Hyppää sisältöön

Itäkeskuksessa kerrotaan väsymyksestä taistelussa koronaa vastaan – "Se tulee, jos on tullakseen. En jaksa enää välittää niin paljoa"

Koronatautiryppäitä esiintyy erityisen paljon Itä-Helsingissä.

Itäkeskuksessa asuva James Jaba on kahvilla ostoskeskuksessa ystäviensä kanssa. Ravintola-alalla työskentelevä mies toivoo maanantaina voimaan astuvista uusista rajoituksista helpotusta epidemiaan.

Koronaepidemia saavutti tällä viikolla pääkaupunkiseudulla leviämisvaiheen ja koronakoordinaatioryhmä määräsi uudet alueelliset koronarajoitukset, jotka tulevat voimaan maanantaina 23. marraskuuta.

Tautiryppäitä esiintyy poikkeuksellisen runsaasti Itä-Helsingin lähiöissä, missä väestö on verrattain nuorta ja se asuu tiiviisti.

Itäkeskuksessa kerrotaan myös väsymyksestä taistelussa koronaa vastaan.

Gabriella Poton mielestä ihmiset ovat alkaneet lipsua koronan hillitsemisekseen tähtäävistä turvatoimista.

– Sanoisin, että rajoituksia noudatetaan vähemmän kuin keväällä, jolloin se oli vielä uusi juttu. Nyt monet ovat kyllästyneet.

Poto huomauttaa, että Itiksessäkin harvalla näkyy maskeja päässä, ja joulukauden avajaisissa väkeä on ruuhkaksi asti.

Itse hän on tottunut pitämään maskia lukiossa.

Gabriella Poto kertoo, että lukiossa maskin käyttöön on tottunut. Hän ei halua altistaa itseään, ettei joutuisi etäopetukseen.

Tautitapausten runsaampaa esiintymistä Itä-Helsingin lähiöissä Poto selittää alueen suhteellisen nuorella väestöllä.

Itäkeskuksessa asuva James Jaba on kahvilla ostoskeskuksessa ystäviensä kanssa. Itsekin ravintola-alalla työskentelevä mies toivoo maanantaina voimaan astuvista uusista rajoituksista helpotusta epidemiaan.

Jaba katsoo, että taudin leviäminen Itä-Helsingissä johtuu ihmisten tottumuksista.

– Täällä idässä liikutaan aika paljon, ja moni ei käytä maskia, hän pohtii.

Lähistöllä asuvaa Dina Mekkasta koronaepidemian pitkittymien harmittaa. Hän pistää koronan leviämisen vauhdittumisen ihmisten kisaväsymyksen piikkiin.

Dina Mekkanen ei enää jaksa pelätä tartuntaa.

– Uskon, että ihmiset eivät enää välitä koronasta. Ehkä käsienpesu ja desinfioiminen jää välistä. Täällä on myös tosi paljon ihmisiä.

Hän kertoo, ettei itsekään enää jaksa pelätä tartuntaa.

– Minä olen tällä hetkellä koronan suhteen sillä linjalla, että se tulee, jos on tullakseen. En vain jaksa enää välittää niin paljoa.

Laajasalossa asuva Hanna Hakala-Mikkola on tullut ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin Itikseen asioille. Hän on havainnut, että ihmisten käyttäytyminen koronavarotoimien suhteen vaihtelee kauppakeskuksen myymälästä toiseen.

Hanna Hakala-Mikkolan mukaan koronarajoituksia ja turvatoimia noudatetaan vaihtelevasti.

– Pidän uusia koronarajoituksia täysin tarpeellisena. Täytyy tehdä jotain, että leviäminen saadaan pysäytettyä.

Laura Lehmusvuori työskentelee ruuhkaisessa kahvilassa, mutta ei itse pelkää koronaa. Hän kehuu, että suurin osa asiakkaista noudattaa turvavälejä.

Laura Lehmusvuori kokee olon työpaikallaan turvalliseksi maskien, käsihygienian ja turvavälien ansiosta.

Itä-Helsingin koronaryppäitä Lehmusvuori selittää tiiviillä asumisella. Hän uskoo myös, että koronatiedostus ei välttämättä ole tavoittanut alueen koko monikulttuurista väestöä.

– Totta kai täällä asutaan lähekkäin ja perheen kesken ollaan tiiviimmin, Laura Lehmusvuori sanoo.

Lue myös:

Koronakoordinaatioryhmä: pääkaupunkiseudun yläkouluihin maskisuositus, yleisötilaisuuksien henkilömäärä rajataan, yli 20-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta sisätiloissa keskeytetään

Yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään HUSin alueella – Tämä jokaisen tulisi tietää uusista rajoituksista ja suosituksista

Helsinki, Espoo ja Vantaa nyt epidemian leviämisvaiheessa – Jan Vapaavuori: Valtiovallan suositukset olleet tarkastelussa rajoitusten suunnittelussa

Suosittelemme sinulle