Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Hämeenlinna ei lomauta henkilöstöään – uudet yt-neuvottelut käynnistyvät ensi vuonna

Vuoden 2021 talousarviossa on edellytetty 1,5 miljoonan euron henkilöstökulujen säästö. Niitä haetaan myös rakenteellisilla muutoksilla.

Hämeenlinnan tori ja raatihuone.
Toimialojen, konsernipalveluiden ja pelastuslaitoksen talousarvion laadinnan yhteydessä löydettiin henkilöstösäästöjä tälle vuodelle yhteensä noin 800 000 euron edestä. Kuva: Dani Branthin / Yle
Ville Tiirikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hämeenlinnan kaupunki ei aio lomauttaa henkilöstöään yt-menettelyn seurauksena. Maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus päätti, että välivaiheen yt-menettely lopetetaan.

Perusteluna on se, että kaupungin tämän vuoden tulosennuste on parantunut selkeästi. Toukokuussa ennuste oli pahimmillaan 34 miljoonaa miinusta.

– Eilen arvioitiin, että voidaan jäädä jopa neljä miljoonaa plussalle, joten taloudellisin perustein lomauttaminen jäi pois. Muutenkin haluttiin vahvistaa työllisyyden näkökulmaa, sanoo Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio.

Ennustetta on parantanut muun muassa Hämeenlinnan saama 2,6 miljoonan euron harkinnanvarainen valtionosuus. Myös tilinpäätösennuste on tämänhetkisen tilanteen pohjalta ylijäämäinen.

Rakenteelliset uudistukset vielä edessä

Sen sijaan Hämeenlinnan kaupunginhallitus päätti käynnistää vuotta 2021 koskevat yt-menettelyt, jotka perustuvat taloudellisiin syihin.

- Meillä on arviolta noin 10 miljoonan euron vuotuinen ero tulojen ja menojen välissä, sanoo Rautio.

Rautio sanoo, että huomiota kiinnitetään esimerkiksi lastensuojelun prosesseihin ja työllisyyden parantamiseen.

– Myös sote-puolella terveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyön tehokkuutta mietitään.

Talousarviossa esitettyyn 1,5 miljoonan euron säästöön henkilöstökuluissa Rautio suhtautuu rauhallisesti. Tänä vuonna säästöä syntyi erilaisilla neuvottelumenettelyillä, kannustevapailla ja toimintojen muutoksilla 800 000 euroa.

– Rakenteellisia uudistuksia tarvitaan, se on ihan selvä. Mutta kaupungin koko paletti eli ostopalvelut, hankinnat ja johtaminen pitää saada toimimaan entistä paremmin.

Hämeenlinnan kaupunki on iso työllistäjä

Kaupunki työllistää 3 800 ihmistä. Se on Kanta-Hämeen suurimpia työnantaja. Nyt lomautusuhan alla oli 1 000 ihmistä.

Sari Rautio kiistää, että lomautuskeskustelussa olisi ollut kyseessä liian suureksi paisunut työntekijämäärä.

– Kyseessä on nimenomaan se, että miten prosessit uudistetaan niin, että tehokkuus paranee ja samalla myös palvelut ja elämänlaatu. Meidän työntekijämme tekevät joka päivä tärkeää työtä, ja siitä kiitos heille.

Muokattu klo 10.14: Lisätty Sari Raution kommentit

Suosittelemme sinulle