Hyppää sisältöön

Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen nimettiin Rukan maailmancupiin, mutta lopullinen joukkue selviää lähempänä kilpailua: "Kaikkea voi tapahtua"

Maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasasen mukaan Taivalkosken kilpailujen tuloksista ei kannata vetää liian suuria johtopäätöksiä.

Krista Pärmäkoski on näillä näkymin osallistumassa Rukan maailmancupiin. Kuva: Heikki Saukkomaa / STT Lehtikuva

Suomen maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen suhtautuu mielenkiinnolla viikonlopun maailmancup-avaukseen Rukalla.

– Pääsemme pitkästä aikaa kisaamaan kansainvälisiä mittareita vastaan ja odotan sitä mielenkiinnolla. Tietysti kotikisoissa Rukalla meidän hiihtäjät ovat pärjänneet yleensä ihan hyvin, joten odotan kyllä, että sieltä tulee hyviä suorituksia ja tuloksia, Pasanen sanoo Yle Urheilulle.

Suomen Hiihtoliitto julkaisi tiistaina maastohiihtomaajoukkueen Rukan maailmancupiin ja listalla komeilivat niin Krista Pärmäkosken kuin Iivo Niskasen nimet. Heidän osallistumisensa Rukan maailmancupiin on ollut epävarmaa, sillä esimerkiksi Pärmäkoski pohti vielä sunnuntaina, kestääkö hän kolme kilpailua nykyisessä tilanteessaan.

Myös selkävaivojen takia Taivalkosken Suomen cupin väliin jättänyt Iivo Niskanen valotti tilannettaan sunnuntaina.

– Kyllä tässä kaikki toimet tehdään niin, että kilpaillaan ja pystytään ennen kaikkea hiihtämään kilpaa kolme päivää putkeen. Tämä viikko on ollut vähän haasteita. Ei auta mennä kuin päivä kerrallaan ja tehdä valmistautumista selän mukaisesti. Perjantaihin on vielä aikaa, Niskanen sanoi kilpailemisestaan.

Kristan ja Iivon kuntoa on arvuuteltu ja he ovat mukana listalla. Onko varmaa, että he myös osallistuvat Rukan maailmancupiin?

– Kyllä he ovat nyt osallistumassa. Tietysti viime hetken tiedot tulevat vasta sitten, kun kisat tulevat. Kaikkea voi vielä tapahtua, mutta tällä hetkellä he ovat osallistumassa ihan normaalisti kisoihin. Iivo on nyt tietysti Oloksen harjoituskisassa osoittanut, että on ihan hyvässä vireessä kunnon puolesta, Pasanen kommentoi.

Iivo Niskanen on kärsinyt selkävaivoista. Kuva: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Leiri näkyi osalla otteissa

Suomen maajoukkuehiihtäjät antoivat viimeiset näytöt Rukan maailmancupia varten Taivalkoskella. Pasasen mukaan Taivalkosken kilpailuviikonlopun tuloksista ei kannata vetää kovin isoja johtopäätöksiä, sillä tilanne muuttuu kansainvälisille laduille siirryttäessä.

– Olosuhteet olivat vähän erikoiset ja rataprofiili oli hyvin erilainen kuin maailmancupin kisoissa. Se oli yksi katsastus siihen, mitkä ovat viimeiset voimasuhteet. Esimerkiksi maajoukkueurheilijat olivat näissä kilpailuissa aika kovan leirijakson päätteeksi ja se vähän näkyi vielä osalla otteissa, Pasanen sanoo.

Pasasen mukaan tilanne on myös muilla mailla hyvin samankaltainen.

– Kun seuraa muiden maiden katsastuskisoja, niin siellä on aika mielenkiintoisiakin tuloksia. Ne muuttuu aikalailla, kun kilpaillaan kansainvälisissä maastoissa ja kilpailuissa.

Olosuhteet kunnossa

Joidenkin suomalaisten tulokset ovat kuitenkin nostattaneet odotuksia myös maailmancupia ajatellen. Esimerkiksi Joni Mäki on ollut vakuuttavassa vedossa.

– Joni on ollut pitkin syksyä leireillä ja ensimmäisissä kilpailuissa ihan hyvässä vireessä. Hän voi varmasti lähteä ihan hyvillä mielin kauden avaukseen.

Pasanen kuvaili Taivalkosken olosuhteita erikoisiksi, mutta Rukan kohdalla tilanne näyttää Pasasen mukaan tällä hetkellä hyvältä. Rukalle on saatu myös luonnonlunta, ja viiden kilometrin rata on hiihtokunnossa.

– Siellä on tykkilumi alla ja luonnonlunta päällä. Näyttää ainakin tällä hetkellä siltä, että saamme hyvät olosuhteet, Pasanen sanoo.

Rukan maailmancup alkaa maastohiihdon osalta perjantaina perinteisen sprintillä ja jatkuu lauantaina perinteisen hiihtotavan naisten kympillä sekä miesten 15 kilometrin matkalla. Sunnuntaina samat matkat kilpaillaan vapaalla hiihtotavalla.

Rukan maailmancupin lähetyksiä voi seurata Yle TV2:sta ja Yle Areenasta. Perjantaina lähetys alkaa kello 11.55, lauantaina kello 10.25 ja sunnuntaina kello 10.15.

Lue myös:

Suomen Rukan joukkue julki – Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen mukana

Iivo Niskasen ja Krista Pärmäkosken takanakin erikoinen tilanne – Ylen asiantuntija ei osaa sanoa mitään Suomen joukkueen iskukyvystä

Pystyykö Iivo Niskanen hiihtämään edes Rukan maailmancupissa? Näin Suomen ykköstähti kommentoi: “Kaikki toimet tehdään”

Krista Pärmäkoskelle harvinaisen raju tappio, Kerttu Niskaselta kova tunteenpurkaus – asiantuntija kertoo, mitä tapahtui: "Kansainvälisesti erittäin kovaa vauhtia"

Ylen asiantuntijat eivät ole huolissaan selkäongelmista kärsineestä Iivo Niskasesta – Krista Pärmäkoski poikkeuksellisen tiukassa paikassa Suomessa

Suosittelemme sinulle