Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA kertoo irtisanoneensa Nuorisosäätiön aravalainat.
Päätös pahentaa jo ennestään vakavissa talousvaikeuksissa olevan Nuorisosäätiön asemaa.
Mikäli ARA:n päätös jää pysyväksi, Nuorisosäätiön on maksettava kuuden kuukauden sisällä 20 miljoonaa euroa valtion takaamia aravalainoja. Samalla ARA lakkautti korkotuen, jota Nuorisosäätiölle on maksettu.
Nuorisosäätiöllä on 132 miljoonan euron arvosta korkotukilainoja.
– Nyt tehty päätös on hyvin poikkeuksellinen, mutta haluan muistuttaa, että yleishyödyllisyyden vastainen toiminta on ollut poikkeuksellisen törkeää ja siitä aiheutuneet vahingot mittavia, sanoo ARA:n ylijohtaja Hannu Rossilahti tiedotteessa.
Nuorisosäätiön entisiä johtajia Aki Haaroa ja Perttu Nousiaista epäillään useista talousrikoksista laajassa poliisitutkinnassa, jossa on toistakymmentä muutakin epäiltyä.
Kyse on vasta toisesta kerrasta, kun ARA päättää irtisanoa yleishyödyllisen yhteisön lainat. Ensimmäinen kerta liittyi oululaisen Riihi-säätiön taloudellisiin epäselvyyksiin.
”Valitettava ja virheellinen päätös”
Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine pitää ARA:n päätöstä ”valitettavana” ja ”virheellisenä”.
ARA lakkautti jo aiemmin Nuorisosäätiön tytäryhtiöiden aseman yleishyödyllisenä yhteisönä ja lainojen irtisanomiset ovat osa näitä toimia. Nuorisosäätiö on valittanut päätöksestä hallinto-oikeuteen ja pyytänyt ARA:a hyväksymään Nuorisosäätiön tytäryhtiöiden aseman yleishyödyllisinä toimijoina.
– Pidän päätöstä valitettavana ja virheellisenä. On erikoista, että ARA ryhtyy näin järeisiin toimenpiteisiin, vaikka valitustamme ei ole vielä käsitelty, Laine sanoo.
Mitä Nuorisosäätiölle sitten tapahtuu? Ajautuuko Nuorisosäätiö ja sen tytäryhtiöt konkurssiin? Laine sanoo, ettei osaa vastata tähän.
– Mikäli ARA:n päätös pysyy voimassa, vaihtoehtoja on useita: konkurssi, yrityssaneeraus tai luopuminen osasta asuntoja. Meillä on vielä ensi kesään asti aikaa selvittää vaihtoehtoja, Laine sanoo.
ARA:n maanantaina tekemällä päätöksessä ei siis ole välittömiä vaikutuksia Nuorisosäätiön asukkaiden asemaan. Nuorisosäätiöllä on yli neljä tuhatta nuorta asukasta.
Valtaosaa Nuorisosäätiön asunnoista on niin sanottuja yleishyödyllisiä ja niitä koskevat ARA:n rajoitukset. Niitä on siis jatkossakin vuokrattava nuorille, vaikka asuntojen omistaja vaihtuisi.
Taustalla edellisen johdon toimet
Nuorisosäätiö edellinen johtokaksikko eli Aki Haaro ja Perttu Nousiainen ajoivat säätiön taloudelliseen kaaokseen. Nuorisosäätiö teki useita sen taloudelle äärimmäisen haitallisia kiinteistökauppoja ja muita liiketoimia, jotka aiheuttivat useiden kymmenien miljoonien eurojen tappiot.
Nuorisosäätiö on parasta aikaa yrityssaneerausmenettelyssä ja sen taloutta on tervehdytty viimeisen parin vuoden aikana.
Nuorisosäätiö on joutunut myös myymään niin sanottuja kovan rahan kohteitaan ja sen asunnoissa asuu noin tuhat nuorta vähemmän kuin vuoden 2017 lopulla.
Asuntoministeri: asuminen jatkuu joka tapauksessa
Nuorisosäätiön tulevasta kohtalosta huolimatta säätiön tuhansien asukkaiden asema säilyy entisellään. Nuorisosäätiö on rakennuttanut asunnot valtion myöntämillä ehdollisilla tuilla, jotka edellyttävät muun muassa vuokrasääntelyä myös jatkossa.
Hallituksen asuntoministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan asunnot säilyvät myös mahdollisen omistajavaihdoksen jälkeen valtion rahoittaman asuntotuotannon ehtojen piirissä.
– Ehdot eivät muutu tässä tilanteessa mitenkään ja vaikka asunnot myytäisiin, rajoitukset säilyvät. Asukkaat voivat jatkaa asumistaan turvallisin mielin, korostaa Mikkonen.
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA selvittää tekemänsä päätöksen vaikutuksia muun muassa asuntotuotantoon. Asuntoasioista vastaavan ympäristöministeriön toiveissa on, että jos asuntoja myydään, ostaja on myös jatkossa voittoa tavoittelematon niin sanottu yleishyödyllinen yritys.
– Toiminta on ollut poikkeuksellista ja yleishyödyllisyyden vastaista. Tämä on todella valitettava tapaus, Mikkonen kommentoi tilannetta.
Ylen MOT käsitteli Nuorisosäätiön tilannetta marraskuun alussa: