Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pääministeri Marin: "Nyt on syytä tehdä ryhtiliike" – kauppakeskusten julkisia tiloja suositellaan suljettavaksi, HUS varoittaa terveydenhuollon ylikuormittumisesta

Koronatilanne on huonontunut lähes kaikkialla Suomessa. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan valmiuslain käyttöönotto ei kuitenkaan vielä ole tarpeellista.

Hallitus tiedottaa koronaneuvotteluiden tuloksista
Meeri Niinistö
Avaa Yle-sovelluksessa
  • Koronatilanne on huonontunut lähes kaikkialla Suomessa, mutta valmiuslain käyttöönotto ei ole vielä tarpeellista, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi torstain infotilaisuudessa. Valmiuslain toimivaltuuksia voidaan kuitenkin tarvittaessa ottaa käyttöön nopeasti.
  • Hallitus suosittaa edelleen välttämään kaikkia ylimääräisiä sosiaalisia kontakteja. Uutena suosituksena sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee kauppakeskusten yleisten tilojen sulkemista.
  • Suomen maakunnista Päijät-Häme ja Uusimaa ovat koronaepidemian leviämisvaiheessa. STM on ohjeistanut leviämisvaiheessa olevia alueita ja käynyt keskusteluja myös leviämisvaiheen riskissä olevien alueiden kanssa.
  • Viimeisen viikon aikana tilanne on mennyt huonompaan suuntaan: tapausmäärät ovat kasvaneet noin 30 prosenttia, sanoo THL:n Mika Salminen.
  • HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi varoittaa terveydenhuollon ylikuormittumisesta. HUSin alueella on tällä hetkellä 83 potilasta sairaalahoidossa. Nuorin heistä on 27-vuotias ja tauti voi olla vakava kaiken ikäisille, sanoo Mäkijärvi.

Koronatilanne on huonontunut lähes kaikkialla Suomessa ja sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä kasvaa. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan valmiuslain käyttöönotolle ei kuitenkaan vielä ole perusteita.

Hallitus, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos järjestivät torstaina yhteisen tiedotustilaisuuden koronatilanteesta.

Tiedotustilaisuudessa Marin vetosi kansalaisiin ja viranomaisiin, jotta tautitilanne saadaan pidettyä hallinnassa ja tartunnat painettua alas nopeasti.

– Nyt on syytä tehdä ryhtiliike, Marin sanoi.

Marinin mukaan yhä useampi alue on riskissä siirtyä leviämisvaiheeseen. Pääministerin mukaan nyt onkin syytä luopua kaikista ylimääräisistä sosiaalisista kontakteista.

– Minun viestini on se, että älkää lähtekö matkoille, älkää lähtekö ulkomaille, välttäkää kaikkea sellaista toimintaa, joka ei ole välttämätöntä – vapaa-ajan toimintaa, juhlia, harrastuksia ja muita vastaavia. Näistä luopuminen on kohtuullista näin vakavassa tilanteessa.

Hallitus neuvotteli koronatoimista eilen illalla. Neuvotteluissa kuultiin tilannekatsaus koronatilanteesta ja käytiin läpi oikeudellisia arvioita valmiuslain käytön edellytyksistä. Vielä Suomessa ei kuitenkaan olla siinä tilanteessa, että valmiuslaki otettaisiin käyttöön.

– Emme ole tällä hetkellä poikkeusoloissa, emme ole ottamassa käyttöön valmiuslain toimivaltuuksia. Mikäli tilanne nopeasti heikkenisi, tämä voi tulla harkittavaksi ja voi olla mahdollista, että hallituksen velvollisuudeksi tulee, että näitä toimivaltuuksia otetaan käyttöön.

Valtioneuvosto on julkaissut muistion, jossa kuvataan valmiuslain käyttöönottoon liittyviä kysymyksiä. Hallitus kävi eilen keskusteluja valmiuslain keinoista, joilla voitaisiin rajoittaa ihmisten liikkumista tai turvata terveydenhuollon toimintaa esimerkiksi niin, että terveydenhuollon henkilökuntaa voitaisiin määrä töihin.

Tilanteisiin varaudutaan ennalta, jotta tarvittaessa valtuuksia voidaan ottaa nopeasti käyttöön, Marin sanoo.

Lue myös:

Järeä valmiuslaki nostettiin taas pöydälle – Asiantuntijat muistuttavat, ettei poikkeusoloihin voi siirtyä kevein perustein

Ministeriö suosittaa kauppakeskusten yleisten tilojen sulkemista

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että tartuntojen määrä on noussut huolestuttavasti.

Uusimaa ja Päijät-Häme ovat nyt leviämisvaiheessa, mutta keskustelua on tällä viikolla Kiurun mukaan käyty myös muiden alueiden kanssa.

– Olemme antaneet leviämisuhan alla oleville alueille lisäohjeita epidemian estämiseksi. Olemme varoittaneet alueita, jotta siellä otettaisiin ennakoivasti leviämisvaiheen toimia käyttöön, Kiuru sanoo.

Kiurun mukaan alueet ovat ryhtyneet ennakoiviin toimiin.

STM on antanut ohjeita viranomaisille ja väestölle erityisesti leviämisvaiheessa olevilla alueilla sekä niillä alueilla, joilla on leviämisvaiheen riski. Ohjeet ovat voimassa joulukuun puoleen väliin asti, sanoo kansliapäällikkö Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ministeriö suosittaa alueellisia viranomaisia kieltämään yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja sulkemaan julkisia tiloja, kuten kuntosaleja, uimahalleja, kylpylöitä ja liikuntahalleja.

Lasten ja nuorten harrastustoiminnassa toivotaan erityistä harkintaa. Tilat pitäisi pystyä järjestämään niin, että riittävät turvavälit pystytään järjestämään. Näin toimintaa voitaisiin jatkaa, Varhila sanoo. Hän korosti myös etätyösuosituksen merkitystä.

Uutena ohjeena ministeriö suosittaa myös kauppakeskusten julkisten tilojen sulkemista kuitenkin niin, että kaupoissa voi asioida tavalliseen tapaan.

– Niitäkin toivotaan, että tällä hetkellä suljettaisiin ja niitä ei käytettäisi, mutta totta kai niin, että vähittäiskaupan liiketilat ovat edelleen auki, Varhila sanoi.

Yksityistilaisuuksien osalta ministeriö suosittaa välttämään yli kymmenen hengen tilaisuuksia ja pitämään esimerkiksi pikkujoulut näissä rajoissa.

– Vetoamme väestöön yksityistilaisuuksien osalta, eli pysyttäisiin siinä maksimissaan 10 hengen tilaisuuksissa kun vietetään esimerkiksi pikkujouluja, sanoo Varhila.

Tilanne huonontunut koko Suomessa

Koronavirustilanne on huonontunut lähes kaikkialla Suomessa, erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Viimeisen viikon aikana tilanne on mennyt huonompaan suuntaan: tapausmäärät ovat kasvaneet noin 30 prosenttia, sanoo johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Suomen tilanne on mennyt huonompaan suuntaan. Yli 40-vuotiaiden tapausmäärät ovat hitaasti lisääntymässä, Salminen sanoo.

Salminen kertoo, että kuolemantapaukset ovat hienoisessa kasvussa, ja sairaalahoidon tarve on kasvussa usealla alueella. Torstaina uusia tapauksia kirjattiin 496.

Uudellamaalla tilanne vakava – terveydenhuolto vaarassa ylikuormittua

Tilanne Uudellamaalla on todella vakava, sanoo HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Sairaanhoidossa potilaiden määrä on lähtenyt kasvuun ja keskiviikosta torstaihin potilasmäärä on noussut 20 prosetilla, sanoo Mäkijärvi.

– Uudellamaalla sairaalahoidossa on tällä hetkellä 83 potilasta ja kehitys on samanlaista kuin viime keväänä, sanoo Mäkijärvi. Hän kertoo, että potilaat ovat kaiken ikäisiä, 27–83-vuotiaita.

Uusimaa on leviämisvaiheessa, ja käyttöön otetaan maksimaaliset rajoitukset, Mäkijärvi kertoo. Yleisötilaisuudet suositellaan kiellettäväksi kokonaan, yksityistilaisuuksia ei suositella ollenkaan, julkisia tiloja suositellaan suljettavaksi.

Ryhmäharrastuksia suositellaan keskeytettäväksi, lukuunottamatta lasten ja nuorten tarpeita. Etätöitä suositellaan. Lue lisää täältä.

Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, vapaan sivistystyön oppilaitokset (yli 15-vuotiaiden osalta) ammattikorkeakoulut ja yliopistot siirtyvät etäopetukseen.

– Jos emme nyt näihin tartu ja näitä toteuta, riskit ovat todella suuret siihen, että terveydenhuoltojärjestelmä ylikuormittuu muutaman viikon kuluttua ja on todella suuria vaikeuksia hoitaa kaikkia potilaita.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vetosi kansalaisiin, että nämä käyttäisivät maskeja ja välttäisivät sosiaalisia kontakteja. HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi varoittaa terveydenhuollon ylikuormittumisesta.

"Eurooppa on epäonnistunut toisen aallon torjunnassa"

Eurooppa on epäonnistunut koronaepidemian toisen aallon torjunnassa, arvioi Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Ylen erikoislähetyksessä.

Hänen mukaansa monissa Euroopan maissa rajoitustoimiin olisi pitänyt ryhtyä aikaisemmin syksyllä, ja rajoitustoimien olisi pitänyt olla tiukempia.

Ruotsalainen spekuloi, että kenties kynnys lähteä tekemään tiukkoja toimenpiteitä kesän jälkeen, kun tilanne oli vielä kohtuullisen hyvä, oli maissa korkea.

– Haluttiin katsoa, miten tämä etenee ja huomattiin, että olisi pitänyt tiukemmin toimia aikaisemmin.

Useissa Euroopan maissa rajoituksia on tiukennettu viime viikkoina, ja tilanne onkin osassa maissa parantunut – esimerkiksi Belgiassa tiukat rajoitukset ovat tuottaneet tulosta.

– Positiivinen viesti on, että kun tilanteisiin puututaan tiukoin rajoituksin, saadaan vasteita. Se on meidänkin tavoitteemme Suomessa, Ruotsalainen sanoo.

Korjattu 26.11. klo 16:46: Uusia tapauksia kirjattiin torstaina 496, eikä 570, kuten THL:n Mika Salminen info-tilaisuudessa kertoi. Salminen viestitti myöhemmin Ylelle, että 496 on oikea tartuntaluku.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta – Jatkuvasti päivittyvään artikkeliin kootaan koronauutiset Suomesta ja maailmalta

Hallitus neuvotteli koronatilanteessa ja kävi läpi valmiuslakia – Ylen tiedot: Tarvittaessa käyttöön sairaanhoitoa, hoitotakuuta, työvelvoitetta ja liikkumisrajoituksia koskevia pykäliä

Oppositio ottaisi valmiuslain käyttöön viimeisenä keinona: Jos terveydenhuollon kantokyky pienessäkään vaarassa, poikkeusolot voimaan

Suosittelemme