Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Joulu ilahduttaa erityisen paljon keskellä koronaepidemiaa – Helsingin joulukatu avattiin ilman suurta yleisöä

Pääkaupungin joulukauden avajaisia kehotettiin seuraamaan netissä.

Helsingin jouluavausta 2020 vietettiin Senaatintorilla sunnuntaina aurinkoisessa säässä.
Iloiset tontuiksi pukeutuneet koululaiset Hilla, Karla ja Sydney odottivat omaa esiintymisvuoroaan Senaatintorilla. Kuva: Katriina Laine / Yle
Paula Tiessalo,
Kristiina Tolkki
Avaa Yle-sovelluksessa

Perinteitä ja totuttuja tapoja monin tavoin järisyttänyt vuosi 2020 saa myös erikoisen joulun. Helsingissä varsinkin monen lapsen hartaasti odottama joulukadun avajaisparaati jäi tänä vuonna pois joulukauden avajaisista.

Aleksanterinkatu sentään sai jouluvalonsa kuten ennenkin ja tavaratalo Stockmannin kulmassa on jälleen yksityiskohtia täynnä oleva jouluikkuna.

Näyttävän paraatin puuttuminen ei haitannut yleisöä. Isänsä Ville Särömaan sylissä istuva vantaalainen Robin oli tullut paikalle isompien sisarustensa kanssa.

– Tultiin katsastamaan tunnelmaa ja hakemaan itsellekin positiivista energiaa säästä huolimatta, kertoi Ville Särömaa.

Lumettomuuskaan ei perhettä harmita, koska he tulivat katsomaan ennen kaikkea joulupukkia ja kuuntelemaan musiikkia.

Helsingin jouluavausta 2020 vietettiin Senaatintorilla sunnuntaina aurinkoisessa säässä.
Vantaalainen Ville Särömaa tuli perheineen Senaatintorille aistimaan joulutunnelmaa. Särömaan sylissä perheen kuopus Robin. Kuva: Katriina Laine / Yle

Paikan päälle halusivat tulla myös Sini Kipinä ja Antti Kotinurmi. Heitäkään ei lumettomuus haittaa, kunhan ei tule räntää.

Heiltä riittää myös ymmärrystä koronan takia tehdyille joulunviettoa totutuista tavoista muuttaville suosituksille.

– Virtuaalinen joulu pannaan nyt kelpaamaan, vaikka olisi parempi, että se olisi lihallista, Kipinä sanoo.

Vieressä seisova Antti Kotinurmi on samoilla linjoilla.

– Tässä tilanteessa virtuaalinen joulu on parempi. Olemme molemmat sosiaalialalla ja joulun vietämme töissä. Jonkunhan siellä täytyy olla ja minä olen päättänyt, että minulle käy, Kotinurmi sanoo.

Sini Kipinä ja Antti Kotinurmi poseerasivat maskit kasvoillaan Senaatintorilla.
Sosiaalialalla työskentelevät Sini Kipinä ja Antti Kotinurmi kertovat olevansa töissä jouluna. Kuva: Katriina Laine / Yle

Erikoisinta tämän vuoden joulukadun avajaisissa oli, että yleisöä oli kehotettu pysymään poissa. Huolestuttavasti kiihtyneen koronatilanteen takia yleisöä oli ohjeistettu seuraamaan juhlallisuuksia netin välityksellä.

Parhaimmillaan 50 000 ihmistä Helsingin Aleksanterinkadun tuntumaan kerännyttä joulukadun ja pääkaupungin keskustan joulukauden avausta seurasi tänä vuonna vain murto-osa normaalista ihmismäärästä.

Helsingin jouluavausta 2020 vietettiin Senaatintorilla sunnuntaina aurinkoisessa säässä.
Niio Patjas nautti välipalaa Senaatintorilla joulukauden avauksen seuraamisen lomassa. Kuva: Katriina Laine / Yle
Helsingin jouluavausta 2020 vietettiin Senaatintorilla sunnuntaina aurinkoisessa säässä.
Parhaimmillaan 50 000 ihmistä Helsingin Aleksanterinkadun tuntumaan kerännyttä joulukadun avausta seurasi tänä vuonna huomattavasti pienempi joukko. Kuva: Katriina Laine / Yle

Paikalla olleen Ylen toimittajan arvion Senaatintorilla oli läsnä muutamia satoja ihmisiä. Turvavälien pitäminen näytti pääosin onnistuneen hyvin. Tapahtumanjärjestäjien arvion mukaan paikalla oli 1 000 – 1 300 ihmistä.

Yleisön joukossa vallitsi lämmin tunnelma. Jouluvalot ja yleinen joulun tunnelma tuovat monen mielestä kaivattua iloa koronan takia jo pitkään jatkuneeseen poikkeustilanteeseen.

Avajaisissa esiintyivät muun muassa Arja Koriseva ja Mariska sekä jouluista pop-musiikkia esittänyt kanteletaiteilija Ida-Elina.

Helsingin jouluavausta 2020 vietettiin Senaatintorilla sunnuntaina aurinkoisessa säässä.
Ritva Valasvuo käytti paikalla hengityssuojainta, kuten moni muukin. Kuva: Katriina Laine / Yle
Helsingin jouluavausta 2020 vietettiin Senaatintorilla sunnuntaina aurinkoisessa säässä.
Helsingin joulukauden avausta vietettiin Senaatintorilla aurinkoisessa säässä. Kuva: Katriina Laine / Yle

Jouluvalot sytytettiin Aleksanterinkadulle ensimmäisen kerran vuonna 1949. Sytyttämistä on juhlistettu näyttävällä jouluparaatilla, jota ei tänä vuonna kuitenkaan koronan takia järjestetty.

Paraatin sijaan Aleksanterinkadun ympäristöön on tehty jouluinen näyteikkunapolku. Jouluvalot ilahduttavat kaduilla kulkijoita tammikuun loppuun asti.

Juttua korjattu 22.11.2020 klo 18.35: Jutun kolmannen kuvan kuvatekstissä Niio Patjaksen nimi oli alun perin kirjoitettu virheellisesti muodossa Niilo.

Juttua korjattu 23.11.2020 klo 11.05: Lisätty tapahtumajärjestäjien arvio osallistujien määrästä. Korvattu maininta "kourallisesta ihmisiä" "murto-osalla normaalista ihmismäärästä".

Suosittelemme