Sanna Marinin hallituksen talouspaketti on Jan Vapaavuoren mielestä alimitoitettu (maaliskuu)
Pormestari Jan Vapaavuoren mukaan Helsingin suojavarustetilanne on kriittinen – eikä hallitus riittävästi kuuntele kaupungin huolta (huhtikuu)
Pormestari Vapaavuori hyökkää kovin sanoin ravintoloiden rajoituksia vastaan: ”On sietämätöntä, että hallitus ei alentunut keskustelemaan Helsingin kanssa” (syyskuu)
Hallitus tarkensi suosituksiaan harrastamisesta – Vapaavuori tyrmäsi linjaukset: ”Pyynnöistä huolimatta epämääräiset” (lokakuu)
Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ja hallituksen erimielisyydet tarvittavista koronatoimista ovat nousseet otsikoihin tällä viikolla. Vapaavuoren ja hallituksen välit ovat kylmenneet – mutta eivät äskettäin vaan jo hyvän aikaa sitten.
Kuten jutun alussa olevista otsikoista näkyy, Vapaavuori on arvostellut hallituksen koronatoimia pitkin kevättä ja syksyä. Tuorein ryöpsähdys nähtiin tällä viikolla.
Jo tiistaina Helsingin kaupungin infossa Vapaavuori mainitsi, että Helsingin ja hallituksen yhteistyössä on parantamisen varaa ja että presidentti Sauli Niinistö kiinnitti viisaasti asiaan huomiota.
Seuraavana aamuna Ylen aamun haastattelussa Vapaavuori ei enää säästellyt sanojaan ja totesi, ettei hänellä ole kunnollista keskusteluyhteyttä sosiaali- ja terveysministeriön (STM), koronan hoidossa keskeisen perhe- ja peruspalveluministerin Krista Kiurun (sd.) eikä pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanssa.
– Varsinkin sitten, jos yritetään ja kuiskutellaan tuolla kulisseissa viikkotolkulla erilaisia asioita, niin se ei ole minusta kovin reilua, eikä se ole kovin asiallista, että ihan voi ottaa puhelimen käteen ja soittaa. Kyllä minun numeroni on ministerin tiedossa, selvästi turhautunut Vapaavuori täräytti.
Hallituksessa on puolestaan ollut jo pitkään turhautumista Vapaavuoreen. Ylen hallituslähteistä saamien tietojen mukaan hallitusta on ärsyttänyt Vapaavuoren taholta tuleva jatkuva arvostelu, vaikka hallituksen mielestä Helsinki ja pääkaupunkiseutu eivät ole tehneet tarpeeksi koronan torjumiseksi.
Tällä viikolla ministerien turhautuminen Vapaavuoreen purkautui, ja he saivat sopivan tilaisuuden näpäyttää takaisin. Samalla haluttiin muistuttaa, että koronan torjuminen on nyt – normaalilainsäädännön aikana – pääasiassa alueen kaupunkien vastuulla.
Mistä Vapaavuoren ja hallituksen nokittelussa on oikein kyse?
Kiuru ja Marin kritisoivat rajoitusten vähyyttä tuoreeltaan
STM ja hallitus ovat pitäneet Uudenmaan koronatoimia riittämättöminä jo pidemmän aikaa.
STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi jo viime viikon torstain A-talkissa, että Helsingin ja pääkaupunkiseudun tilanne on huolestuttanut ministeriössä viikkojen ajan ja rajoituksia on tehty “aavistuksen myöhässä”.
Jos tartuntamäärät jatkavat kasvuaan, hallitus voi joutua ottamaan tilanteen jälleen haltuun valmiuslain avulla. Hallitus haluaa kuitenkin välttää tätä viimeiseen asti.
Vapaavuori ei niellyt STM:n kritiikkiä, vaan sanoi tartuntatilanteen vaihdelleen pääkaupunkiseudun kuntien sisällä, kunnes se oli äskettäin pahentunut.
Aiemmin torstaina pääkaupunkiseudun kunnat Helsinki, Espoo ja Vantaa olivat julistaneet olevansa epidemian leviämisvaiheessa, mikä on synkin tilanne hallituksen kolmiportaisella asteikolla.
Osa leviämisvaiheen kriteereistä täyttyi Uudellamaalla jo lokakuussa. Marraskuun alussa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kirjoitti, että HUS-alueen koronatesteistä oli positiivisia lähes kolme prosenttia, mikä täytti jälleen uuden leviämisvaiheen raja-arvon. Kokonaisarvio koronan leviämisestä tehdään useiden eri kriteerien pohjalta.
Pääkaupunkiseudun koronasta vastaava koordinaatioryhmä kertoi uusista tiukennuksista leviämisvaiheen julistusta seuraavana päivänä, viime viikon perjantaina. Jo tuolloin Kiuru ilmoitti pettyneensä päätöksiin. Myös pääministeri Marin sanoi, että rajoituksia olisi varaa kiristää.
Sote-ministerit ja Saarikko Uudenmaan kimpussa
Maanantaina sote-ministeriryhmä puheenjohtajansa Kiurun johdolla julkaisi tiedotteen, jossa ryhmä vaati Uudeltamaalta lisää ryhtiä koronan torjunnassa.
Tiedotteesta teki poikkeuksellisen se, että kun hallitus oli aiemmin puhunut eri alueista koronatalkoissa yhdessä, nyt Uusimaa joutui yksinään silmätikuksi. Käytännössä viesti suunnattiin Helsingille ja pääkaupunkiseudulle, jonka esimerkkiä muu Uusimaa seuraa ja joka on koronatartuntojen määrässä omaa luokkaansa muuhun Suomeen verrattuna.
Lähes samaan aikaan tiedotteen kanssa tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) tviittasi, että Uusimaa on tarkkailussa ja “enemmän tarvitaan”.
Kiuru myös lähetti Uudenmaan kunnille ja viranomaisille kutsun tiistaiksi kokoukseen, jossa keskusteltiin tarvittavista toimenpiteistä. Juuri ennen Kiurun kokouksen alkua Vapaavuori piti infon, jossa hän kertoi pääkaupunkiseudun ottavan käyttöön käytännössä kaikki hallituksen suosittelemat rajoitukset.
Kun katsoo tapahtumien ajoitusta, vaikuttaa siltä, että pääkaupunkiseudun ojentaminen tuotti tulosta. Vapaavuori ei halunnut kommentoida Ylelle, vaikuttiko ministerien patistelu ajoitukseen kertoa rajoitusten tiukentamisesta.
Muille alueille kehuja, Uuttamaata ei mainittu
Hallitus on kiitellyt vuolaasti muita alueita koronan hoidosta. Näissä kehuissa ei ole Uuttamaata mainittu.
Sen jälkeen, kun koronan torjumisvastuu siirrettiin alueille, Vapaavuori on vaatinut hallitukselta selkeämpää kriisijohtamista ja päätöksiä, jotka eivät tule yllätyksenä.
Kun hallitus sitten lokakuussa linjasi koronan torjumiskeinoista harrastuksissa ja yleisötilaisuuksissa, Vapaavuori vaati tarkempia ohjeita eri lajien rajoitusten suhteen, ennen kuin suosituksia voidaan noudattaa. Näin siitäkin huolimatta, että ministeri Saarikko oli aiemmin kertonut, ettei tällaista listaa anneta, vaan alueiden pitää itse määritellä riskilajit.
Lokakuussa hallitus linjasi myös suositukset koronan eri leviämisvaiheiden torjuntaan, mutta hallituksen näkemyksen mukaan suosituksia on otettu pääkaupunkiseudulla käyttöön viiveellä.
– Toisaalta Vapaavuori toivoo hallitukselta lisää ohjausta, mutta toisaalta ohjausta on hänen mielestään liikaa, kuvailee eräs lähde hallituksen tuntoja.
Vapaavuori toivonut lievempiä rajoituksia, hallitus painottaa etunojaa
Vapaavuoren turhautuminen hallitukseen liittyy kahteen kokonaisuuteen. Vapaavuori on pitänyt hallituksen kororajoituksia toisinaan liian tiukkoina.
Hänen mielestään koronatartuntojen lisäksi taudista johtuvat Helsingin talousongelmat ja synkentyneet työttömyysluvut aiheuttavat myös terveydellisiä, sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia. Siksi hän on toivonut rajoituksiin enemmän malttia ja porrastusta.
– Rajoitukset tulevat johtamaan satojen, ellei jopa tuhansien ihmisten lomautuksiin ja irtisanomisiin. Näillä rajoituksilla on dramaattisia vaikutuksia. Olisi ollut syytä miettiä alkuun lievempiä rajoituksia ja keinoja, Vapaavuori sanoi syyskuussa.
Vapaavuori on lisäksi korostanut, etteivät tiukimmatkaan rajoitukset toimi, elleivät kansalaiset ota koronan torjumista vakavasti omassa elämässään. Pääkaupunkiseudulla asuu 1,5 miljoonaa ihmistä, eikä sosiaalisia kontakteja voi lopettaa täysin.
Hallitus on puolestaan halunnut, että rajoitukset otetaan käyttöön etupainotteisesti, ennen kuin tilanne pahenee entisestään.
“Ei kaikki pyöri vain Helsingin ympärillä”
Eniten Vapaavuorta tuntuu kuitenkin hiertävän se, etteivät keskeiset ministerit ole Vapaavuoren mielestä pitäneet häneen henkilökohtaisesti riittävästi yhteyttä.
Krista Kiuru sanoi keskiviikkona A-studiossa puhuneensa ja tekstailleensa Vapaavuoren kanssa kuluvalla viikolla lähes päivittäin. Aiemmin myös pääministeri Marin kertoi keskustelleensa Vapaavuoren kanssa kasvostusten koronatilanteesta.
– Ei kaikki pyöri vain Helsingin ympärillä, Kiuru sanoi lähetyksessä.
Vapaavuori kokee luultavasti jääneensä korona-asioissa hieman ulkokehälle, koska kriittinen kansalaispalaute ohjautuu hänelle, mutta monet koronapäätökset tehdään sairaanhoitopiireissä, ministeriöissä ja hallituksessa. Tähän Vapaavuori ei ole tottunut.
Esimerkiksi tartuntatautilaissa, jonka pohjalta koronan torjuntaa hoidetaan, mainitaan tarkasti erilaiset viranomaisvastuut, mutta kaupunginjohtajia siellä ei mainita.
Vapaavuori on toisaalta keskiössä myös koronan hoidossa, koska hän johtaa kaupunkia, sen taloutta ja viestintää.
Kansalaisten suuntaan Vapaavuoren ja hallituksen sapelien kalistelu julkisuudessa ei herätä luottamusta. Tämän myönsi Vapaavuori itsekin.
– On selvää, että se hämmentää kansalaisia. On viestinnällisesti hankalaa, kun tulee erityyppisiä viestejä siitä, minkätyyppisiä toimenpiteitä tarvitaan ja kenen tulisi tehdä mitäkin, Vapaavuori sanoi aiemmin tällä viikolla.
Lue lisää: