Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kansainväliset vammaisjärjestöt kantelevat Suomen koronatoimista: "Valtio sulki häikäilemättömästi vammaisten asumisyksiköt"

Järjestöjen mukaan vammaisten lukitseminen asumisyksikköihin on laiton tapa reagoida pandemiaan.

Lähikuva pyörätuolissa istuvan, valkoiseen huppariin ja uhreilutrikoisiin pukeutuneen ihmisen kädestä ja pyörtuolin käsinojasta.
Eurooppalaiset vammaisjärjestöt ovat jättäneet järjestökantelun Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitealle vammaisiin kohdistuvista koronatoimista. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Jussi Hanhivaara
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaksi kansainvälisesti toimivaa vammaisten yhteistyöjärjestöä valittaa Suomen koronarajoituksista Euroopan sosiaalisten oikeuksien komiteaan.

Eurooppalaiset Validity-säätiö ja European Network on Independent Living (ENIL) hakevat kantelussaan kannanottoa siihen, onko Suomen valtio rikkonut Euroopan sosiaalisessa peruskirjassa sovittuja oikeuksia. Tarkemmin sanottuna kyse on vammaisten oikeudesta terveyteen, sosiaalipalveluihin, itsenäisyyteen ja yhteiskunnalliseen elämään osallistumiseen.

– Kantelijatahot pyytävät Suomen valtiota vapauttamaan vammaiset henkilöt asumisyksiköistä ja kiireesti tarjoamaan heille yksilöllisiä palveluja lähiyhteisöissä, sanoo kantelun laatinen lakitoimiston toimitusjohtaja ja ENIL:n hallituksen jäsen Jukka Kumpuvuori.

Kantelun perustana YK:n sopimus

Kantelijat vetoavat YK:n vammaissopimukseen, jossa vammaisten henkilöiden sulkeminen laitoksiin on heidän mukaansa todettu ihmisoikeusloukkaukseksi.

Koronarajoitukset ovat heidän mukaansa johtaneet potentiaalisten tartuntapesäkkeiden syntymiseen vammaisten asumisyksiköissä.

– Suomen valtio sulki häikäilemättömästi vammaisten henkilöiden asumisyksiköt sen sijaan, että olisi turvannut turvalliset vierailut, Kumpuvuori sanoo.

Vammaisten ihmisoikeusjärjestön Kynnyksen mukaan koronapandemia on iskenyt vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksiin enemmän kuin muiden, johtuen ryhmämuotoisessa asumispalvelussa asuvien vammaisten suhteellisen suuresta osuudesta.

– Ryhmämuotoisesta asumispalvelusta on tullut uusi normaali ja on havaittavissa uuslaitostumista, Kynnyksen suunnittelija Annina Heini sanoo.

THL: Vastuu suojelusta kuuluu valtiolle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo nettisivuillaan, että yksittäisten ihmisten liikkumista vammaisten asumisyksiköissä voidaan rajoittaa tartuntatautilain nojalla karanteenin tai eristämisen ajaksi.

Samalla THL huomauttaa, että kaikessa toiminnassa on otettava huomioon YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien yleissopimus.

– Yleissopimuksen tarkoituksena on edistää, suojella ja taata kaikille vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet sekä edistää vammaisten henkilöiden synnynnäisen arvon kunnioittamista.

THL:n mukaan vastuu vammaisten henkilöiden turvallisuuden varmistamisesta kuuluu julkiselle vallalle.

Lakitoimiston toimitusjohtaja Jukka Kumpuvuori sanoo tiedustelleensa viranomaisilta kuinka moni vammaisten henkilöiden asumisyksiköissä on ollut vierailurajoitusten piirissä, sekä siitä, paljonko yksiköissä on ollut tartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemia.

– Vastausta ei ole saatu. Rajoitukset ovat olleet voimassa maaliskuun puolivälistä ja ovat monin paikoin vieläkin voimassa, Kumpuvuori sanoo.

Lisää aiheesta: Ylen Spotlight: "Koronan vangit"

Suosittelemme