Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kaupunki keksi hyötykäyttöä sisäilmaongelmien takia suljetulle koululle, jonka remontissa meni hukkaan kahdeksan miljoonaa euroa

Akaan kaupunki hakee rahoitusta, että tyhjänä olevaan kouluun voisi laittaa tietokoneita ja kasveja. Datakeskuksen hukkalämpö auttaisi kasvintuotannossa.

Akaan Viialan parakkikoulu. Taustalla vanha käytöstä poistunut keskustan koulu
Akaan Viialan parakkikoulu. Taustalla vanha käytöstä poistunut keskustan koulu. Arkistokuva vuodelta 2017. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Anu Leena Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Akaan kaupunki teki yli kahdeksan miljoonan euron remontin Viialan Yhtenäiskouluun ja käytti kaksi miljoonaa euroa vuodessa väistötiloihin.

Raha meni käytännössä hukkaan, koska koulu poistettiin käytöstä sisäilmaongelmien takia kuitenkin. Nyt kaupunkiin rakennetaan uutta 750 oppilaan Yhtenäiskoulua.

Noin 16 500 asukkaan Akaan kaupunki ei ole ongelmiensa kanssa yksin. Sama tarina on surullisen tuttu koko Suomessa.

Suomen kunnista 70 prosenttia on laatinut toimintaohjeen sisäilmaongelmien varalta, kertoi valtioneuvostolle laadittu kysely viime vuonna. Rakennusneliöissä mitattuna sisäilmaongelmat olivat tyypillisimpiä peruskouluissa ja lukioissa, joissa ongelmia esiintyi 18 prosentissa kokonaisneliömäärästä.

Tietokoneita ja kasveja

Monissa kunnissa ongelmakoulut on purettu tai ne ovat tyhjillään. Akaa päätti yrittää ajatella positiivisemmin, löytyisikö koulun tiloille uusia käyttömahdollisuuksia.

Akaan kaupunki etsi tammikuussa 2020 avoimilla ideapäivillä kumppaneita keksimään ideoita. Ideapäiviin osallistettiin kaupungin edustajien, valtuuston ja kaupunkilaisten lisäksi eri alojen asiantuntijoita ja media.

Mukana suunnittelussa oli myös innovaatioyhtiö Ideascout. Syntyi visio Green Plantista, joka yhdistää datakeskuksen ja kasvituotannon.

Remontin jäljiltä koulun pinnat ovat hyvässä kunnossa, mutta sisäilmaongelmien takia on epäselvää, missä määrin ihmiset voivat viettää aikaa sisällä.

Ideaa voisi monistaa muualle

Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola kertoo Ylelle, että tarkoituksena on, että koulussa voisi olla tietokoneita ja kasveja. 5G-verkko luo tarpeen sijoittaa datakeskukset lähelle käyttäjiä. Samaan aikaan sisäviljelymenetelmät ovat kehittyneet.

– Tuomalla yhteen 5G datakeskus ja kasvituotanto luodaan merkittävää synergiaa muun muassa hyödyntämällä datakeskuksen tuottamaa hukkalämpöä, Akaan kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Peltola ei ole kuullut muualta Suomesta vastaavasta ideasta.

Peltolan mukaan varsinaisen kehitysprojektin valmistelu on käynnissä. Kaupunki käy keskusteluja yritysten kanssa sekä keskustelee rahoituksesta ja ideasta VTT:n ja Business Finlandin kanssa.

Kaupunginjohtaja toivoo, että seuraavan kahden vuoden kuluessa idea saataisiin toteutukseen.

Antti Peltolan mukaan konseptia voisi monistaa myös muualle Suomessa tai ulkomailla.

– Suomen kunnissa on paljon kiinteistöjä, missä tämäntyyppistä konseptia voisi hyödyntää.

Lue lisää:

Akaan valtuusto päättää Viialan uudesta koulusta

Akaan Viialaan tulee uudet liikuntatilat samalla, kun tehdään uusi yhtenäiskoulu

Suosittelemme sinulle