Hyppää sisältöön

Sari Rautiosta Paralympiakomitean puheenjohtaja

Sari Rautiolla on vahva tausta vammaisurheheilujärjestöissä.

Sari Rautio. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Sari Rautio on valittu Suomen Paralympiakomitean uudeksi puheenjohtajaksi Vantaalla lauantaina järjestetyssä syyskokouksessa. Rautio toimii Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Oululaislähtöinen Rautio aloitti järjestötyöuransa 2000-luvun alussa Autismi- ja Aspergerliiton projektityöntekijänä. Sen jälkeen hän toimi projektikoordinaattorina vammaisurheilujärjestöjen koordinoimassa Liikuntaa kaikille lapsille -hankkeessa. Työ vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten parissa jatkui Nuoren Suomen kehittämispäällikkönä.

– Se, missä on menty eteenpäin niistä ajoista, kun aloitin Liikuntaa kaikille lapsille -hankkeessa, on että enää ei tarvitse perustella sitä, pitääkö kaikkien saada liikkua, osallistua ja valita vapaasti harrastuksensa. Mutta nämä ovat sellaisia asioita, joissa ei tulla valmiiksi, vaan niitä pitää aina pitää esillä, Rautio sanoo.

Nuoren Suomen jälkeen Rautio teki pari vuotta töitä yrittäjänä Liikkuva koulu -ohjelman parissa ja sen jälkeen oli viisi vuotta johtavana asiantuntijana Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitrassa. Nyt hän on täysipäiväisenä poliitikkona Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Vuoden 2020 alusta hän on toiminut myös EU:n alaisen Euroopan alueiden komitean jäsenenä.

Rautio oli Valtion liikuntaneuvoston ennakointijaoston jäsen 2015–2019 ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n hallituksen varapuheenjohtaja 2015–2018. Nyt hän palaa parin vuoden tauon jälkeen vammaisurheilun luottamustehtäviin.

– Toimiva yhteistyö eri suuntiin on tärkein asia. Jo nyt Paralympiakomitea on kiinnostava yhteistyökumppani, ja me olemme kiinnostavia silloin, kun osaamme tehdä yhteistyötä, tarjota ratkaisuja ja auttaa. Yhteistyö vie parhaiten eteenpäin urheilijoidemme ja liikkujiemme asiaa, Rautio linjaa.

Suomen paraurheilun ykkösnimi Leo-Pekka Tähti on esittänyt elämäkerrassaan ja Ylen haastattelussa huolensa siitä, että uusia tähtiä on vaikea löytää.

– Jos vain odottelemme toimistolla, että niitä löytyy, silloin se on vaikeaa. Juuri siksi on tärkeää, että Paralympiakomitea on nyt toiminut yhdessä koko liikunnan ja urheilun kentässä. Etsimme aktiivisesti uusia urheilijoita. Keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat seurat, mutta myös koulut ja päiväkodit, pidämme kaikki ovet auki, Rautio sanoi.

Tähti on arvostellut myös sitä, että paraurheilussa on liikaa tasa-arvoa. Vuosia harjoitelleet urheilijat voivat olla arvokisoissa samalla viivalla henkilön kanssa, joka on aloittanut kuntoilun muutama kuukausi sitten.

– Paralympiakomiteassa on menossa luokitteluhanke, joka auttaa tähän. Mutta samanlaista se on urheilussa muutenkin. Jos on talenttia ja tähdet loksahtavat kohdallaan, nousi voi olla nopeaa. Urheilijan polkuja on erilaisia.

Paralympiakomitean hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin hyvinkääläinen fysioterapeutti, entinen paralympiatason judoka ja maalipalloilija Päivi Tolppanen. Hallituksen muut jäsenet ovat Pia Julin, Paavo Koskenkorva, Kimmo Oila, Riikka Pyykkö sekä Jani Peltopuro.

Nykyinen, koko vammaisurheilun ja -liikunnan kirjon kattava Suomen Paralympiakomitea syntyi vuoden 2020 alussa, kun Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ja Suomen Paralympiakomitea yhdistyivät.

Lue myös:

Olympiakomitean puheenjohtajaehdokkaat yksimielisiä: Suomen ei pitäisi boikotoida Pekingin olympialaisia

Suosittelemme sinulle