Hyppää sisältöön

Rahtiliikennettä turvataan entisestään Suomen ja Viron välillä – nyt myös Eckerö Linelle maksetaan reitin ajamisesta, vaikka matkustajia ei ole

Suomen ulkomaan viennistä suurin osa kuljetetaan meriteitse.

Kuvassa on Helsingistä lähtenyt Eckerö Linen M/S Finlandia-alus toukokuussa 2020.
Vastaavia velvoitteita on asetettu myös Tallinkille ja Viking Linelle. Eckerö Linen autolautta Helsingin edustalla heinäkuussa 2020. Kuva: Silja Viitala / Yle
Saara Hirvonen

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on asettanut uuden liikennöintivelvoitteen Helsingin ja Tallinnan välille. Velvoite on annettu Eckerö Linelle.

– Tavoitteena on turvata Suomen kannalta kriittinen tavara- ja henkilöliikenne. Koronapandemiankin aikana pystytään liikuttamaan maamme kannalta kriittinen tavaraliikenne, vientituotteiden kuljetus ja välttämätön työvoimaliikenne mahdollisimman häiriöttä, sanoo ylijohtaja Jarkko Saarimäki Traficomista.

Saarimäen mukaan yrityksiltä käytännössä ostetaan perusliikennöintitaso, jolla toiminta varmistetaan.

– Tällä on tarkoitus korvata meriliikennöinnistä aiheutuneita kustannuksia ja turvata liikennöinti tämän kriisin yli, ylijohtaja toteaa.

Yritykselle maksetaan sen tekemää tappiota vastaava summa tämän reitin ajamisesta.

Saarimäen mukaan tavaraliikenne on tällä hetkellä lähes normaalitasolla, mutta valtaosa kriittisten tavara- ja henkilökuljetusten liikennöinnistä tehdään matkustaja-aluksilla. Pelkkää rahtiliikennettä ilman matkustajia ei ole tällä hetkellä taloudellista ajaa säännöllisessä linjaliikenteessä.

– Yritykset olisivat lopettaneet tämän reitin ajamisen, jos emme olisi ostaneet tätä peruspalvelutasoa niiltä. Tällä turvataan reittien jatkuminen sekä riittävä vuorotiheys ja kapasiteetti myös jatkossa, Saarimäki sanoo.

Suomen ulkomaan viennistä suurin osa kuljetetaan meriteitse. Tämän turvaaminen on erittäin tärkeää yhteiskunnan talouden kannalta. Nyt myönnetyillä tuilla päästään ensi vuoden puolelle.

Korona-aika vie vielä kuukausia, eikä Traficomin tukemia reittejä olisi voitu muutoin ajaa. Saarimäki pitää tärkeänä, että valtiovalta tukee meriliikenteen kuljetuksia pitkittyneen kriisin aikana.

– Palveluvelvoitemenettelyä käytetään tilanteissa, joissa on markkinahäiriöitä ja markkinaehtoinen toiminta ei ole mahdollista, Saarimäki sanoo.

Palveluvelvoitemenettelyä käytetään jonkun verran eri toimialoilla. Esimerkiksi Vaasa-Uumaja välillä on voimassa vuoden 2014 alusta tämän vuoden loppuun saakka ELY-keskuksen kilpailuttama meriliikenteen julkisen palvelun velvoite.

Euroopan unionin muissa valtioissa on enemmänkin käytössä meriliikenteeseen asetettuja julkisen palvelun velvoitteita.

Vastaavia velvoitteita tehty muillekin laivayhtiöille

Nyt tehty päätös on jatkoa viime viikolla tehdyille päätöksille merenkulun liikennöintivelvoitteista.

– Niitä voidaan tehdä vasta sitten, kun olemme saaneet kaikki tarvittavat asiakirjat hakijoilta, minkä takia kaikkia samaa reittiä koskevia päätöksiä ei ole tehty samaan aikaan, Saarimäki kertoo.

Aikaisemmin palveluvelvoite on jo asetettu (siirryt toiseen palveluun) Helsingin ja Tallinnan väliselle edestakaiselle reitille Tallink Grupp AS:lle ja Viking Line Abp:lle. Traficom on asettanut liikennöintivelvoitteet myös Turku-Maarianhamina/Långnäs-Tukholma -yhteysvälille (siirryt toiseen palveluun) sekä kahdelle muulle Ahvenanmaan yhteyksiä turvaavalle (siirryt toiseen palveluun) reitille.

Kaikkia liikennöintivelvoitteita tarkastellaan kahden viikon välein. Tarvittaessa tehdään uusi päätös liikennöintivelvoitteesta niille reiteille, joille se katsotaan välttämättömäksi.

Traficomin päätös perustuu eduskunnan myöntämään meriliikenteen lisämäärärahaan. Eduskunta hyväksyi kesäkuussa 24,7 miljoonan euron lisämäärärahan meriliikenteeseen asetettavan julkisen palvelun velvoitteen kustannusten kattamiseksi.

Valtioneuvosto antoi määrärahan käyttöä tarkentavan asetuksen, jonka mukaan Traficom voi asettaa tietylle reitille velvoitteen liikennöidä ja maksaa liikennöinnistä korvausta. Sitä ei makseta liikennöinnin kiinteistä kustannuksia eikä sen määrästä makseta lainkaan voittoa.

Huoltovarmuuskeskus asetti maaliskuussa 2020 julkisen palvelun velvoitteita merikuljetuksille. Ne olivat voimassa kesäkuun puoliväliin saakka.

Lue myös:

Miltä risteilymatkustuksen tulevaisuus näyttää? Bisneksen voivat pelastaa nopea toipuminen koronasta ja lyhytmatkailun suosio, sanoo tutkija Tapio Karvonen

Miltä kuulostaisi Helsinki–Kemi-risteily ruotsinlaivalla? Viking Line ja Meri-Lapin Matkailu selvittävät Lapin-risteilyjen aloittamista

Helsingin satamiin on tulossa koronatestipisteitä – nyt pohditaan, kuka testiin ohjataan, kun laiva saapuu turvalliseksi luokitellusta Virosta

Matkayhtiöissä seurataan hetki hetkeltä palautuuko turistien virta – Finnair ja laivayhtiöt valmistautuvat lisäämään tarjontaa, mutta mikään ei ole nyt varmaa

Tässäkö ratkaisu Länsisataman ympärillä pyörivään liikenneruuhkaan? Satama on valmis rahoittamaan tunnelin Länsiväylälle

Tallink keskeyttää suurimman laivansa liikennöinnin Tallinnaan

Suosittelemme sinulle