Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Balkanilla koronatilanne huononee entisestään – sairaalat vaarassa romahtaa, paikallisten lääkärien mukaan tilanne muistuttaa sotavuosia

Terveydenhuolto on ajautumassa paikoin kriisin partaalle rahoitus- ja henkilöstövajeen takia.

Kosovon pääkaupungissa Pristinassa jonotettiin koronatestiin 12. marraskuuta 2020.
Kosovon pääkaupungissa Pristinassa jonotettiin koronatestiin 12. marraskuuta 2020. Kuva: Valdrin Xhemaj / EPA
Anu Kerttula
Avaa Yle-sovelluksessa

Balkanilla sairaalat ovat romahtamassa koronataakan alla, kertoo uutistoimisto AFP. Koronatilanne on huonontunut alueella nopeasti.

Esimerkiksi Euroopan köyhimpiin alueisiin lukeutuvalla Länsi-Balkanilla kuolleiden määrä on kaksinkertaistunut 10 000:een kuluneen kuukauden aikana.

Länsi-Balkanin muodostavat Serbia, Kroatia, Bosnia ja Hertsegovina, Pohjois-Makedonia, Albania, Montenegro ja Kosovo.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemien länsibalkanilaisten lääkäreiden mukaan koronakaaos muistuttaa jo 1990-luvun sotavuosia.

Esimerkiksi Bosniassa eräs lääkäri kuvailee joutuvansa hoitotyössä tasapainoilemaan lukuisten hengenvaarassa olevien potilaiden välillä.

– Tilanne muistuttaa minua sodasta, ja pelkään, että kaikki voi vielä muuttua pahemmaksi talven aikana, anonyyminä pysyttelevä lääkäri kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Kroatiassa kasvomaskien käyttö on pakollista muun muassa julkisessa liikenteessä. Pääkaupungissa Zagrebissa matkustajat noudattivat suosituksia 24. marraskuuta 2020.
Kroatiassa kasvomaskien käyttö on pakollista muun muassa julkisessa liikenteessä. Pääkaupungissa Zagrebissa matkustajat noudattivat suosituksia 24. marraskuuta 2020. Kuva: Antonio Bat / EPA

Rahoituksen ja työvoiman puute kuormittaa terveydenhuoltoa

Kriisi paljastaa aukkoja alueen terveydenhuoltojärjestelmässä, joka on jo pitkään kärsinyt pahoin rahoituksen puutteesta ja lahjakkaiden lääkäreiden ja hoitajien muuttamisesta ulkomaille parempien palkkojen ja koulutuksen perässä.

Henkilöstöä on myös sairastunut koronavirukseen.

Esimerkiksi Serbiassa arviolta kaksi tuhatta sairaalassa työskentelevää henkilöä on asetettu karanteeniin samalla kun pääkaupungin Belgradin sairaalat täyttyvät potilaista.

– En ole koskaan urallani kokenut vastaavaa, sanoi Serbian lääkäriliiton johtaja Rade Panic paikalliselle N1-televisiokanavalle perjantaina vapisevalla äänellä, kertoo AFP.

– Minulla ei ollut paikkaa, minne laittaa potilaita, joita voi lääketieteellisesti pitää nuorina, eikä heitä voitu siirtää minnekään, anestesiologina työskentelevä lääkäri sanoo AFP:lle

Panic työskentelee sairaalassa, jossa hoidetaan vakavimpia koronan tautimuotoja.

Serbiassa koronatilanne pahenee. Viime viikolla rikottiin sadan tuhannen tartunnan raja, ja nyt tartuntoja on jo yli 160 000, käy ilmi Johns Hopkins -yliopiston seurannasta. Ihmiset jonottivat koronatestiin Belgradissa 19. marraskuuta 2020.
Serbiassa koronatilanne pahenee. Viime viikolla rikottiin sadan tuhannen tartunnan raja, ja nyt tartuntoja on jo yli 160 000, käy ilmi Johns Hopkins -yliopiston seurannasta. Ihmiset jonottivat koronatestiin Belgradissa 19. marraskuuta 2020. Kuva: AOP

Talous ei kestä ankaria rajoitustoimia, arvioi ekonomisti

Bosnia ja Hertsegovina, Pohjois-Makedonia ja Montenegro ovat kaikki kärsineet pahoin koronapandemiasta, ja niissä kuolemantapauksien määrä väkilukua kohden on Euroopan kärkiluokkaa. Silti maiden hallinnot ovat suhtautuneet nihkeästi ankariin koronatoimiin, joita otettiin käyttöön pandemian alussa. Alueella suositaan nyt kevyempiä toimia, kuten ravintoloiden sulkemisajan aikaistamista.

Asiantuntijoiden mukaan poliitikot joutuvat tasapainottelemaan viruksen leviämisen estämisen ja hauraan talouden suojelemisen välillä.

– Olemme liian köyhiä toistamaan kaikkia rajoitustoimia, kertoo kroatialainen ekonomisti Ljubo Jurcic uutistoimisto AFP:lle.

Lue myös:

Koronatartunnat jatkavat kasvuaan Länsi-Balkanilla – yhteensä lähes 90 000 tartuntaa

Suosittelemme sinulle