Hyppää sisältöön

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu Tuomas Gerdtin hautajaisiin – viimeinen Mannerheim-ristin ritari siunataan sotilaallisin kunnianosoituksin

Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdtin hautajaiset ovat ensi lauantaina Lappeenrannassa

Lappeenrantalainen Tuomas Gerdt oli viimeinen Mannerheim-ristin ritari. Kuva: Touko Yrttimaa / Yle

Marraskuun ensimmäisenä päivänä kuollut viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt siunataan viimeiselle matkalleen sotilaallisin kunnianosoituksin.

Hautajaiset ovat ensi lauantaina 28.11.2020 Tuomas Gerdtin kotikaupungissa Lappeenrannassa.

Tilaisuutta saapuu kunnioittamaan maan ylin johto. Tänään varmistui, että hautajaisiin saapuu myös tasavallan presidentti, Puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö, joka myös pitää haudalla puheen.

Hänen lisäkseen tilaisuuteen saapuvat myös muun muassa puolustusministeri Antti Kaikkonen sekä Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen.

Hautajaisten sotilaallisista järjestelyistä ja kunnianosoituksista vastaa Lappeenrannassa sijaitseva Maasotakoulu, joka oli Gerdtin kummijoukko-osasto. Hautajaisten toteutuksessa on Maasotakoulun mukaan huomioitu vainajan ja omaisten toivomukset.

Tuomas Gerdtin hautajaiset eivät kuitenkaan ole sotilaalliset hautajaiset, vaan hautajaiset joissa on sotilaallisia elementtejä. Tämä ilmenee esimerkiksi niin, että arkun päälle lasketaan kielekkeinen valtiolippu. Tilaisuudessa on myös kunnialaukaukset haudalla.

Gerdtin arkunkantajina toimivat Reserviupseerikoulussa palvelevat Maasotakoulun varusmiehet.

Siunaaminen yksityistilaisuus

Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdtin siunaaminen tapahtuu Lappeenrannassa Lauritsalan kirkossa. Se on omaisten toiveesta yksityistilaisuus, jonne ei toivota yleisöä eikä myöskään lehdistöä. Lauritsalan kirkko ja sen ympäristö eristetään siunaustilaisuuden ajaksi muulta yleisöltä.

Tuomas Gerdt siunataan Lappeenrannassa Lauritsalan kirkossa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Siunaamisen jälkeen Gerdt haudataan Lappeenrannan Lepolan hautausmaalle, jonne hautajaissaattue kulkee Lauritsalan kirkosta reittiä Kauppalankatu–Lauritsalantie–Lepolankatu noin kello 13. Yleisö voi kunnioittaa hautajaissaattuetta tien varrella.

Hautaan laskemisen jälkeen omaiset järjestävät yksityisen muistotilaisuuden kutsuvieraille. Saattoväen poistuttua haudalta muut hautajaisvieraat voivat viedä viimeisen tervehdyksensä Gerdtin haudalle.

Yle välittää Tuomas Gerdtin hautajaiset lauantaina noin kello 13 alkaen Yle Areenassa.

Viimeinen ritari

Viimeinen elossa ollut Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt kuoli 1.11.2020. Hän oli 98-vuotias.

Gerdt oli syntynyt 28.5.1922 Heinävedellä. Hän oli sodassa taistelulähettialiupseerina jalkaväkirykmentti 7:ssä ja hänet nimitettiin ritariksi 8. syyskuuta 1942.

Kaikkiaan jatkosodassa Mannerheim-ristin ritarin arvon ja kunniamerkin sai 191 suomalaista sotilasta. Mannerheim-rististä tuli sodanaikaisista tunnustuksista arvostetuin, sillä sen saamiseksi täytyi olla erityisen painavat perustelut. Lisäksi se voitiin myöntää sotilaalle sotilasarvosta riippumatta.

Mannerheim-ristin myöntämisperusteissa kerrotaan, että Gerdt toimi erittäin vaikeissa olosuhteissa, mikä vaati paitsi rohkeutta, myös kyvyn tehdä nopeita itsenäisiä ratkaisuja ja annoksen synnynnäistä neuvokkuutta.

Tuomas Gerdt osallistui vielä vuonna 2016 yleisötilaisuuteen Lappeenrannan Lauritsalassa. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Gerdt esimerkiksi haki tykistön apua, kun vihollinen oli yllättämässä Gerdin komppanian. Gerdt joutui ylittämään maastonkohdan, jota vihollinen tulitti raskaasti. Tällä teollaan alikersantti Gerdt pelasti komppaniansa suurilta tappioilta.

– Monissa muissa kiperissä tilanteissa on hän kylmäverisesti ja itseään säästämättä suorittanut tekoja, joitten arvon tuntee vain sellainen, joka on joutunut johtamaan joukkoja tilanteissa, milloin kaikki muut yhteydet ovat poikki ja milloin vain miehinen kunto ja urhoollisuus voivat toimittaa perille annetut käskyt ja ilmoitukset, kerrotaan perusteluissa.

Tuomas Gerdt haudataan tänne Lepolan hautausmaalle, joka sijaitsee noin 4 kilometrin päässä Lauritsalan kirkosta. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Heinäkuussa 1942 Kannaksella Sevastopolista käydyn taistelun aikana alikersantti Gerdt ilmoittautui vapaaehtoisena tekemään vastaiskua määrättyyn osastoon. Ensimmäisenä miehenä hän syöksyi eteen päin tuhoten konepistoolillaan ja käsikranaateilla kymmeniä vihollisia. Gerdt pyrki aina pahimpaan ja ratkaisevimpaan paikkaan.

– Hänen esikuvansa vaikutti suuresti viimeisen vastaiskun onnistumiseen, ovat palkintoperusteiden viimeiset sanat.

Jatkosodan aikana Tuomas Gerdt kävi reserviupseerikoulun ja kotiutui sodasta vänrikkinä. Kapteeniksi hänet ylennettiin vuonna 1968.

Kotikaupungiksi Lappeenranta

Sodan jälkeen Tuomas Gerdt työskenteli metsäteollisuuden palveluksessa konttoristi- ja kirjanpitotehtävissä. Hänen viimeinen työpaikkansa oli Kaukaan tehtailla Lappeenrannassa, jossa hän toimi vuoteen 1987 saakka konttoripäällikkönä. Lappeenrannasta tuli myös Gerdtin eläkepäivien kotikaupunki.

Tuomas Gerdt oli aktiivinen sotaveteraanien aseman puolestapuhuja. Hän toimi aktiivisesti Mannerheim-ristin ritarien säätiössä ja säätiön puheenjohtajana vuoteen 2017 saakka.

Vuonna 1994 presidentti Martti Ahtisaari alkoi kutsua kaikki Mannerheim-ristin ritarit tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle, johon ritarit saapuivatkin ensimmäisten joukossa.

Tuomas Gerdt saapui 6.12.2014 ensimmäisenä tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle. Kuva: Yle

Tuomas Gerdt kävi Linnan juhlissa niin kauan kuin hänellä terveyttä riitti. Hän osallistui Linnan juhliin suurella kunnioituksella itsenäistä Suomea kohtaan.

– Menen sinne juhliin nimenomaan juhlimaan Suomen itsenäisyyspäivää. Se on erittäin arvokas ja miellyttävä tilaisuus.

Vuonna 2007 Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt pohti 90-vuotiasta Suomea ja sen tulevaisuutta. Hänen mielestään kansan yksimielisyys on tae itsenäiselle Suomelle jatkossakin.

– Nykymaailmassa meillä on itsemääräämisoikeus. Se jatkuu, kunhan kansa pysyy yksimielisenä. Tämä yksimielisyys oli eräs pohja talvi- ja jatkosodan aikana, että saatiin torjuntavoitto molemmissa taisteluissa, sanoi Tuomas Gerdt.

Gerdt oli hieman hämillään saamastaan huomiosta. Hän muistutti vuoden 2015 itsenäisyysjuhlissa, että arvo pitää antaa kaikille sotilaille, kaatuneille ja haavoittuneille.

– Minä olen tavallinen sotaveteraani ja sotainvalidi. Suomi on hyvä maa. Sitä kannatti puolustaa, ja kannattaa edelleen rakastaa ja pitää yllä – niin ajatuksissa, töissä kuin tavoissakin. Näin sanoi rykmentin komentajani Adolf Ehrnrooth, Gerdt sanoi tuolloin.

Lue lisää: Mannerheim-ristin ritari numero 95, Tuomas Gerdt: Olen vain tavallinen sotaveteraani

Suosittelemme sinulle