Kuntien omistama energiayhtiö Savon Voima pyrkii laajentumaan kuntien vesihuoltoon Pohjois-Savon alueella. Tavoitteena on kasvattaa merkittävä vesiliiketoiminta energian rinnalle.
Vesihuoltotoiminnan järjestäminen on ollut jo pitkään yhtenä yhtiön strategisena tavoitteena, mutta nyt asiassa on otettu konkreettisia askelia eteenpäin.
Savon Voima on tehnyt Leppävirran kunnan kanssa selvityksen siitä, mitä hyötyjä saataisiin, jos vesi- ja energiatoiminnot yhdistettäisiin.
Seuraavaksi Savon Voima pyrkii tekemään selvityksen Kiuruvedellä. Kiuruveden kaupunginhallitus päätti kuitenkin maanantaina, että kartoitusta Savon Voiman kanssa ei tehdä vielä, vaan ensin odotetaan Ylä-Savon kuntien yhteisen operointiselvityksen tulokset ja johtopäätökset.
– Savon Voiman omistajastrategiaan on kirjattu, että meidän tulee olla aktiivisia osallistumaan, mikäli kunnat alkavat selvittää vesihuoltotoimintojaan, toimitusjohtaja Arto Sutinen sanoo.
Sähkö ja vesi samasta paikasta
Käytännössä asiakkaan kannalta muutos voisi tarkoittaa sitä, että Savon Voimalta voisi jatkossa tilata sekä sähkön, lämmön että veden. Hintoihin yhteistyö ei yhtiön mukaan näillä näkymin vaikuttaisi.
Savon Voiman mukaan yhteistyön avulla voitaisiin kehittää nykyistä toimintaa ja varmistaa tulevaisuuden kehitysinvestoinnit. Yhteistyöstä saataisiin hyötyä esimerkiksi operoinnissa, kunnossapidossa, asiakaspalvelussa ja omaisuudenhallinnassa sekä hankinnassa.
– Kaikki palvelut olisivat yhden soiton päässä. Sähkön myynti, siirto, kaukolämpö ja vesi. Jos ongelmia tulee, asiakas saisi ratkaisun yhdestä paikasta.
Tällä hetkellä kaukolämpöverkot ovat samalla alueella kuin vesiverkot. Yhtiöt tekevät päällekkäistä työtä, kun ne hoitavat samalla alueella esimerkiksi päivystyksen ja vianhuollon nyt tuplana.
Mikäli kyseessä olisi yhteinen vesi-energiayhtiö, voisivat vaikkapa päivystys ja asiakaspalvelu tulla yhteisen katon alta.
– Itse näkisin tämän järkevänä yhteistyönä, Sutinen sanoo.
Synergiahyötyjä saataisiin lisäksi rakentamisessa, kun työmaita yhdistettäisiin ja voitaisiin toteuttaa yhdessä.
Sutinen haluaa nostaa esille myös kiertotalousnäkökulman ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Kaukolämpötoiminnassa hyödynnetään hukkalämpökohteita. Vesitoiminnasta tulevia lämpölähteitä voitaisiin käyttää kaukolämmön raaka-aineena, jolloin hiilidioksidipäästöt vähenisivät. Esimerkiksi jätevedestä saisi lämpöä talteen.
Selvityksiä olisi hyvä saada eteenpäin
Savon Voima toivoo, että selvitykset yhteistyömahdollisuuksista kuntien kanssa etenisivät. Selvitykset toisivat tietoa ja dataa päätöksenteon pohjaksi. Sen jälkeen on kuntien käsissä, miten he päättävät vesihuollon järjestää.
– Aiomme siis jatkossakin ottaa yhteistyövaihtoehdon esille, jos Pohjois-Savon kunnissa pohditaan vesihuollon järjestämistä, sanoo Sutinen.