Hyppää sisältöön

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Sukupol­vemme

< .JPG >

 Kommaaminen, ihkuboksi, peilikuvat, heruttaminen, xD, galtsu. Värähteleekö nostalgiamittari?

IRC-Galleria toi suomalaiset nuoret yhteen ennenkuulumattomalla tavalla 2000-luvulla. Se yhdisti syrjäkylien yksinäiset samanhenkisiin kavereihin toisella puolella maata. Syntyi elämän mittaisia ystävyyssuhteita. Ja jopa tuhansia “galtsuvauvoja”.

Gallerialla oli tärkeä rooli, kun Jokelan ja Kauhajoen koulusurmat ajoivat koko Suomen suruun.

IRC-Galleria on nyt 20-vuotias. Idealistisen Suomi-somen piti vallata koko maailma, mutta jokin meni pieleen. Näin kaikki tapahtui.

It-alan menestystarinat alkavat usein vaatimattomasti. Jättiläisbrändit Apple, Microsoft ja Google saivat alkunsa autotallitoimistoista.

Tämä tarina alkaa Isonnevantieltä Helsingin Etelä-Haagasta loppuvuonna 2000. Samalla tiellä asui kaksi koodaria: Jari Jaanto ja Tomi Lintelä. He irkkasivat. 

Irkkaaminen tarkoittaa IRC:n (Internet Relay Chat) käyttöä. IRC on suomalainen, 1980-luvun lopulla kehitetty internetin pikaviestipalvelu. Vähän kuin koruton WhatsApp pöytätietokoneelle.

Parikymppiset kaverukset koodasivat lämpimikseen. He tekivät muun muassa nettisivun, jonne laskuri laski juodut oluet.

Aluksi lähinnä akateemisia tahoja yhdistänyt IRC oli vuosituhannen vaihteessa jo yleinen viestintäkeino atk:sta kiinnostuneiden joukossa.

IRC-kanavien käyttäjät halusivat nähdä toistensa kasvot. Tästä tarpeesta syntyi ajatus Tomi Lintelän päässä. Ensimmäinen versio IRC-Galleriasta julkaistiin 8. joulukuuta 2000.

IRC-gallerian ensimmäinen versio

Ensimmäinen versio oli askeettinen HTML-sivu.

 Lintelän ja Jaannon ensimmäinen luomus oli keltainen HTML-sivu, jonne irkkaajat saivat kuvansa lähettämällä sen sähköpostitse. Digipokkarit yleistyivät vasta parin vuoden päästä. Kuvat skannattiin paperikuvista.

< Jari Jaanto >  Aluksi pyöritimme palvelua kahdestaan Isonne­vantieltä. Isoa ja mullistavaa oli, että kuvaa pystyi kommentoimaan.

Tomi Lintelä jätti IRC-Gallerian taakseen 2007 eikä halunnut antaa juttua varten haastattelua.

Alussa koodi oli yksinkertaista. Miehet kirjoittivat kommentteja tekstitiedostoihin. Kommentit saivat vastauksia. Kuvien alle alkoi muodostua keskustelua. Se houkutti ja koukutti monia irkkaajia.

Matti Kari ja Kari Lavikka liittyivät tiimiin keväällä 2001. Lavikka rakensi palvelun ensimmäisen tietokannan, ja Kari kehitti IRC-Gallerian seuraavan version. Miehet suorittivat tuolloin asepalvelusta.

< Matti Kari >  Intissä opettelin sen verran koodaamaan, että sain toteutettua galtsun uuden sini-oranssin version. Se säilyi pienin muutoksin vuoteen 2004 saakka.

irc-gallerian sini-oranssi verkkosivu

Matti Karin koodaama uusi ulkoasu. Kuvakaappaus vuodelta 2002.

 Tuhannet irkkaajat halusivat antaa kasvot nimimerkilleen. Ylläpitäjät pitivät palvelusta huolta vapaa-ajallaan.

Jari Jaanto muistaa keskikesän juhlan 2001, kun IRC-Gallerian palvelin meni jumiin. Jo hieman juhannussimaa maistanut Jaanto lähti optimoimaan palvelinta.

< Jari Jaanto >  Ei sitä vaan voinut jättää jumiin. Koimme vastuuta muista käyttäjistä ja teimme palvelua myös itsellemme. Olimmehan mekin irkkaajia.

perustajat Lintelä ja Jaanto

Tomi Lintelä (vas.) ja Jari Jaanto gallerian käyttäjien tapaamisessa kesällä 2001.

gallerian jäseniä ulkona istumassa

IRC-Gallerian alkuaikoina käyttäjät järjestivät miittejä eli fyysisiä tapaamisia.

Ylläpitäjät päättivät, että kasvavan kuvapalvelun ympärille on saatava rahaliikennettä. Ainakin turhan tyyriiksi kasvaneet palvelinkulut tulisi kattaa. Syntyi IRC-Gallerian ensimmäinen taustayritys Dynamoid oy.

Raha virtasi myymällä yrityksille mainostilaa ja käyttäjille vip-oikeuksia. 

Moni IRC-Galleriaa käyttänyt muistaa vip-paketin edut: käyttöönsä sai kaverilistan ja mahdollisuuden yksityiskommentteihin, jotka näkyivät violettina tekstinä.

Vip-paketti maksoi noin 10 euroa vuodessa. Sen otti käyttöönsä valtaosa gallerian käyttäjistä.

IRC-Gallerian tiimi alkoi maksaa itselleen palkkaa vuoden 2004 alkupuolella. Samana vuonna käyttäjämäärä räjähti.

< Matti Kari >  Jälkikäteen naurattaa, kuinka nopeasti se nousi. Galleriasta tuli ihan hirvittävän suuri internetilmiö.

irc-galleria kuvakaappaus 2005 pöytätietokoneella

IRC-Gallerian ehkä tunnistettavin ulkoasu oli käytössä vuosina 2004–2009.

 Kokonaisia koululuokkia rekisteröityi palveluun välitunnin aikana. Ensimmäisiä galtsukuviaan lataavat millenniaalit ottivat osaa sukupolvikokemukseen.

Suomalainen sosiaalisen median prototyyppi alkoi häivyttää yksityisen ja julkisen elämän rajapintoja uudella tavalla.

Pieni tyttö irc-galleriassa pöytätietokoneella

Myös välitunnit olivat hyvää aikaa selata galtsua.

Käyttäjien keski-ikä laski rekisteröintiryysiksen myötä lähelle 18:aa vuotta. Ylläpitäjille kävi selväksi, ettei palvelua voi enää rajata vain irkkaajille.

< Matti Kari >  Nuoremmat ottivat palvelun omakseen. Ilmoitimme, että galleria on kaikille avoin. Iso osa irkkaajista suuttui kovasti.

Gallerian tiimi muutti ensimmäiseen toimistoonsa Espoon Tapiolassa kesällä 2005. Pian työntekijöitä oli jo 15. Isompi toimisto löytyi Kampin Autotalosta seuraavana vuonna.

autotalon toimistoseinä Kampissa, jossa IRC-gallerian logo

Kampin Autotalon julkisivua koristi iso IRC-Gallerian logo.

ylläpito 2005

Kun palvelu kasvoi, ylläpitäjiä tarvittiin yhä enemmän.

 Agnetha Lesch selasi IRC-Galleriaa kesällä 2006. Hiljan eronnut parikymppinen Lesch etsi sivuston yhteisöistä samanhenkistä juttuseuraa.

Lesch klikkasi käyttäjänimeä Tumpe. Profiilikuvassa 23-vuotias Jussi Kivimäki nojaili rumpusettiin. Hänen mustassa tukassaan oli punainen raita.

Kivimäen ihkuboksissa oli kuva toisesta tytöstä. Lesch epäröi. Lopulta hän kuitenkin kommentoi kuvia söpöistä kissoista ja sai vastauksen. Juttelu siirtyi pian MSN Messengeriin eli meseen, ja se oli menoa.

Etäsuhde jatkui kaksi vuotta, kunnes Raumalla asunut Kivimäki muutti Espooseen saman katon alle Leschin kanssa.

He juhlivat 10-vuotishääpäiväänsä ensi kesänä. Esikoispoika syntyi 2014, tytär kaksi vuotta myöhemmin.

Pari Agnetha ja Jussi irc-gallerian kuvassa

Lesch ja Kivimäki ovat tyytyväisiä, että he tapasivat ennen Tinderiä.

< Jussi Kivimäki >  Rehellisesti voi sanoa, että tapasimme galtsussa.

Eivätkä he ole ainoita. Kaikki juttua varten haastatellut IRC-Gallerian perustajat pitävät palvelun tärkeimpänä saavutuksena sen yhdistävää vaikutusta. He kertovat käyttäjille tehdystä kyselytutkimuksesta, jonka perusteella Suomeen olisi syntynyt peräti 20 000 “galtsuvauvaa” ja satoja tuhansia ystävyyssuhteita.

Ylläpitäjät ovat vuosien aikana saaneet paljon kiitosta pienten paikkakuntien käyttäjiltä. Monen elämän suunta muuttui kohti parempaa, kun IRC-Galleria loi sillan muualla asuviin samanhenkisiin kavereihin.

< Agnetha Lesch >  Minulla on edelleen frendejä, jotka olen tavannut galleriassa.

Perhekuva ulkona, lapset edessä ja Lesch ja Kivimäki (vanhemmat) takana

Agnetha Leschin ja Jussi Kivimäen Lily-tytär on neljä- ja Lars-poika kuusivuotias.

 Kasvun vuosina palvelu tavoitti valtaosan Suomen nuorista. Samalla IRC-Galleriaan havahtuivat vanhemmat ja media: huolipuhe alkoi.

Valvooko tätä kukaan? Tietävätkö nuoret seurauksista, jos laittaa itsestään kuvia internetiin? Ottavatko nuoret itsestään paljastavia kuvia? IRC-Galleriahan on kuin hyväksikäyttäjille luotu!

Palvelun valtavan suosion myötä ylläpito ymmärsi, että heidän on kannettava yhteiskuntavastuuta. Alkoi mediakasvatustyö kouluissa. "Älä laita IRC-Galleriaan kuvaa, jota et laittaisi koulun ilmoitustaululle", kuului yksi valistuslause.

Gallerian ikäraja oli 12 vuotta. Moderaattorit tekivät kovasti töitä, että se piti. 

Rajanveto kuvien paljastavuuden suhteen aiheutti paljon päänsärkyä. Ylläpitäjät tasapainoilivat ilmaisunvapauden ja hyvän maun välillä. Veteen piirrettyä viivaa pohdittiin tuntikausia.

Asiakaspalvelusta ja moderoinnista vastasi Heini Björk. Hän liittyi IRC-Gallerian tiimiin 2001.

< Heini Björk >  Varsinkin nuorempien kohdalla poistimme kuvat, jotka vaikuttivat menevän hyvän maun rajan yli ottaen huomioon, että kuva on netissä ja julkinen.

Verbi heruttaa löysi uuden kukoistuksensa, kun paljasta pintaa esitteleviä poseerauskuvia alettiin kutsua herutuskuviksi.

irc-galleria infografiikka

IRC-Gallerian palvelinten liikennetilastot näyttävät käyttäjien aktiivisuuden illalla 1. helmikuuta 2007. Uusia kommentteja käytiin vilkuilemassa jopa ohjelmien mainoskatkojen aikana.

Kolmannen sektorin yhteistyökumppaneita olivat muun muassa Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset ry.

Yhdistykset olivat läsnä gallerian työkalujen, kuten blogien ja yhteisöjen kautta. Perustettiin ryhmä-chatteja.

< Heini Björk >  Galtsussa tehtiin pioneerityötä verkon etsivässä nuorisotyössä ja rikosuhri­päivystyksessä.

Sittemmin sosionomiksi opiskellut Björk pitää kirkkaimpana onnistumisena Suomen Syöpäyhdistyksen Quitter-kampanjaa, joka valisti tupakoinnin vaaroista.

Kampanja tavoitti IRC-Gallerian kautta satoja tuhansia nuoria päivittäin. Se oli gallerian kaikkien aikojen menestynein kampanjayhteisö.

Yhteistyö oli tiivistä myös poliisin kanssa. Laittomalta haiskahtava sisältö piilotettiin palvelusta, ja viranomaisten tietopyyntöihin käyttäjistä vastattiin. Poliisille on toimitettu muun muassa kuvia kaadetuista hautakivistä.

Tunnettu nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss on alun perin sukeltanut verkkoon juuri IRC-Gallerian kautta.

 Gallerian ja poliisin yhteispeli joutui tulikasteeseen marraskuussa 2007. 18-vuotias Pekka-Eric Auvinen avasi tulen yli 500 hengen koulussa Jokelassa.

Kun ensiuutiset kouluampumisesta tulivat, IRC-gallerian ylläpitäjissä heräsi aavistus. Voisiko tekijällä olla käyttäjätili galleriassa?

Pian löytyi nimimerkki Sturmgeist89. Profiiliin oli kirjoitettu koulusurmaajan manifesti.

< Jari Jaanto >  Piilotimme sisällön ja toimitimme sen poliisille. Poliisi oli tästä jälkikäteen kovin kiitollinen

IRC-Gallerian moderaattorina tuolloin työskennellyt Saga Raippalinna muistelee heidän olleen yhteydessä poliisiin jo ennen kuin viranomaiset tiesivät ampujan henkilöllisyyttä.

< Saga Raippalinna >  1,5 tunnin sisällä saimme varmistettua tiedon. Viimeistään siinä vaiheessa poliisi ymmärsi, että meistä on apua.

Alle vuosi Jokelan tapahtumien jälkeen surtiin taas. 22-vuotias Matti Juhani Saari surmasi kymmenen ihmistä ja itsensä Kauhajoella Seinäjoen koulutuskuntayhtymän tiloissa.

Myös Saari vihjasi teostaan IRC-Galleriassa. Hän oli ladannut kuvia itsestään osoittamassa käsiaseella kohti kameraa.

Saari kirjoitti sivustolle viestin "Massacre in Kauhajoki" eli joukkomurha Kauhajoella vain hieman ennen veritekoaan.

Rikkoutunut ikkuna Jokelan koulussa

Pekka-Eric Auvinen surmasi Jokelassa yhdeksän ihmistä mukaan lukien itsensä. Arkistokuva.

Pelastautuva nuori Jokelan koululla

Koulusurmat järkyttivät suomalaisia vuosina 2007 ja 2008. Arkistokuva Jokelan tapahtumista.

Jokelan koulusurmien jälkeen koko Suomi oli shokissa. Erityisesti nuoret, joiden ikätovereihin isku kohdistui.

< Heini Björk >  Käsissämme oli valtava määrä nuorten ihmisten ahdistusta.

Galleriaan perustettiin kriisi-chatteja. Järkyttyneet saivat purkaa tunteitaan – kuunnella ja tulla kuulluiksi.

Ahdistus helpotti.

 IRC-Gallerian merkittävin vuosi oli monin tavoin 2007. Verkkosivusto työllisti jo yli 20 ihmistä. Tulevaisuudessa siinsi kansainvälistyminen. Sitä puolsi kokeilumielessä tehty saksalainen versio galleriasta, joka toimi hyvin.

Oli tullut aika löytää uusi omistaja, jonka suojista maailmanvalloitus onnistuisi. Gallerian omistavan Dynamoid oy:n liikevaihto oli vuonna 2006 miljoonan luokkaa, ja se teki 700 000 euroa voittoa.

Ostotarjouksia tuli. Muun muassa Sanoma tarjosi Galleriasta kolme miljoonaa euroa, mutta sopimukseen ei päästy.

Yrityskauppa syntyi lopulta huhtikuussa 2007. IRC-Gallerian uusi omistaja oli Sulake oy. Kaupat tehtiin 12,5 miljoonan euron osakevaihdolla.

Sulakkeen tuote on Habbo-hotelli. Habbo on IRC-Gallerian tavoin sosiaalisen median alkuhämärissä syntynyt verkkoyhteisö. Se on rakennettu pelimäiseksi virtuaalihotelliksi.

Habbo oli läsnä jo 30 maassa. Keski-iältään noin 25-vuotias galleriatiimi uskoi löytäneensä partnerin kansainvälistymistä varten.

IRC-Gallerian sini-oranssi verkkosivu

Sulakkeelle siirtyminen oli pienelle galleriatiimille kulttuurishokki.

Toisin kävi. 

Kaikki Sulakkeen työntekijät eivät olleet Habbo-hotellin käyttäjiä, mikä kummastutti Jari Jaantoa.

< Jari Jaanto >  Me olimme palvelumme käyttäjiä. IRC-Galleria oli intohimo. Tulimme niin eri maailmasta.

IRC-Gallerian väki ei kotiutunut osaksi Sulaketta. Galtsulaiset olivat viisikerroksisen toimiston alimpina, muista irrallaan.

Ylläpidon perinteenä oli korkata oluet perjantaina iltapäivällä. Tapa ei miellyttänyt emoyhtiötä.

< Matti Kari >  Se harmitti meitä eniten, kun perjantain kaljaperinne torpattiin. Se tuntui pahalta.

 Rekisteröityneiden käyttäjien määrä ylitti puolen miljoonan rajapyykin, mutta sitten käyttö hiipui. Suomalaiset löysivät uuden sivuston. Facebookin nousu oli alkanut ja samalla IRC-Gallerian alamäki.

Sulake-aikaa piinasivat myös yt-neuvottelut ja epäonnistunut ulkoasu-uudistus.

Tekemisen ilo katosi isossa talossa, eikä sitä enää löytynyt. Tilanne alkoi masentaa gallerian viestintäjohtajaksi nostettua Matti Karia.

< Matti Kari >  Kun yt:t alkoivat syyskuussa 2009, minä lähdin.

Sulakkeesta ei ollut kansainvälistymisen veturiksi. Kaiken kukkuraksi yhtiö ei koskaan listautunut pörssiin, vaikka niin uskoteltiin. 12,5 miljoonan osakepotti ei tehnytkään perustajista miljonäärejä.

< Jari Jaanto >  Olimme niin junnuja, eikä tiedetty paremmin. Koko yritys arvotettiin mahdollisen listautumishinnan mukaan.

kakku jossa irc-gallerian logo

Sulakkeella gallerian kansainvälistymisprojekti kulki nimellä Luuppi. Henkilökuntajuhlissa kakku kuorrutettiin Luupin logolla.

Jäljelle jäänyt IRC-Gallerian johto osti palvelun takaisin itselleen 2011. 

Gallerian kehittäminen jäi sivuosaan, mutta sen taustoista syntyi Ninchat. Ninchat-alustaa käyttävät esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Terveystalo sekä Ylen ja mielenterveysjärjestöjen käynnistämä Sekasin-chat.

IRC-gallerian sini-oranssi verkkosivu

IRC-Gallerian etusivu nyt. Gallerian viimeisin iso ulkoasu-uudistus tehtiin 2009. Vuosikymmen sitten rekisteröityneiden käyttäjien määrä oli enimmillään 550 000 henkilöä. Tänä vuonna IRC-Gallerialla on käyttäjätilejä noin 450 000.

 Koko Suomea mullistanut palvelu alkoi unohtua. Hiljaiselo on jatkunut tähän päivään asti.

Mutta IRC-galleria on edelleen olemassa. Se on yhä Jari Jaannon käsissä. Hän uskoo luomukseensa vakaasti ja kehittää sitä.

Aktiivisia käyttäjiä on kuukausittain noin 100 000. Heidän keski-ikänsä on noussut 30 vuoden kieppeille.

< Jari Jaanto >  Luulen, että tulevaisuudessa mennään mobiiliin. Gallerian voimavara on, että se on suomalaisten tekemä palvelu suomalaisille. Kävijämäärät haluaisin saada nousuun.

Toivoa on. Nostalgisen some-sivuston käyttö on ollut kasvussa korona-aikana ja hieman sitä ennenkin.

< Jari Jaanto >  Ihmiset ovat alkaneet kaivata retroviboja. Retropelit ovat hirveän suosittuja, ja vinyyli on myydympää kuin cd:t.

Entä jos menestyskulku olisi jatkunut?

Millaisessa maailmassa eläisimme, jos sosiaalisen median maailmanvalloitus olisi alkanut Kalifornian sijaan suomalaisesta IRC-Galleriasta? Jos somen perustukset olisikin rakennettu pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa?

Kysymyksen esittää Jussi Pullinen kirjassaan Mitä meille tapahtui? Näin internet ja sosiaalinen media muuttivat elämämme.

Mitä vastaa ylläpito?

< Matti Kari >  Kiinnostava kysymys. Koen, että Galleria on eettinen toimija verrattuna moniin nykyisiin somepalveluihin. Vihapuheen vastainen ilmapiiri olisi ehkä ollut isommassa roolissa. Samoin halu puuttua disinformaatioon.

Kari kärsi teininä ulkopuolisuuden tunteesta ja yksinäisyydestä, joita helpottamaan IRC-Galleria rakennettiin.

< Matti Kari > Tiedän, että meillä perustajilla oli alusta alkaen isoimpana motiivina halu parantaa maailmaa eikä tehdä fyrkkaa.

Jari Jaanto uskoo, että ihmiset olisivat myös sosiaalisempia. Gallerian käyttäjä ei sulkeudu omaan kuplaansa vaan katsoo sen ulkopuolelle.

Saattaisimme myös elää turvallisemmassa ja yksityisemmässä todellisuudessa, Heini Björk ajattelee. Oikeus omiin tietoihin olisi suuremmassa arvossa kuin nyt. Myös törkyä saattaisi olla vähemmän.

< Heini Björk >  Osaisivatko ihmiset käyttäytyä internetissä paremmin, jos he olisivat saaneet oppinsa IRC-Galleriasta?

xD xD xD xD :D \,,/ =D <3 <3 <3

Lähteet:

Kuvat, < kotialbumi >

Jari Jaannon, Heini Björkin, Matti Karin ja Agnetha Leschin

Kuvakaappaukset,

Jari Jaanto, Heini Björk ja Yle

Tekijät:

Teksti,

Lauri < Laaz > Rautavuori

Tekstieditointi,

Soila Ojanen

Ulkoasu,

Miia < Tiramisu > Anttila

Tekninen toteutus,

Olli < Anonyymisti > Pietiläinen

Julkaistu:

4.12.2020

yle logo