Hyppää sisältöön

Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt haudattiin Lappeenrannassa, presidentti Niinistö: "Me kiitämme, me kunnioitamme ja me muistamme" – katso tallenne

Tuomas Gerdt haudattiin Lappeenrannassa Lepolan hautausmaalle sotilaallisin menoin.

 Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt haudattiin Lappeenrannassa.
Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt haudattiin Lappeenrannassa.

Viimeinen elossa ollut Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt on siunattu viimeiselle matkalleen lauantaina Lappeenrannassa. Gerdt kuoli marraskuun 1. päivänä 98-vuotiaana.

Tuomas Gerdt siunattiin Lauritsalan kirkossa yksityistilaisuudessa. Siunaamisen jälkeen Gerdtin arkku kuljetettiin hautajaissaattueessa noin neljän kilometrin päässä olevalle Lepolan hautausmaalle.

Varusmiehet kantoivat Tuomas Gerdtin arkkua Lepolan hautausmaalla. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hautajaisiin osallistuivat myös tasavallan presidentti, puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö, Puolustusvoimien komentaja kenraali Timo Kivinen sekä puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Haudalla puheen pitänyt presidentti Niinistö sanoi, että Tuomas Gerdtin kuoleman "surusanomassa on paljon lopullista, mutta samalla ikuisesti kestävää".

– Ritari Gerdt vältti tuomasta esiin kokemuksiaan ja urhoollisuuttaan sodissa. Sodat oli käyty ja sovittu, elämä jatkui perheen, työn ja monien luottamustehtävien parissa. Keskusteluissa hänestä henki vaatimaton, vakuuttava vakaus. Koko olemus kertoi, että hän on valan ja velvollisuuden ristinsä kantanut ja kunnian ristinsä ansainnut, Niinistö sanoi.

– Monilla on varmaan silmissä kuva Tuomas Gerdtistä itsenäisyyspäivinä johdattamassa vieraita Valtiosaliin Jääkärimarssin soidessa. Sisään ei tullut vain fyysinen henkilö; katsojalle hän välitti vahvoja tuntemuksia: Velvollisuuden täyttämisestä, vapaudesta ja vastuusta, sukupolvesta, joka uskoi tulevaan ja rakensi valtavan tuhon jäljiltä hyvinvoinnin. Ja hänestä huokui sovun ja sovinnon henki.

Niinistö päätti puheensa kolmeen toivotukseen viimeiselle Mannerheim-ristin ritarille: "Me kiitämme, me kunnioitamme ja me muistamme".

Omaisten pyynnöstä siunaustilaisuutta kirkossa ei televisioitu eikä radioitu.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti, että mannerheim-ristin ritareiden muisto ei unohdu. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Tuomas Gerdtin hautajaiset eivät ollet varsinaisesti sotilaalliset hautajaiset, vaan hautajaiset, joissa on sotilaallisia elementtejä. Tilaisuudessa olivat muun muassa lippuvartio, sotilassoittokunta, arkun päälle asetettu Suomen lippu sekä kunnialaukaukset.

Tuomas Gerdt palveli jatkosodassa taistelulähettialiupseerina Jalkaväkirykmentti 7:ssä ja hänet nimitettiin ritariksi 8. syyskuuta 1942. Kaikkiaan jatkosodassa Mannerheimristin ritariksi nimitettiin 191 sotilasta.

Tuomas Gerdt syntyi Heinävedellä 28.5.1922. Jatkosodan jälkeen hän asettui asumaan Lappeenrantaan.

Lue seuraavaksi: Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt on kuollut

Vaneritehtaalla työskenteli vaatimaton mies, jonka sotasaavutuksista ei moni edes tiennyt – autonkuljettaja kertoo matkoistaan Tuomas Gerdtin kanssa

Näin Tuomas Gerdt saatettiin viimeiselle matkalle

Suosittelemme sinulle