittänyt sen jälkeen, kun armeija rakensi tilapäisen leirin lähelle Las Palmasia.

Lue myös:Kanariansaarille saapuu yhä enemmän siirtolaisia, vaikka merireitti on erittäin vaarallinen – joka 24. hukkuu

Sisäministeri: Ei siirretä Manner-Espanjaan

Tänä vuonna Kanarian saarille on saapunut toistaiseksi noin 18 000 siirtolaista. Aluejohtaja Ángel Victor Torres on pyytänyt hallitusta kuljettamaan siirtolaiset pikaisesti Manner-Espanjaan.

Espanjan sisäministeri Fernando Grande-Marlaska tyrmäsi perjantaina Torresin pyynnön ja totesi, että hallitus pyrkii käännyttämään kaikki, jotka eivät ole kansainvälisen suojelun tarpeessa tai oikeutettuja työlupaan.

Grande-Marlaska oli perjantaina Marokossa neuvottelemassa Marokon sisäministerin kanssa siitä, miten siirtolaisten lähtöä voitaisiin ehkäistä heidän kotimaissaan. Espanjan ulkoministeri puolestaan käy vastaavia keskusteluja Senegalissa.

Useimmat Kanarialle tulleista ovat marokkolaisia. Marokon ja Senegalin lisäksi siirtolaisten veneitä lähtee Mauritaniasta ja Länsi-Saharan alueelta. Matkalla Kanarialle on Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n mukaan tänä vuonna kuollut yli 500 ihmistä.

Lue myös:

Kuvareportaasi Välimeren pelastuslaivalta: Kapteenin mukaan suurin osa Eurooppaan pyrkivien veneistä uppoaa "lähes varmasti"

Siirtolaiskriisi syvenee Kanariansaarilla – merimatkasta selvinneitä ihmisiä majoittavat hotellinpitäjät vaativat apua hallitukselta ja EU:lta

IOM: Ainakin 140 Eurooppaan matkalla ollutta siirtolaista on hukkunut Senegalin rannikolla

Kanariansaarille on saapunut yli tuhat siirtolaista kahdessa vuorokaudessa – tutkija: "Rajojen sulkeminen ei lopeta ihmisten liikkumista"11.10.

Suosittelemme