Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa on tänään kiitospäivä, ja iso osa juhlii sitä koronan takia perhepiirissä – etenkään Trumpin kannatusalueilla osa ei suosituksista piittaa

Yhdysvaltain koronatilanne ja viranomaisten varoitukset saavat enemmistön pysyttelemään tänään kotona.

Matkustajat jonottivat tiistaina turvatarkastukseen Ronald Reaganin kansallisella lentoasemalla.
Koronapandemia on leikannut kiitospäivämatkailua, mutta silti esimerkiksi viime viikonloppuna lentomatkailu oli vilkkainta sen jälkeen, kun Yhdysvaltoihin julistettiin maaliskuussa kansallinen hätätila. Nämä matkustajat jonottivat tiistaina turvatarkastukseen Ronald Reaganin kansallisella lentoasemalla. Kuva: Michael Reynolds / EPA
Minna Pärssinen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

– Viikon aikana on todettu yli miljoona uutta COVID-19-tartuntaa Yhdysvalloissa. Kun tapauksien määrä jatkaa nopeaa kasvuaan eri puolilla Yhdysvaltoja, turvallisin tapa juhlia kiitospäivää on juhlia sitä kotona niiden ihmisten kanssa, joiden kanssa asut.

Tämä on ollut Yhdysvaltain tartuntatautiviraston viesti (siirryt toiseen palveluun). Presidentti Donald Trump ei ole ottanut kantaa asiaan, mutta hänen hallintonsa on viitannut samoihin (siirryt toiseen palveluun) ohjeisiin.

Mutta miten amerikkalaiset aikovat ohjeita noudattaa tänään kiitospäivänä?

New York Times kyseli tutkimusyritys Dynatan avulla (siirryt toiseen palveluun) yli 150 000 amerikkalaiselta kiitospäivän vietosta. 13.–23. marraskuuta teetetty kysely on mielenkiintoinen, sillä se antaa viitteitä siitä, miksi amerikkalaiset laajemminkin ottaen suhtautuvat koronarajoituksiin eri tavoin.

Kalkkunankasvattajien liiton puhemies Ron Kardel (vas.), presidentti Donald Trump ja rouva Melania Trump osallistuvat 1980-luvulla syntyneeseen perinteeseen, jossa Valkoiselle talolle lahjoitettu kalkkuna armahdetaan syötäväksi joutumiselta.
Kalkkunankasvattajien liiton puhemies Ron Kardel (vas.), presidentti Donald Trump ja rouva Melania Trump osallistuvat tiistaina 1980-luvulla syntyneeseen perinteeseen, jossa Valkoiselle talolle lahjoitettu kalkkuna armahdetaan syödyksi joutumiselta. Nyt armahdettiin Corn eli Maissi-niminen kalkkuna. Kuva: Kevin Dietsch / EPA

Kaiken kaikkiaan lähes kolme neljäsosaa aikoo tänä vuonna pysytellä kotosalla ja jättää sukutapaamiset väliin. Vain 27 prosenttia vastanneista aikoo tavata kiitospäivänä talouteensa kuulumattomia ihmisiä.

Mutta alueelliset erot ovat isoja, ja ne näyttävät liittyvän koronatilanteen lisäksi vastaajien puoluekantaan.

Tällä hetkellä koronatilanne vaihtelee. Eniten uusia tartuntoja on ollut Washington Postin selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun)viime viikon aikana suhteessa väkilukuun Pohjois-Dakotassa ja Wyomingissa, vähiten Mainessa, Vermontissa ja Havaijilla.

New York Timesin kyselyssä kävi ilmi, että esimerkiksi osissa Vermontia vain 14 prosenttia talouksista juhlii ulkopuolisten kanssa. Samaan aikaan osissa Missouria, jossa tautitilanne on vakavampi, yli puolet aikoo kokoontua taloutensa ulkopuolisten ihmisten kanssa syömään kiitospäivän ateriaa.

Libertaarit, vihreät ja republikaanit noudattavat suositusta heikoiten

Lehti vertaili tuloksia vastaajien puoluekantaan. Vähiten kotonapysymissuositusta noudattavat libertaarit, vihreät ja republikaanit. Parhaiten suositusta noudattavat demokraatit.

Siinä, missä libertaareista 38 prosenttia, vihreistä 37 prosenttia ja republikaaneista 34 prosenttia aikoo juhlia ulkopuolisten seurassa, demokraateista vain 22 prosenttia viettää kiitospäivää muiden kuin oman taloutensa jäsenten kanssa.

Libertarismi korostaa yksilönvapauksia, itsemääräämisoikeutta ja valtion mahdollisimman pientä roolia. Libertaaripuolueella on kahden valtapuolueen järjestelmässä vain vähän äänestäjiä, mutta jopa noin viidesosa amerikkalaisista saattaa pitää itseään silti aatteellisesti libertaarina.

Sama puoluepoliittinen ero näkyi, kun New York Times vertaili kotonapysyttelyhalua äänestyskäyttäytymiseen. Trumpia äänestäneissä osavaltioissa kokoontumissuunnitelmia oli selvästi enemmän kuin Bidenia äänestäneissä osavaltioissa.

Esimerkiksi pahan koronatilanteen Pohjois-Dakotassa äänestettiin Trumpia, ja noin 30 prosenttia pohjoisdakotalaisista aikoo juhlia kiitospäivää ulkopuolisten kanssa. Toisaalta Bidenia äänestäneessä Havaijissa niin tekee noin 20 prosenttia väestöstä.

Matkustajia LaGuardian lentokentällä New Yorkissa tiistaina.
Matkustajia LaGuardian lentokentällä New Yorkissa tiistaina. Kuva: Peter Foley / EPA

Samanlaisia eroja on aiemmin havaittu muissakin tutkimuksissa. Esimerkiksi Trumpin kannattajat pitivät keväällä puhelinpaikkatietojen analyysin mukaan (siirryt toiseen palveluun) 14 prosenttia vähemmän huolta turvaväleistä. Heinäkuisessa NBC:n teettämässä (siirryt toiseen palveluun) kyselyssä republikaaneista 70 prosenttia ja demokraateista 89 prosenttia ilmoitti käyttävänsä kasvomaskia useimmiten tai aina kotoa poistuessaan.

Pandemian aikana neuvoa haetaan johtajilta

Eroja tutkinut valtio-opin apulaisprofessori Samara Klar Arizonan yliopistosta sanoo New York Timesille, että poliittiset ryhmät olivat pandemian alussa vielä melko yksimielisiä siitä, miten kansalaisia pitää ohjeistaa.

Ajan myötä republikaanien ja demokraattien poliittisten johtajien eriävät kannat ovat alkaneet vaikuttaa siihen, miten kyseisten puolueiden kannattajat suhtautuvat koronarajoituksiin ja maskien käyttöön.

– Eivät republikaanit luonnostaan ole vähemmän huolissaan tai demokraatit luonnostaan panikoi helpommin. Mutta kun edessä on asia, josta ihmiset eivät tiedä paljoakaan, he ymmärrettävästi etsivät tietoja johtajiltaan, ja sen vuoksi näemme tämän eron, selittää Klar.

Klarin tutkimuksen mukaan puoluepoliittinen ero suhtautumisessa koronatoimiin pienenee niillä alueilla, joilla virus on kovimmin koetellut kansalaisia.

New York Times huomauttaa, että kysely saattaa antaa liian positiivisen kuvan amerikkalaisten koronamaltista. Ihmisillä on taipumus kyselyissä sanoa noudattavansa ohjeita, mutta käytännössä osa toimii silti vastoin niitä.

Myös kotitalouden määritelmä on joustava. Pandemian aikana siihen saatetaan laskea mukaan myös muita henkilöitä kuin samassa kodissa asuvat.

Osviittaa siitä antaa sekin, että lentokentillä on ollut nyt vilkkain viikko (siirryt toiseen palveluun) sen jälkeen, kun pandemia julistettiin kansalliseksi hätätilaksi 13. maaliskuuta. Kolme miljoonaa amerikkalaista lensi kiitospäivän viettoon perjantain ja sunnuntain välisenä aikana.

Tosin suosituimpana matkustuspäivänä sunnuntaina matkustajamäärä oli silti vain noin puolet verrattuna normaaliin kiitospäivää edeltävään sunnuntaihin.

Voit keskustella aiheesta torstai-iltaan klo 23 saakka.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

Suosittelemme sinulle