Hyppää sisältöön

Pohjois-Satakunta koronan leviämisvaiheessa

Kuntien edustajat ja tartuntataudeista vastaavat viranomaiset kokoontuivat perjantaina päättämään uusista toimenpiteistä.

Pohjois-Satakunnan koronatilanne on pahentunut merkittävästi. Kuva: Sasa Kadrijevic / All Over Press

Pohjois-Satakunta on siirtynyt koronan leviämisvaiheeseen. Tilanteesta päättivät tänään kokoontuneet Pohjois-Satakunnan kuntien johtajat, Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä PoSan tartuntataudeista vastaavat viranomaiset ja Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Tartuntatautirekisterissä on tällä hetkellä ( 27.11. klo 19.30 ) toimintahäiriö, jota selvitetään. Satakunnan perjantaina koronakartassa julkaistusta luvuista puuttuu 14 tapausta. Perjantaina klo 18 Satakunnassa oli todettu yhteensä 217 varmistettua COVID-tapausta.

Viimeisten 14 vuorokauden aikana uusi tapauksia on tullut ilmi 65. Viimeisen 14 vuorokauden ilmaantuvuus on noussut lukuun 0,1 / 100 00 asukasta. Nousu on tapahtunut nimenomaan Pohjois-Satakunnassa ja tilanne liittyy kahteen tartuntaketjuun ja joukkoaltistumisiin.

Tartunnanjäljitys toiminut hyvin

Tartunnanjäljitys toimii erittäin tehokkaasti ja karanteenit on pystytty asettamaan nopeasti.

Tilannetta kuvastaa Satasairaalan mukaan se, että viime viikolla tartunnanlähde pystyttiin selvittämään 86 prosentissa tapauksista. Tämän viikon 34 tapauksesta tällä hetkellä vain viidellä tartunnanlähde on avoin. Parissa tapauksessa tartunnanjäljitys on alkanut juuri äsken.

Virukselle on ominaista, että se voi tarttua kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua ja tämä asettaa haasteita tartunnanjäljitykselle. Tästä johtuen Pohjois-Satakunnassa on jouduttu laajoihin karanteeneihin.

– Nyt avainasemassa on se, että väestö noudattaa annettuja ohjeita. Laaja kiihtymisvaiheen maskisuositus on voimassa koko Satakunnassa. Etäisyyksiä ja hyvää käsihygieniaa sekä joukkokokoontumisten välttämistä ei voi liikaa korostaa, sanotaan Satasairaalan tiedotteessa.

– Myös kokoontumisrajoitukset tulee ottaa vakavasti, jotta voidaan muualla Satakunnassa välttyä Pohjois-Satakunnan laajoilta julkisten tilojen suluilta. Näytteisiin tulee hakeutua viipymättä.

Koko Satakunta kiihtymisvaiheessa

Torstaina koko Satakunnan todettiin siirtyneen koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen.

PoSa tiedotti aiemmin perjantaina kahdesta erillisestä joukkoaltistumisesta.

Honkajoen yhteiskoulussa todettiin kaksi tartuntaa. Altistuneita on yläkoulussa ja lukiossa niin paljon, että koko koulu päätettiin siirtää etäopetukseen.

Kankaanpäässä päiväkoti Havussa todettu koronatartunta on puolestaan johtanut kahden päiväkotiryhmän karanteeniin.

Perjantaina iltapäivällä PoSa tiedotti myös muista altistumisista. Katso tästä (siirryt toiseen palveluun) koko leviämisvaihetta koskeva tiedote.

Päivitetty 27.11. klo 19.30 tietoja Satasairaalan tiedotteen perusteella.

Kuuntele tästä uusimmat Yle uutiset Satakunnasta

Lue lisää:

Satakunta on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen

Suosittelemme sinulle