Hyppää sisältöön

Kansallisooppera aloittaa yt-neuvottelut

Suomen Kansallisoopperan yt-neuvottelut alkavat 1. joulukuuta.

Kansallisooppera sai valtiolta ylimääräistä koronatuen tänä keväänä ja uuden tuen joulukuussa. Oopperatalo kuvattiin marraskuun alussa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomen Kansallisooppera ja -baletti aloittaa yhteistoimintaneuvottelut 1. joulukuuta. Asiasta kertoo Svenska Yle verkkosivuillaan.

Yt-neuvottelut koskevat tilapäisiä lomautuksia, joiden kesto on enintään 90 päivää. Kansallisoopperan edelliset yt-neuvottelut käytiin keväällä, jonka jälkeen suurin osa Kansallisoopperan ja -baletin henkilökunnasta oli lomautettuna.

Kansallisoopperan mukaan talouden tasapainottaminen on tarpeen koronaviruksen aiheuttamien taloudellisten menetysten takia, jotka aiheutuvat viranomaisten rajoituksista esitystoimintaa kohtaan kuluneena syksynä 2020 ja keväällä 2021.

– Olemme koko syksyn ajan myyneet esityksiä puolelle salia, mikä on johtanut tulojen vähenemiseen. Sama tilanne pätee ensi keväänä. Nyt meillä ei ole yhtään esitystä, joten on aika reagoida, sanoo Kansallisoopperan pääjohtaja Gita Kadambi.

Kansallisoopperan esitystoiminta yleisölle on keskeytetty 18. joulukuuta saakka.

Pandemiasta johtuvat taloudelliset menetykset ovat tämän vuoden ja ensi kevään arvion osalta yhdeksän miljoonaa euroa. Viime kevään tappiot on kompensoitu viime kevään lomautuksilla.

Kansallisooppera sai valtiolta koronatukea tänä keväänä ja uuden tuen joulukuussa.

– Tuki on tietysti ollut erittäin tervetullutta, mutta valitettavasti se ei ole riittävästi, sanoo Kadambi Svenska Ylelle.

Juttua korjattu 27.11. klo 12.09: Jutussa kerrottiin aluksi, että Ooppera aikoisi irtisanoa henkilöstöään. Kyse on lomautuksista.

Juttuun korjattu klo 15.09 tieto, että viime kevään tappiot on kompensoitu viime kevään lomautuksilla.

Lue myös:

Nationaloperan inleder samarbetsförhandlingar

Elokuvateattereita mennee kiinni HUS-alueella – Filmikamarin Tero Koistinen: "Harmittaa, että alue on näin tolkuttoman laaja"

Suosittelemme sinulle