Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tatjana Sorina tuli puskista Rukan kympin palkintosijataistoon – valmentaja Cramer Expressenille: "Hän on täysin muuttunut"

Tatjana Sorina oli yllättää lauantaina Rukalla.

Tatjana Sorina
Tatjana Sorina jäi lauantaina palkintosijasta äärimmäisen niukasti. Kuva: Tomi Hänninen
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rukan lauantaisen naisten 10 kilometrin perinteisen kisan kärkikolmikko oli enemmän kuin tuttu. Mutta oli varsin lähellä, ettei palkinnoille olisi noussut todellinen yllättäjä: Venäjän Tatjana Sorina.

Sorina hävisi kolmanneksi sijoittuneelle Ruotsin Ebba Anderssonille vain sekunnin kymmenyksellä.

Mutta kuka on Tatjana Sorina? Nimi on monelle tuntematon, mutta sen sijaan Tatjana Aleshina saattaa olla tutumpi. Sillä nimellä hän kilpaili edellisen kerran puolitoista vuotta sitten.

Aleshina on aikaisemmin menestynyt paremmin sprinttikisoissa. Maailmancupeissa hän oli ennen lauantain kisaa saavuttanut pisteitä ainoastaan sprintti- ja parisprinttikisoista. Venäjän joukkueen valmentaja Markus Cramer kertoi ruotsalaiselle Expressen-lehdelle, ettei hän tästä huolimatta ollut yllättynyt Sorinan neljännestä sijasta.

– Hän on täysin muuttunut. Aikaisemmin hän oli pääasiassa sprintteri ja oli hyvä karsinnoissa, mutta ei menestynyt erähiihdoissa. Nyt? Hän on muuttanut koko elämänsä, Cramer kertoi Expressenille.

– Hän meni naimisiin Igor Sorinin kanssa, joka on ollut apuvalmentajani 2–3 vuotta. Hänestä tuli äiti maaliskuussa. Ja sen jälkeen… Igor on tehnyt hyvää työtä hänen kanssaan.

Cramerin mukaan Sorina on ymmärtänyt harjoittelun merkityksen ja hän harjoittelee nyt keskittyneesti ja kovemmalla tasolla. Cramer huomasi eron vanhaan, kun Venäjän joukkueen leirillä syyskuussa. Sorina voitti silloin normaalimatkan kisan ja oli toinen sprintissä.

– Kun näin hänet, hän oli aivan kuin uusi tyttö. En tiedä, johtuuko se siitä, että hän on mennyt naimisiin ja saanut lapsen, mutta hän on muuttunut.

Sorina ei suinkaan ole ainoa venäläishiihtäjä, joka on vaihtanut nimeään ennen tätä kautta. Julia Belorukovan sukunimi on nyt Stupak, Anastasia Sedovan Kuleshova ja Jelena Sobolevan Ustjugova.

Sorina pääsee lähtemään Rukan triplan viimeiseen osakilpailuun, 10 kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajokilpailuun, hyvistä asemista. Norjan Therese Johaug starttaa ensimmäisenä, Ruotsin Frida Karlsson ja Venäjän Natalia Neprjajeva lähtevät 16 sekuntia myöhemmin. Sorina iskee kolme sekuntia tämän kaksikon perään.

Suomalaisista parhaassa asemassa on Kerttu Niskanen, joka pääsee ladulle 10:ntenä, 42 sekuntia Johaugin perään.

Lue myös:

Krista Pärmäkoski ei hiihdä tänään Rukalla

Jelena Välben ystäviä kuoli koronavirukseen ja tytär sairastui vakavasti — hiihtolegenda kertoo, miksei suostu pelkäämään vaikeaa tilannetta

Niskasen hiihto sai Jauhojärvenkin innostumaan: "Kerttu on palannut sille tasolle, mitä on odoteltu"

Iivo Niskasen "koneen yskähdys" näkyi karusti kellossa – asiantuntija piti Suomen ykköstykin hiihtoa tukkoisena: "Se ei ollut valmiin näköistä"

Suosittelemme