Hyppää sisältöön

Pridesta tuli kova pala Kokkolassa: seurakuntaneuvosto miettii nyt irtisanoutumista kaikesta yhteistyöstä sateenkaariliikkeen kanssa

Jos aloite päätettäisiin ottaa valmisteluun, tutkittavaksi tulisi myös linjauksen laillisuus.

Kokkolassa järjestettiin ensimmäinen Pride kesällä 2018. Tälle vuodelle suunniteltu tapahtuma siirtyi koronan vuoksi ensi vuoteen. Kuva: YLE/ Noora Haapaniemi

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin suhtautuminen on hiertänyt Kokkolassa viime vuosina. Seurakunnassa laineet ovat lyöneet erityisen kovina, mutta myös kaupunki on vääntänyt Pride-tapahtuman aikaisesta liputuksesta.

Nyt Kokkolan suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvosto keskustelee aloitteesta, jossa esitetään, ettei seurakunta osallistuisi Pride-tapahtumiin eikä muuhun sateenkaariliikkeen tai Setan toimintaan.

Neuvoston neljän jäsenen tekemässä aloitteessa esitetään, ettei seurakunta muutenkaan millään tavalla tukisi "pyrkimyksiä, jotka ovat ristiriidassa kirkolliskokouksen hyväksymän kirkon normatiivisen käsityksen kanssa avioliitosta yhden miehen ja yhden naisen välisenä yhteiselämänmuotona".

Neuvosto keskusteli asiasta viime viikolla ja päätti jatkaa keskustelua seuraavassa kokouksessaan tammikuussa. Se ei siis ole vielä tehnyt päätöstä aloitteen raukeamisesta tai ottamisesta valmisteluun.

Kokkolan ensimmäisessä Pride-tapahtumassa kesällä 2018 seurakunta järjesti messun, jota toteuttavassa ryhmässä oli mukana myös Prideä järjestäviä ihmisiä.

Taustalla seurakuntalaisten palaute

Aloitteen ovat jättäneet Sinella Saari, Anna-Leena Heikkilä, Helena Leppälä ja Miika Savola.

Leppälä kertoo, että taustalla on seurakuntalaisilta tullut runsas palaute, jossa on toivottu selkeää kantaa yhteistyöhön. Asia jakaa seurakuntaa, ja siksi linjaus olisi tarpeen.

Leppälä painottaa, että kyse on virallisesta yhteistyöstä, sen sijaan kaikki ihmiset ovat tervetulleita kirkkoon.

– Täydestä sydämestä.

Leppälä uskoo, että asian käsittely päätyy aikanaan äänestykseen ja sanoo aloitteentekijöiden tyytyvän päätökseen.

– Jos se ei johda mihinkään, niin sitten ei, sanoo Helena Leppälä.

Kolisevatko lain rajat?

Aloite on radikaali ja herättäisi läpimennessään varmasti kysymyksiä, uskoo kirkkoherra ja seurakuntaneuvoston puheenjohtaja Jouni Sirviö.

– Esityshän on aika voimakas: ikään kuin julkilausutaan, ettei olla missään tekemisissä, sanoo Sirviö.

Hän toivoo, ettei toimintaa aina liitettäisi ajatukseen avioliittokäsityksen muuttamisesta, vaan ne voitaisiin nähdä erillisinä.

Jos aloite etenisi valmisteluun, se vaatisi Sirviön mukaan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien pykälien tarkkaa selvittelyä.

– Se kysymys nousee esiin, kolistellaanko tässä lain rajoja. Laithan eivät ainoastaan kiellä loukkaamasta yhdenvertaisuutta, vaan kehottavat ajamaan sitä.

Sirviön mielestä erillistä lausumaa ei tarvitsisi tehdä. Hänestä se sotisi jo kirkon olemusta vastaan.

– Itse ajattelen, ettei kirkon tehtävä ole antaa julkilausumia, joissa rajataan pois joitain ryhmiä. Mieluummin kirkko, joka on avoin ja julistaa lakia ja evankeliumia. Siinä on kirkon julkilausuma.

Silti hän pitää hyvänä, että asiasta keskustellaan.

– Puhuminen on tärkeää: kuunnellaan toisiamme, annetaan erilaisten näkemysten tulla, haetaan vaihtoehtoja.

Työryhmä samasta teemasta torpattiin

Lokakuussa seurakuntaneuvosto äänesti nurin puheenjohtaja Jouni Sirviön esityksen palveluryhmän perustamisesta miettimään ja koordinoimaan seurakunnan työtä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa.

Sellaista voisi olla seurakunnan toiminta Priden yhteydessä, suunniteltu seurakuntailta seksuaalivähemmistöistä ja asiaan liittyvä opetustyö.

Idean taustalla oli juuri Priden nostattama keskustelu ja syytökset siitä, että toiminta ei ole seurakunnassa avointa. Sirviön mielestä palveluryhmä olisi voinut kirjata kaiken suunnitteilla olevan, mikä tukisi avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.

Määräaikaiseen ryhmään olisi tullut esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen kanssa seurakunnassa työskenteleviä ja myös seurakuntaneuvoston jäseniä.

Neuvoston jäsen Helena Leppälä esitti, että seurakuntaneuvosto hylkää esityksen ryhmän perustamisesta. Hänen perustelunaan oli, että kaikkia ihmisiä halutaan kohdella tasavertaisesti ja heidän ihmisarvoaan kunnioittaen. Tämä esitys voitti äänin 9–5.

Sirviö ja Pekka Nurmi jättivät asiasta eriävän mielipiteen.

Pride puhuttaa niin kunnassa kuin seurakunnassa

Kokkolan ensimmäinen Pride-tapahtuma järjestettiin vuonna 2018. Sitä edelsi ja seurasi vilkas keskustelu, eikä tapahtumien rantautuminen muissakaan kaupungeissa ole sujunut ilman hankaluksia.

"Ääriliike vai ihmisoikeuksien asialla?" Pridesta on kiistelty Kokkolassa jo viikkoja, eikä tapahtuma aiemminkaan ole levinnyt ilman vastustusta

Tältä vuodelta Pride siirtyi koronan takia, mutta päättäjät kävivät paljon keskustelua kaupungin liputtamisesta tapahtuman yhteydessä ensi vuonna.

Kaupunginhallitus torppasi esityksen liputtamisesta, mutta valtuuston kanta oli lopulta toinen.

Kokkolan kaupunki ei aio liputtaa Pride-tapahtuman kunniaksi ensi vuonna – aloitteen tekijä: "Vanhoilliset kaatoivat esityksen"

Kokkola liputtaa sittenkin kesän 2021 Pride-tapahtuman kunniaksi

Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin on johtanut myös hankaluuksiin virantäytössä. Kokkola Pridessa mukana ollut seurakuntapastori sivuutettiin virantäytössä, ja hän vei asian hallinto-oikeuteen. Siellä asian käsittely on yhä kesken.

Kappalaiskiista jatkuu Kokkolassa: sivuutettu seurakuntapastori ei tyydy tilanteeseen, vaan teki asiasta oikaisuvaatimuksen

Suosittelemme sinulle