Ilta-Sanomien mukaan seitsemänvuotias poika oli loukkaantunut vakavasti ja joutunut sairaalahoitoon, kun kuudesluokkalainen poika pahoinpiteli hänet koulumatkalla. Tapaus sattui lehden mukaan perjantaina iltapäivällä.
Poliisi vahvistaa lehdelle tutkivansa pahoinpitelytapausta, mutta ei kerro tapauksesta enempää.
– En haluaisi sitä yksilöidä, ettei tietty koulu tai alue leimaudu. Keskustelu käy myös kuumana sosiaalisessa mediassa, rikoskomísario Saara Asmundela Sisä-Suomen poliisilaitokselta sanoo Ilta-Sanomissa.
Asmundela vahvistaa Ylelle, että poliisi tutkii Jyväskylässä pahoinpitelyepäilyä, jossa asianosaiset ovat alle 15-vuotiaita.
Asmundelan mukaan poliisi on viikonloppuna kuullut sekä asianosaisia että todistajia.
Koska kyse on lapsista, poliisi ei kerro tarkemmin missä epäilty teko on tapahtunut tai minkä ikäisiä lapset ovat.
Asmundela toteaa, että alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan, joten asia ei johda syyteharkintaan.
Pahoinpidellyn pojan isä kertoo Ilta-Sanomille, että pojat eivät tunteneet toisiaan. Pojan isän mukaan seitsemänvuotiaan reisiluu murtui ja tämä joutui leikkaukseen.
Koulumatkojen käytännöt Jyväskylässä tarkasteluun
Jyväskylän kaupungin sivistyksen toimialajohtaja Eino Leisimo kertoo, että tapauksesta on keskustelu jo sivistystoimen johdossa ja myös kaupungin johto on asiasta tietoinen.
Leisimon mukaan tapauksen vuoksi esimerkiksi koulumatkoihin liittyviä käytäntöjä käydään Jyväskylässä läpi. Asiasta on tarkoitus puhua muun muassa rehtoreiden kanssa. Tietyillä alueilla kaupunki aikoo tehdä yhteistyötä niin nuorisopalvelujen kuin poliisikin kanssa.
Leisimon mukaan nyt on syytä katsoa, onko nykyresursseista mahdollisuus saada esimerkiksi tilapäisvalvontaa koulumatkojen turvallisuuden parantamiseksi.
Poliisin näkyminen tietyillä reiteillä voisi Leisimon mukaan myös tulla kyseeseen. Myös perinteisellä valistustyöllä on sijansa.
– Tämä on vakava vahinko ja erittäin herkkä asia, joka koskettaa vakavasti myös aiheuttanutta osapuolta. Kyse on koulupäivään liittyvästä tilanteesta, jossa ei ole valvontaa. Tapahtunut on laaja yhteiskunnallinen kysymys. Asiasta tekee haasteellisen, ettei olla koulun alueella, jossa valvontavelvoite on, sanoo Leisimo.
Yksittäistapaus, mutta eriytyminen etenee
Leisimo arvioi, että nyt julkisuuteen tullut tapaus on yksittäinen. Laajamittaista alaikäisten väkivaltaa ei Leisimon tietojen perustella ole Jyväskylässä ilmennyt. Jyväskylä selvittää parhaillaan koulukiusaamisen tilannetta valtakunnalliseenkin keskusteluun liittyen.
– Kaikkineenhan asiat eivät ole huonosti, mutta kyllä polarisaatio ja esimerkiksi asuinalueiden erityminen on nostanut viime aikoina päätään.
Leisimo sanoo ymmärtävänsä tapauksen pintaan nostaman lasten vanhempien huolen. Koulumatkojen turvallisuus lähtee hänen mukaansa siitä, että kuljetaan koulun ja kodin tuntemia reittejä mielellään porukassa.
– Helposti nostaa huoltajilla huolen, että pitääkö lähteä saattamaan lasta. Kyllä se näin menee, että näihin asioihin on kentällä kiinnitettävä entistä paremmin huomiota. Siitä lähdetään, että lapset on turvallista laittaa kouluun. Hyvässä keskusteluyhteydessä koulun ja kodin välillä pitää ratkoa asioita. Tarvittaessa oppilashuoltohenkilöstö ja muut asiantuntijat ovat apuna, jos pelkoja on. Meidän aikuisten tehtävä on luoda turvallisuutta ja yhteisrintamassa poistaa mahdollisia pelkoja.
Mikä on paras tapa ennaltaehkäistä väkivaltaa esimerkiksi koulumatkoilla?
– Kysymys on vaikea. Vetoan perheisiin tässä. Ei asia voi mennä niin, että tämä on vain koulun tehtävä, vaan pitää lähteä yhteisestä kasvatusvastuusta ja ketään syyllistämättä myös kotona pitää pystyä näitä asioita käsittelemään. Ja silloin tällöin vaikka poliisipartioita näkyviin. Ei se tarkoita, että tästä poliisivaltio tulee, mutta partiot varmaan turvaa tuo, kuvailee Leisimo.