Hyppää sisältöön

Demokraatit haluavat Bidenin käyttävän presidenttinä valtaoikeuksiaan senaatin yli

Yhdysvaltain tulevalla presidentillä Joe Bidenilla saattaa olla vaikeat ajat edessä, jos republikaanit pitävät enemmistön senaatissa.

Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin halutaan kumoavan edeltäjänsä päätöksiä. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvalloissa demokraattisenaattorit vaativat presidentinvaalit voittanutta Joe Bidenia käyttämään presidenin valtaoikeuksia, jotta demokraateille tärkeitä asioita saataisiin ajettua läpi, kertoo uutiskanava NBC News (siirryt toiseen palveluun).

Senaattorit ovat vedonneet tulevaan presidenttiin muun muassa ilmastonmuutoksen, maahanmuuton ja opintolainojen takaisinmaksun peruuttamisen puolesta.

Bidenilla saattaa olla edessään vaikea presidenttikausi, mikäli demokraatit eivät voita tammikuun 5. päivän Georgian senaattorivaalien toista kierrosta ja Georgian molempia paikkoja senaattiin.

Vain voittamalla Georgian molemmat senaattoripaikat demokraatit saavat enemmistön Yhdysvaltain senaattiin. Jos näin ei käy, Biden on ensimmäinen presidentti sitten vuoden 1989 ja George Bush vanhemman, joka aloittaa kautensa ilman, että oma puolue hallitsee kongressin molempia huoneita.

– Tulevan presidentin tulisi toimia aggressiivisesti, jotta Donald Trumpin neljän vuoden vaikutukset saadaan kumottua ja Yhdysvalloista voidaan tehdä johtava maa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, Massachusettsin senaattori Ed Markey sanoi.

Markeyn mukaan Yhdysvallat voi Bidenin johdolla palata Pariisin ilmastosopimukseen ja lyödä tiskiin uudet rätingit polttoaineenkulutukselle ja laitteiden energiatehokkuudelle. Senaattorin mielestä Bidenin tulisi "kokeilla valtaoikeuksiensa rajoja" hallinnollisilla toimillaan.

Demokraattien esivaaleissa mukana olleen Massachusettsin senaattorin Elizabeth Warrenin ja senaatin vähemmistöjohtaja Chuck Schumer sen sijaan haluaisivat Bidenin käyttävän valtaoikeuksiaan opintolainojen takaisinmaksujen peruutuksien mahdollistamiseen.

Warrenilla oli jo esivaalien aikaan suunnitelma (siirryt toiseen palveluun), jonka myötä alle 100 000 dollaria vuodessa ansaitsevien talouksien opintolainoja voitaisiin perua 50 000 dollarin verran.

McConnell voi olla kapulana rattaissa

Demokraatit uskovat, että jos republikaanit pysyvät enemmistönä senaatissa, enemmistöjohtaja Mitch McConnell tulee tekemään kaikkensa, että Biden epäonnistuu presidenttikaudellaan.

– Me kaikki näimme, miten kävi Barack Obaman kanssa. Mitch McConnell tuli ja sanoi, että hänen suurin tavoitteensa oli estää Obaman toisen kauden toteutuminen. Kysymys kuuluukin, suunnitteleeko hän jo samanlaista strategiaa, Oregonin senaattori Ron Wyden sanoi.

Bidenin edustaja Jamal Brown sanoi NBC Newsille, että tuleva presidentti keskittyy tällä hetkellä koronaviruspandemian kukistamiseen. Brownin mukaan Biden tulee käyttämään sekä presidentin valtaoikeuksia että lainsäädäntöä muokatakseen maan taloudesta kestävän kehityksen mukaisen ja korjatakseen epäoikeudenmukaisen maahanmuuttopolitiikan.

Lue myös: Yle seuraa Yhdysvaltojen vaalien jälkitunnelmia

Suosittelemme sinulle