Hyppää sisältöön

Etiopian sotaretki Tigrayn kapinallisia vastaan on ratkaisuvaiheessa – tai sitten ollaan vasta pitkän sodan alussa

Etiopian naapurimaissa pelätään sodan pitkittyvän ja väkivallan leviävän.

Amharan osavaltion joukkoihin kuuluva sotilas Tigrayssa, missä käydään sotaa Tigrayn alueellista armeijaa vastaan. Kuva: Eduardo Soteras / AFP
Ahti Kaario

Etiopian hallituksen antautumisvaatimus Tigrayn osavaltion joukoille päättyy keskiviikkoiltana. Etiopian armeija sanoo saartaneensa Tigrayn pääkaupungin Mekelen ja aloittavansa hyökkäyksen kaupunkiin jos kapinalliset eivät antaudu.

Armeijan uhkaama "hyökkäys koko voimalla" tarkoittaisi muun muassa Mekelen tulittamista tykistöllä. Armeija onkin kehottanut siviilejä lähtemään kaupungista. On epäselvää, onko viesti mennyt perille.

Hyökkäys Pohjois-Etiopiassa sijaitsevan Tigrayn osavaltion johtoa ja sen armeijaa, Tigrayn kansan vapautusrintamaa (TPLF) vastaan on jatkunut kolme viikkoa. Sotatapahtumista ei ole saatu puolueetonta tietoa, sillä tietoliikenneyhteydet Tigrayhin on katkaistu.

Etiopian armeija on ilmeisesti valloittanut Tigrayn kaikki muut kaupungit paitsi osavaltion pääkaupunkia. Mekelen valloittaminen olisi Etiopian armeijan näkökulmasta sotaretken käännekohta.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Taistelusta saattaa tulla ruma. Tigrayn joukkojen tiedottajan (siirryt toiseen palveluun)Getachew Redan mukaan TPLF aseistaa kaupungin siviilejä puolustusta varten joukkojensa tueksi.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet on varoittanut, (siirryt toiseen palveluun) että kumpikin puoli on käyttänyt Mekelen taistelun alla yhä aggressiivisempaa kieltä, mikä vaarantaa siviilien asemaa entisestään.

Sota saattaa jatkua ja levitä

Sodan taustalla on koko ajan kasvanut pelko ja epäluottamus Etiopian toissa vuonna valtaan nousseen pääministerin Abiy Ahmedin hallituksen ja TPLF:n välillä. Ahmed on vähentänyt tigraylaisten yliedustusta Etiopian johdossa.

Al Jazeera -uutiskanavan haastattelema (siirryt toiseen palveluun) Tigrayn TPLF:n edustaja Fesseha Tessema sanoo, ettei sota lopu vaikka Etiopian armeija valtaisi Mekelen.

– Joukkomme hallitsevat edelleen Tigrayn maaseutua, hän huomauttaa.

Saman kanavan haastattelema Afrikan sarven alueen asiantuntija Rashid Abdi sanoo TPLF:n tehneen virheen lähtemällä avoimeen kamppailuun tulivoimaista Etiopian armeijaa vastaan. Tappion edessä on toinen vaihtoehto:

– He voivat vetäytyä vuorille käymään sissisotaa. Se ei tosin olisi helppo päätös, sillä valta ja mukava elämä ovat pehmentäneet TPLF:n johtajia, sanoo Abdi.

Sodan pitkittyminen olisi huono uutinen Etiopialle ja sen naapureille.

Sudaniin on tullut jo kymmeniä tuhansia pakolaisia Tigrayn osavaltiosta. Kuva: Ashraf Shazly / AFP

Vanhempi tutkija Liisa Laakso Pohjoismaisesta Afrikka-insituutista muistutti Ylen aamussa, että epäluulo Etiopian keskushallituksen ja etnisesti muodostettujen osavaltioiden välillä on suurta. Alueellisia armeijoita on muillakin kuin Tigraylla.

– On vaara, että Etiopia hajoaa loputtomiin etnisiin sotiin, vahvisti Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Sodan laajeneminen ja pitkittyminen aiheuttaisi suurten pakolaismäärien siirtymistä naapurimaihin, kuten nyt jo Sudaniin. Lisäksi Etiopia vetää satoja tigraylaisia sotilaita pois joukoistaan Somaliasta, missä ne taistelevat ääri-islamilaista al-Shabaab-liikettä vastaan.

Humeran uusi järjestys

Samalla kun Mekelen porteilla valmistaudutaan taisteluun, Tigrayn toisella laidalla Humeran kaupungissa valta on vaihtunut. Kaupunki on Sudanin ja Eritrean rajojen tuntumassa.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemat ihmiset kertovat hyökkäyksen tulleen pohjoisesta. Se tarkoittaa, että Etiopian joukot ovat saaneet käyttää Eritrean aluetta matkalla Humeraan.

Amharan osavaltion joukkoihin kuuluva sotilas katselee rajajoen yli tigraylaisilta valloitetussa Humeran kaupungissa. Kuva: Eduardo Soteras / AFP

Kaupungin uudet isännät – sekä sotilaat että virkamiehet – on tuotu Tigrayn etelänaapurina olevasta Amharan osavaltiosta. Se on omiaan lisäämään jännitteitä ja miehityksen tuntua. Amhara ja Tigray ovat kiistelleet Humeran omistuksesta kauan, joskus kiivaastikin.

Amharalaisia virkamiehiä on muutamien muidenkin valloitettujen Tigrayn kaupunkien hallinnossa.

TPLF:n johtaja Debretsion Gebremichael varoittaa, että amharalaisten tulo Tigrayhin pidentää konfliktia.

– Jatkamme taistelua, kunnes heidät on puhdistettu kaikkialta, hän viestitti AFP:lle.

Lue myös:

YK pelkää jopa 200 000 ihmisen pakenevan Etiopian taisteluja Sudaniin – lähes puolet tähän mennessä tulleista pakolaisista alaikäisiä

Etiopian armeija syyttää WHO:n johtajaa Tigrayn kapinallisten tukemisesta

Suosittelemme sinulle