Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Keskustan Kärnä ja Kurvinen: Valtion työntekijöiden saatava valita, missä tekevät töitä

Keskustalaisedustajien mukaan vapaaehtoista alueellistamista tulee laajentaa koko valtionhallintoon.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Perttu Ruokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansanedustajat Antti Kurvinen (kesk.) ja Mikko Kärnä (kesk.) vaativat, että valtion asiantuntijatehtävissä työskentelevät saisivat valita itse oman sijoittumispaikkansa tulevaisuudessa. Heidän mukaan kaikki uudet tehtävät täytettäisiin aikanaan paikkariippumattomasti.

Heidän mukaansa tällainen toiminta todennäköisesti kääntäisi Suomen sisäisen muuttoliikkeen suuntaa merkittävästi, jopa pysyvästi.

– Puolustushallinnon päätös lisätä työntekijöiden etätyömahdollisuuksia on päänavaus valtion toimintojen uudenlaiselle alueellistamiselle, Kurvinen ja Mikko Kärnä sanovat yhteisessä tiedotteessaan.

Kurvisen ja Kärnän mukaan kolmannes valtionhallinnon työpaikoista on Helsingissä. Valtion budjetissa olevista 73000 palvelussuhteesta 24000 on Helsingissä. Espoossa ja Vantaalla näitä työpaikkoja on 4000.

– Helsingissä asuu 12 prosenttia suomalaisista, mutta siellä on 33 prosenttia valtion työpaikoista. Vapaaehtoisen alueellistamisen kautta tilannetta voidaan tasata. Valtion pitää nykyistä vahvemmin olla läsnä koko Suomessa

Kurvisen ja Kärnän mukaan asiantuntijatehtävien alueellistaminen antaisi tuhansille perheille mahdollisuuden muuttaa pienempien elinkustannusten perässä pienemmille paikkakunnille.

– Kokonaisten virastojen tai laitosten alueellistaminen ei ole enää oikein nykypäivää. Vapaaehtoinen alueellistaminen sen sijaan on.

Antti Kurvinen on keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Mikko Kärnä puolueen kunta- ja aluetyöryhmän puheenjohtaja.

Suosittelemme