Hyppää sisältöön

Hallitus haluaa ohjata koronatoimia, jos alueet eivät toimi ripeästi – selvityttää poikkeusolojen julistamista

Ylen tietojen mukaan asiasta on pyydetty oikeudellisia arvioita keskiviikoksi hallituksen neuvotteluun.

Keväällä Suomi oli poikkeusoloissa ja valmiuslaki otettiin käyttöön. Kuva on hallituksen tiedotustilaisuudesta maaliskuulta, jolloin hallitus ilmoitti sulkevansa Uudenmaan maakunnan muusta Suomesta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Maria Stenroos

Hallitus selvittää, voisiko Suomi siirtyä poikkeusoloihin, vaikka valmiuslakia ei vielä otettaisi käyttöön. Ylen tietojen mukaan hallitus on pyytänyt oikeuskanslerilta ja oikeusministeriöltä juridista selvitystä, voisiko poikkeusolojen toteaminen olla perustuslain mukaan mahdollista. Hallitus neuvottelee keskiviikkona poikkeusoloista ja valmiuslaista ja kuulee oikeudelliset arviot.

Asiasta on Ylen tietojen mukaan informoitu myös tasavallan presidenttiä.

Poikkeusoloissa valtioneuvostolla on enemmän valtaa kuin normaalioloissa, joissa Suomi nyt on. Ylen tietojen mukaan hallitus haluaisi saada poikkeusolojen perusteella lisää valtaa ohjata poliittisesti koronatoimia.

Valmiuslakeja hallitus ei näillä näkymin olisi vielä ottamassa käyttöön, sillä esimerkiksi tartuntatautilaissa on edelleen käyttämättömiä keinoja. Vaikka Helsingissä potilasmäärä sairaalassa on lähes kaksinkertaistunut noin viikossa, Suomen sairaanhoidon kapasiteetti riittää vielä potilaiden hoitamiseen.

Taustalla on hallituksen huoli pahenevasta koronatilanteesta. Hallituksesta useat ministerit ovat viestineet julkisuuteen, että alueiden on tehtävä nykyistä nopeammin ja enemmän koronarajoituksia, jotta Suomi välttyy epidemian räjähtämiseltä ja laajamittaiselta yhteiskunnan sulkemiselta valmiuslakien nojalla. Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tänään, että hallitus on valmis ottamaan käyttöön valmiuslain, jos koronatilanne pahenee.

Yle tavoitti oikeuskansleri Tuomas Pöystin. Pöysti ei tässä vaiheessa kommentoi asiaa.

Ylen haastattelussa aiemmin päivällä Pöysti sanoi, että valmiuslain käyttöönotto on viimesijainen keino.

– Sinänsä vakavassa pandemiassa näin voidaan tehdä, ja kyllä tilanne on vakavaan suuntaan Suomessa menossa, Pöysti totesi.

Yleensä poikkeusolot tarkoittavat valmiuslakien käyttöönottoa

Valmiuslain käyttöönoton mahdollisuuksista on keskusteltu esimerkiksi sote-ministeriryhmässä ja viisikossa.

Yleensä poikkeusolojen toteamista seuraa valmiuslakien käyttöön otto. Poikkeusolot toteaa hallitus ja presidentti yhdessä. Valmiuslain käyttöön ottamisen hyväksyy eduskunta, joka ottaa samalla kantaa myös poikkeusoloihin. Eduskunta hyväksyy myös hallituksen esittämien valmiuslain kohtien käyttöön ottamisen.

Suoraa ennakkotapausta siitä, että olisi hyväksytty poikkeusolot ilman valmiuslain käyttöä ei ole.

Epäsuora esimerkki kuitenkin löytyy: hallitus hyväksyi poikkeusolot sekä pandemian että talouselämän perusteisiin kohdistuvan uhan ja väestön toimeentulon perusteella. Valmiuslain pykäliä kuitenkin otettin käyttöön vain pandemian torjumiseksi, ei taloudellisen uhan takia.

Poikkeusolot olisivat vahva signaali siitä, että hallitus on tosissaan ja tarvittaessa ottaa käyttöön valmiuslain.

Ministeriö kirjoittaa ohjauskirjettä koronatoimista

Koronaepidemia jyllää nyt useilla alueilla. Epidemiatilanne on vaikeutunut niin Pirkanmaalla, Länsi-Pohjassa kuin osassa Kymenlaaksoa.

Hallitus ei kuitenkaan ole tyytyväinen siihen, että alueet rajoittavat esimerkiksi kokoontumisia ja harrastuksia vasta tartuntojen jo levittyä. Toimia pitäisi tehdä ennakoiden. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan koronarajoitukset ovat hallituksen mielestä tulleet liian hitaalla aikataululla.

Ylen tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö kirjoittaa parhaillaan ohjauskirjettä alueille, jotta ne ottaisivat käyttöön kaikki leviämis- ja kiihtymisvaiheissa oleville alueille mahdolliset rajoitukset, jotta epidemia saadaan kuriin. Ohjauskirjeellä ministeriö yrittää velvoittaa sairaanhoitopiirejä ja aluehallintovirastoja toimimaan.

Hallituksesta kerrotaan, että sieltä on oltu toistuvasti yhteydessä suuriin kaupunkeihin, jotta ne toimisivat ennakoiden eivätkä odottaisi tartuntojen määrän kasvua. Esimerkiksi Helsingin johto on ollut keskustelemassa muun muassa koronarajoituksista pääministerin kanssa.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun koronatilanne on pahentunut nopeasti, mutta kaikkia valtioneuvoston suosittelmia rajoituksia ei ole vielä otettu käyttöön. Ensimmäiset tiukemmat rajoitukset otettiin käyttöön maanantaina 23.11., kun esimerkiksi yli 20 hengen yleisötapahtumat ja osa aikuisten harrastuksista tuli rajoitusten piiriin.

Voit keskustella aiheesta huomiseen tiistaihin 24. marraskuuta klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle