Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Valko-Venäjän oppositio ei anna periksi – kymmenet tuhannet lähtivät kaduille Lukashenkaa vastaan

Mielenosoitukset ovat jatkuneet viikoittaan elokuussa pidettyjen presidentinvaalien jälkeen.

Valkovenäläisiä oppositiomielenosoittajia Minskissä
Oppositiomielenosoittajat kokoontuivat jälleen kaduille Valko-Venäjän Minskissä 22. marraskuuta. Kuva: ITAR-TASS / AOP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Valko-Venäjällä pääkaupunki Minskissä kokoontui sunnuntaina taas kymmeniä tuhansia mielenosoittajia vaatimaan maata itsevaltiaana hallitsevan Aljaksandr Lukašenkan eroa.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet joka viikko elokuun alussa pidettyjen presidentinvaalien jälkeen, jotka on laajasti arvioitu vilpillisiksi.

Uutissivusto Tut.by kertoi mielenosoittajien olleen liikkeellä eri puolilla pääkaupunkia. Sivuston tviittaamien videoiden mukaan turvallisuusjoukot käyttivät kovia otteita ottaessaan ihmisiä kiinni.

Radio Free Europen valkovenäläisen uutispalvelun mukaan poliisi olisi jo heittänyt mielenosoittajia kohti tainnutuskranaatteja.

Ihmisoikeusjärjestö Vjasnan mukaan poliisi on ottanut kiinni noin 110 ihmistä Minskissä ja muualla maassa.

Pitkään jatkuneista protesteista huolimatta Lukašenka ei ole taipunut eroon. Viranomaiset ovat yrittäneet tukahduttaa mielenosoituksia joukkopidätyksin ja väkivallalla. Marssijoita on yritetty karkottaa myös sulkemalla Minskin metroasemia ja häiritsemällä mobiiliverkkojen toimintaa.

Liettuaan maanpakoon lähtenyt oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja kannusti mielenosoittajia jatkamaan. Sunnuntain mielenosoitus on hänen mukaan uusi askel kohti vapaata ja oikeudenmukaista Valko-Venäjää.

– Maata ei voi muuttaa vankilaksi, jos kukaan ei pelkää vanginvartijoita, Tsihanouskaja sanoi viestissään.

Lue lisää:

Valkovenäläiset kokevat jääneensä yksin hallitustaan vastaan – Tutkijan mukaan EU on ollut kyvytön Valko-Venäjän kriisissä

Jääkiekon MM-kisoihin Valko-Venäjällä liittyy kiusallinen tilanne – tutkija muistuttaa IIHF:n johtajan läheisistä suhteista Vladimir Putiniin: "Poliittiset motiivit mukana"

Suosittelemme sinulle