Hyppää sisältöön

Taloustutkimuksen kysely: Lähes 80 prosenttia vastaajista ei hyväksy turkistarhauksen tukemista

Turkistarhaus on puhuttanut myös korona-aikana, kun Tanska päätyi lopettamaan miljoonia minkkejä eläimistä löytyneen koronavirusmutaation vuoksi.

Vain 16 prosenttia sallisi turkistarhauksen jatkuvan entisellään. Arkistokuvassa on sinikettuja vuonna 2014. Kuva: Tomi Hirvinen / Lehtikuva
STT–Yle

Noin kolme neljästä Taloustutkimuksen tekemään kyselyyn (siirryt toiseen palveluun) vastanneesta vastustaa turkistarhauksen tukemista julkisin varoin, eläinoikeusjärjestö Animalia kertoo.

Vastaajista 76 prosenttia on joko täysin tai osittain eri mieltä väitteestä ”Turkistarhausta tulee tukea julkisista varoista.”

Eniten turkistarhauksen tukemista vastustivat 25–34-vuotiaat. 19 prosenttia vastanneista hyväksyisi turkistarhauksen tukemisen.

Eläinoikeusjärjestöjen selvityksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan turkistarhausta on vuonna 2020 tuettu yli viidellä miljoonalla eurolla. Lisäksi hallitus on päättänyt tukea maatalouden alkutuotantoa 48 miljoonalla eurolla.

Tutkimus on tehty puhelinhaastatteluina marraskuun puolivälissä. Siihen vastasi 1 001 henkilöä. Kyselytutkimuksen teettivät Taloustutkimuksella eläinoikeusjärjestöt Animalia ja Oikeutta eläimille.

16 prosenttia sallisi turkistarhauksen jatkuvan entisellään

Kysely selvitti myös vastaajien yleistä mielipiteitä turkistarhauksesta. Vastanneista yli 70 prosenttia vastustaa nykyisenkaltaista turkistarhausta eli haluaisi lopettaa tarhauksen siirtymäajalla tai sallisi sen jatkuvan vain, jos eläimille taataan huomattavasti paremmat olot.

Täyskieltoa kannattaa 38 prosenttia vastaajista. Vain 16 prosenttia sallisi turkistarhauksen jatkuvan entisellään.

Turkistarhaus on puhuttanut myös korona-aikana, kun Tanska päätyi lopettamaan miljoonia minkkejä eläimistä löytyneen koronavirusmutaatioin vuoksi. Suomen minkkitarhoilta virusta ei ole löytynyt.

Eläinoikeusjärjestöjen mukaan koronavirus antaa kuitenkin lisäpontta tarkastella turkistarhauksen asemaa myös Suomessa.

– Nyt olisi korkea aika laittaa piste turkistarhaukselle, joka on paitsi koronariski, myös vailla kansan hyväksyntää. Suomen tulisi panostaa kestäviin elinkeinoihin ja lopettaa epäeettisen alan tekohengittäminen, sanoo Oikeutta eläimille -järjestön viestintä- ja kampanjavastaava Kristo Muurimaa tiedotteessa.

Lue myös:

Minkkien myynti loppuu yllättävin kääntein Tanskassa – Vantaalle jää maailman ainoa turkisten myyntipaikka

Suosittelemme sinulle