Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Eva Nyström löi läpi Damallsvenskanissa ja sai kutsun maajoukkueeseen – seuraavaksi tavoitteena on vakiinnuttaa paikka Helmareissa ja myöhemmin murtautua Manchester Unitediin

Eva Nyström lukeutuu syksyn Helmareiden ensikertalaisiin. Suomi kohtaa EM-karsinnoissa Skotlannin tiistaina.

Eva Nyström PK, Annika Huhta HJK 2018
Kuva: Matti Raivio / AOP
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Monelle vuosi 2020 on ollut yhtä mahalaskua, mutta Eva Nyströmin vuotta voi ainakin saavutusten valossa kutsua onnistuneeksi. Nuori puolustaja debytoi ensin Ruotsin pääsarjassa, vakiinnutti paikkansa Umeån alakerrassa ja sai syksyllä ensimmäisen kutsunsa Anna Signeulin A-maajoukkueeseen.

– Kyllä kausi oli mielestäni minulta hyvä. Oli kiva nähdä, että pärjään tuollakin tasolla ja saa paljon vastuuta. Vaikka joukkueella ei mennytkään niin hyvin, koin, että sain itse onnistumisia.

Nyströmin edustama Umeå palasi kolmen Elitettanissa viettämänsä kauden jälkeen täksi kaudeksi Damallsvenskaniin. 2000-luvun alun suurseuran kausi oli kuitenkin vaikea, ja joukkue joutui taistelemaan putoamista vastaan. Nyströmillä riitti topparina tehtävää.

– Puolustimme paljon peleissä, mutta kyllä me hyviäkin joukkueita vastaan pystyimme pitämään palloa. Oli kiva, että pelityylimme oli sellainen, että halusimme pitää palloa, se oli kehittävää. Emme vain roiskaisseet palloa pois, Nyström avaa.

Hän kunnostautui kauden viimeisessä ottelussa myös maalinteossa, kun Umeå kukisti vieraissa Eskilstunan 1–0. Se ei kuitenkaan riittänyt sarjapaikan säilyttämiseen, sillä Eskilstuna säilyi liigassa samoin pistein, mutta paremman maalieron turvin.

Maajoukkuekutsu yllätys

Eva Nyström vaihtoi kauden 2018 päätteeksi kotimaan kentät ja PK-35 Vantaan Ruotsiin. Ensimmäinen asemapaikka löytyi Tukholmasta, ja kauden 2019 hän urakoi toiseksi korkeimmalla sarjatasolla AIK:n riveissä.

Seuraavalla kaudella odotti harppaus sarjaporrasta ylemmäs. Nyström siirtyi Uumajaan kahden vuoden sopimuksella, mutta putoaminen vesitti suunnitelmat.

– En ole jatkamassa. Se, missä ensi kaudella pelaan, ei ole vielä varmaa, Nyström kuittaa.

Umeåsta löytyy kuitenkin suomalaisväriä varmuudella myös ensi kaudella, sillä Åland Unitedin kultaluotsi Samuel Fagerholm solmi seuran kanssa kolmen vuoden sopimuksen viime viikon lopulla.

Mitä todennäköisimmin myös Nyströmin uusi seura löytyy kuitenkin länsinaapurista.

– Ruotsi on nyt hyvä paikka kehittyä.

Nyström haaveilee pelaavansa joskus Englannissa

Myös Nyströmin opinnot ovat Ruotsissa. Hän opiskelee oikeustieteitä Tukholmassa ja Uumajassa, mutta on valmis pitämään niistä taukoakin, mikäli pelipaikka löytyy jostain muualta.

– Jos opinnot pystyy ottamaan mukaan, jatkan, mutta jos on pakko ottaa vaikka kevät taukoa, niin sitten siihen tulee tauko. Ei minulla ole niiden suhteen stressiä, sunnuntaina 21-vuotissyntymäpäiviään juhlinut Nyström sanoo.

Osalle pelkät oikeustieteen opinnot voisivat tuntua raskaalta, mutta Nyström vakuuttaa, että ne sopivat hyvin yhteen huippu-urheilun kanssa.

– Olen ollut aina tosi hyvä koulussa, minun ei tarvitse lukea asioita montaa kertaa. Päivisin on vapaa-aikaa, jolloin pystyy lukemaan hyvin ja tekemään tehtäviä.

Nyströmillä on kovat tavoitteet myös jalkapallossa ja niiden eteen hän on valmis tekemään töitä. Onnistuneesta kaudesta huolimatta maajoukkuekutsu oli yllätys.

– Oli se hienoa, mutta tulihan se vähän yllätyksenä. Kiva saada vahvistusta siitä, että kausi on mennyt hyvin ja on valinnut oikeita askeleita uran suhteen. Oli kiva vihdoin päästä mukaan.

Nyström toivoo murtautuvansa Helmareiden kokoonpanoon, mutta ymmärtää, ettei avauksen paikka tule helpolla. Åland Unitedin kanssa mestaruutta juhlineella Anna Westerlundilla on kokemusta lähes 130 maaottelusta ja Natalia Kuikka valittiin vastikään Damallsvenskanin parhaaksi puolustajaksi. Juventuksen Tuija Hyyryselläkin on maaotteluita takanaan yli sata, ja hän pystyy pelaamaan niin laidassa kuin topparinakin.

– Tiedostan, että voi mennä vuosi tai muutama vuosi siihen, että pääsee avaukseen asti topparina pelaamaan. Se ei ehkä ole pelipaikka, mitä vaihdetaan kesken karsintojen. Tarvitsen vielä kokemusta. Mutta tulevaisuudessa tavoitteenani on, että saan paljon vastuuta ja olen tärkeä pelaaja, Nyström kertoo.

Helmareiden julkistuskuvassa Nyströmin nimi komeilee keskikentän ja hyökkäyksen yhteydessä. Vielä PK-35:ssa Nyström viihtyi keskikentällä, mutta Ruotsissa hän on pelannut topparina. Nyström kertoo pitävänsä molemmista paikoista.

– Topparina olen treenannut täällä maajoukkueen mukanakin, Nyström kertoo.

Maajoukkuepaikan vakiinnuttamisen lisäksi Nyström haaveilee pelaavansa joskus Englannissa. Toiveena on kantaa Englannin Superliigaa johtavan Manchester Unitedin paitaa.

– Olen kannattanut heitä pienestä pitäen. Se tulee perheestä.

Jalkapallon naisten EM-karsinta Skotlanti–Suomi tiistaina kello 21.30 Areenassa ja TV2:ssa.

Lue myös:

Voittavaa kokoonpanoa ei muuteta – Helmarit pyrkii tukahduttamaan Skotlannin hyökkäyspelin myös Edinburghissa: "Täysin uusia temppuja sieltä tuskin tulee"

Syömishäiriön ja masennuksen kanssa kamppaillut Essi Sainio palasi maajoukkueeseen vuosien jälkeen – ottelun päätyttyä puhelimesta löytyi liikuttava yllätys

Helmarien Natalia Kuikka siirtyy Yhdysvaltoihin kahden vuoden sopimuksella

Helmarit otti askeleen kohti EM-kisoja – Anna Signeulin suurin voitto Suomen valmentajana

Helmarit pääsee tositoimiin yli puolen vuoden tauon jälkeen, kun vastaan asettuu EM-karsintojen päävastustaja – "Pystymme voittamaan jokaisen joukkueen tässä lohkossa"

Helmarit jatkaa EM-karsintoja hyvällä pelituntumalla – näillä pelaajilla Suomi hyökkää Skotlannin kimppuun

Suosittelemme