Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kaisa Salista tulee urheiluravitsemuksen asiantuntija Vuokatti-Rukan huippu-urheilijoille – "On tärkeää olla ravitsemuksessa huipulla"

Entinen Triathlonisti Kaisa Sali on halunnut uransa jälkeen työskennellä urheiluravitsemuksen parissa.

Kaisa Sali lumisessa maisemassa. Taustalla on havumetsää. Kaisalla on punainen kuoritakki ja musta pipo. TV-haastattelussa käytetty nappimikrofoni johtoineen pilkistää takin rintataskusta.
Kaisa Sali asuu edelleen pysyvästi Kolarissa, mutta uuden pestinsä myötä työskentelee osan kuukaudesta Vuokatissa. Arkistokuva. Kuva: Alexandra Kral-Leszczynski / Yle, värimäärittely Retu Liikanen / Yle
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Triathlonistina tunnettu Kaisa Sali on valittu Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan urheiluravitsemuksen asiantuntijaksi. Hän aloittaa tehtävässään joulukuun alussa.

Vuokatti-Rukan Olympiavalmennuskeskus on suomalaisten lumilajien huippu-urheilukeskittymä, joka on tarkoitettu maajoukkueiden ja tavoitteellisten huippu-urheilijoiden valmentautumiseen.

Salin ura triathlonistina päättyi lokakuussa 2019, ja sen jälkeen hän on halunnut päästä työskentelemään urheiluravitsemuksen parissa.

– Minua pyydettiin tähän hommaan ja oli ihan mahtavaa saada tämä työ. Olen koko urheilu-urani ajan päivittänyt osaamistani tällä alalla.

Kaisa Sali kertoo, että urheiluravitsemus kehittyy hurjaa vauhtia. Sali on valmistunut Helsingin yliopistosta elintarviketieteiden maisteriksi vuonna 2013 pääaineenaan ravitsemustiede.

– Suomessa on tärkeää olla koko ajan ravitsemuksessa huipulla tai tietää, mitä siellä tapahtuu ja toimia sen mukaan.

Hyvästä ravitsemuksesta kilpailuetu?

Ensimmäisessä vaiheessa Salin työtehtävät keskittyvät valintavaiheen urheiluravitsemuksen kehittämiseen ja seuraavalla kaudella huippuvaiheeseen osana Pekingin 2022 arvokisavalmistautumisen prosessia.

Salin mukaan nuorten urheilijoiden kohdalla on keskiössä lisätä ymmärrystä siitä, mitä syödään ja milloin. Kyse on perusasioiden painottamista.

– Esimerkiksi Vuokatti-Rukan kokonaisuudessa nuorilla urheilijoilla on kiireinen aikataulu ja siinä voi unohtua ruoan valmistaminen. Nuoressa iässä ollaan alttiita sille, että kikkaillaan ruuan kanssa, syömällä liian vähän tai käyttämällä turhia ravintolisiä.

Sotkamon kunnan tiedotteessa Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan asiantuntijatiimin johtaja Terhi Lehtoviita kertoo, että viimeisen kahden vuoden aikana he ovat kehittäneet asiantuntijatoimintoja urheiluakatemiassa ja olympiavalmennuskeskuksessa. Tavoitteena on pitkällä tähtäimellä kehittää urheiluravitsemuksesta yksi kilpailuetu suomalaisille lumiurheilijoille.

Kaisa Sali on tehnyt merkittävän kansainvälisen kilpaurheilu-uran triathlonistina. Uransa aikana hän voitti Euroopan mestaruuden sekä kaksi MM-mitalia. Lisäksi Sali on sijoittunut neljä kertaa kymmenen parhaan joukkoon Ironman-maailmanmestaruuskisoissa Havaijilla.

Lue myös: Kaisa ja Markus Salin elämä järkkyi Lapin luonnon keskellä – entinen huipputriathlonisti kertoo nyt puukotuksesta ja siitä, mitä se jätti jälkeensä: "Ehkä niillä arvilla on jokin syvällisempi merkitys"

Suosittelemme