Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Mikä tappoi isokoskelot ja laulujoutsenet? Tampereen Iidesjärvestä löytyi viikonloppuna noin 10 kuollutta lintua

Kuolleista linnuista otetut näytteet tutkitaan Ruokaviraston laboratoriossa.

Kaksi kuolluta laulujoutsenta Iidesjärvessä
Tamperelainen Timo Kuitunen kuvasi kuolleet laulujoutsenet sunnuntaina aamupäivällä. Kuva: Timo Kuitunen
Elina Nieminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen Iidesjärvestä löytyi viikonloppuna lukuisia kuolleita vesilintuja. Pirkanmaan lintutieteelliselle yhdistykselle tuli lauantaina iltapäivällä tieto järven länsipään rannasta löytyneistä isokoskeloista. Kuolleita lintuja oli kymmenkunta ja ne olivat kasaantuneet samaan paikkaan.

Sunnuntaina aamupäivällä tamperelainen Timo Kuitunen havaitsi kaksi kuollutta laulujoutsenta Nekalan matonpesupaikan rannassa.

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin ei muista vastaavia lintujen joukkokuolemia Pirkanmaalta. Hänen mukaansa on hankala lähteä arvailemaan, mikä linnut on tappanut.

– Jonkin matkan päästä nopeasti katsottuna ne näyttivät aika ehjiltä. Esimerkiksi minkki tai muu peto ei niitä ole raadellut. Kyseessä voi olla joku leviävä lintusairaus tai vedessä tai lintujen ravinnossa voi olla niitä vahingoittavaa ainetta, Helin sanoo.

Lintuinfluenssan mahdollisuus tutkitaan ensin

Helin ilmoitti kuolleista linnuista Tampereen kaupungin valvontaeläinlääkärille heti lauantaina ja uudesta löydöstä sunnuntaina. Linnuista otetaan näytteet, jotka lähetetään Ruokavirastoon tutkittaviksi.

Tampereen kaupungin valvontaeläinlääkäri Mari Porman mukaan linnuilla yleinen kuolinsyy on salmonella. Kun kuolleita lintuja on enemmän kuten tässä tapauksessa, lähdetään tutkimaan ensisijaisesti lintuinfluenssaa.

Porma ei lähde arvailemaan, missä vaiheessa Ruokavirastosta saadaan tietoa lintujen kuolinsyystä.

– Riippuu, millaisia muita tapauksia on jonossa. Koska on zoonoosi-epäily (eli tartuntatauti, joka voi tarttua eläimestä ihmiseen), veikkaan, että tämä menee aika lailla kärkeen, Porma sanoo.

Suosittelemme