Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin A-studiossa: Peruskoulujen etäopetukseen siirtymistä vältettävä viimeiseen asti – Yle seurasi

Marin kiitteli A-studiossa pääkaupunkiseudun kuntia tänään tiistaina ilmoitetuista tiukemmista rajoituksista.

Pääministeri Sanna Marin A-studiossa
Pääministeri Sanna Marin (sd.) toivoo, ettei laajoja sukujouluja tulla tänä vuonna näkemään.
  • Pääministeri mukaan peruskoulujen etäopetukseen siirtymistä pitää yrittää välttää viimeiseen asti.
  • Marin sanoi olevansa tyytyväinen Uudenmaan uusiin tiukempiin rajoituksiin.
  • Hallitus käy huomenna läpi erilaisia skenaarioita siitä, milloin valmiuslakiin voitaisiin joutua taas turvautumaan.
  • Laajoja sukujouluja ei pitäisi pääministerin mukaan tänä vuonna järjestää.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan peruskoulujen ja varhaiskasvatuksen etäopetukseen siirtymistä pitää välttää viimeiseen asti

– Erityisesti nuoremmille lapsille voi tulla ongelmia oppimisen kanssa, Marin sanoi tiistaina A-studiossa.

Marinin mukaan keväällä nähtiin, että etäopetukseen siirtyminen aiheutti paljon erilaisia lieveilmiöitä ja vaikutti lasten ja nuorten hyvinvointiin ja oppimiseen. Pääministeri huomautti että altistumisten takia voidaan kuitenkin joutua siirtämään joitain luokkia etäopetukseen myös perusasteella.

Pääkaupunkiseudun kunnat ilmoittivat tänään tiistaina uusista tiukemmista koronatoimista. Muun muassa toisen asteen opetuksessa siirrytään kokonaan etäopetukseen.

Huomenna käydään läpi eri skenaarioita

Marin kertoi pyytäneensä hallituksen huomenna keskiviikkona pidettäviin neuvotteluihin oikeudellisen arvion siitä, missä eri tilanteissa valmiuslakiin voitaisiin joutua taas turvautumaan. Marin korosti toivovansa, että näin ei käy. Hallitus käy huomenna läpi erilaisia skenaarioita.

– Mikäli tilanne olisi sellainen, että tautitapauksia tulisi enenevissä määrin ja taudin kiihtymisen tahti nopenisi tästä jä näyttäisi siltä, että esimerkiksi meidän terveydenhuollon kantokykymme olisi vaarassa ja uhattuna, niin tällaisessa tilanteessa voisi tulla sellainen hetki, Marin selitti.

Valmiuslain avulla voitaisi esimerkiksi määrätä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä tietynlaisiin töihin. Valmiuslaki mahdollistaisi myös liikkumisen rajoittamisen.

Pääministeri kertoi pitäneensä yllä tiivistä keskusteluyhteyttä presidentin kanssa. Presidentti on Marinin mukaan todennut olevansa valmis toteamaan poikkeusolot, jos se olisi tarpeen.

– On tärkeää, että meillä on tässä yhteinen tilannekuva ja näkemys siitä, kuinka vakava tilanne on.

Jouluun mentävä terveys edellä

Pääministeri sanoi, että joulun viettoon täytyy tänä vuonna mennä terveys edellä. Joulua tulisi viettää vain läheisimpien ystävien ja sukulaisten kanssa.

– Mitään laajoja sukujouluja ei toivottavasti tulla näkemään, Marin tarkensi.

Jos kuitenkin tavataan riskiryhmiin kuuluvia perheenjäseniä, kaikki suojaustoimet on syytä pitää mielessä, Marin huomautti.

Marin tyytyväinen Uudenmaan koronatoimiin

Marin sanoi olevansa tyytyväinen Uudenmaan tänään tiistaina ilmoittamiin uusiin koronatoimiin. Pääministeri sanoi arvelevansa, että tartuntakäyrät Uudellamaalla tulevat vielä jonkin aikaa nousemaan. Rajoitustoimet eivät näy tartuntaluvuissa heti.

Tänään tiistaina Helsinki, Espoo ja Vantaa ilmoittivat tiukemmista toimista, vaikka viime viikolla ilmoitetut rajoitukset astuivat voimaan vasta eilen. Lähes kaikki julkiset tilat ja palvelut suljetaan kokonaan.

– Nämä ovat jo sen verran painavia toimia, että uskoisin, että näillä saadaan tautimaariä hillittyä. Mutta tietenkin tässä tarvitaan myös apuna ja tukena ihmisten arjen toimintaa, Marin jatkoi.

Pääministeri arvioi myös, että koronan rajoitustoimien aiheuttamat taloudelliset vauriot tulevat olemaan mittavia.

– Terveys ja talous kulkevat käsi kädessä. On virheellistä ajatella, että voisimme suojella taloutta, jos emme suojele ihmisten terveyttä. Kyllä se lähtökohta pitä olla, että suojelemme ihmisten terveyttä, henkeä ja sitä kautta hyvinvointia.

Lue lisää:

Järeä valmiuslaki nostettiin taas pöydälle – Asiantuntijat muistuttavat, ettei poikkeusoloihin voi siirtyä kevein perustein

Helsinki, Espoo ja Vantaa aikovat kieltää kaikki yleisötilaisuudet, siirtää toisen asteen etäopetukseen sekä sulkea kaupunkien palvelutilat, kuten uimahallit ja kirjastot

Suosittelemme sinulle