Hyppää sisältöön

Päävalmentaja Kukkosen mielestä pukukikkailussa on tullut raja vastaan – "Huijauksella on isompi hyöty kuin dopingin käytöllä 10 kilometrin hiihdossa"

Petter Kukkosen mukaan kyse on urheilijoiden oikeudenturvasta.

Petter Kukkonen
Petter Kukkonen ei haluaisi lähteä mukaan pukukikkailuun, mutta jos FIS ei puutu ongelmaan, täytyy Suomen joukkueenkin tehdä asialle jotain. Kuva: Tomi Hänninen
Laura Arffman,
Anu Karttunen

Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen on ollut varsin hyvin tietoinen siitä, miten paljon mäkihyppypuvuilla on viime vuosina kikkailtu. Yle Urheilun asiantuntijat Tommi Nikunen ja Jari Mantila kertoivat nähneensä Rukan maailmancupin aikana erittäin suuria eroja yksittäisten urheilijoiden sekä maajoukkueidenkin välillä hyppypuvuissa.

– Kun tulimme tähän viikonloppuun ja ajattelimme, että olemme varusteissa aika hyvin pelissä mukana. Nyt kun olemme katsoneet videoita ja kuvanneet paljon omien urheilijoiden hyppypukuja ja muiden maiden hyppypukuja ja olemme havainneet, ettemme ole sillä seinälläkään, missä pitäisi olla, Kukkonen totesi Yle Urheilun haastattelussa.

– Se tietenkin asettaa kysymyksen, että jos meidän urheilijat ovat jo sääntöjen rajamailla ja osa saattaa olla vähän ylikin, niin mitä nämä toiset maajoukkueet sitten tekevät.

Kukkonen korostaa, ettei hänellä ole varmoja todisteita muiden maiden pukukikkailusta, mutta hänellä on kuitenkin “hyvin, hyvin, hyvin vahva haju, missä mennään”.

Suurempi hyöty kuin dopingista

Kukkosen mukaan peli on mennyt todella hurjaksi ja tilanne on jatkunut jo pitkään. Joku raja on nyt kuitenkin ylitetty. Kukkonen kertoikin Suomen joukkueen edustajien käyneen Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) asiasta vastaavien henkilöiden kanssa keskustelemassa ja ehdottaneen toimenpiteitä asioiden parantamiseksi. He painottivat sitä, että nykyinen tilanne vie lajia väärään suuntaan.

– Kysymys on urheilijoiden oikeusturvasta. FIS:llä on vastuu siitä, että jokainen joukkue ja urheilija on samalla viivalla. Jos näin ei ole, niin silloin aina päästään huijaamaan, Kukkonen sanoi.

– Jos löytyy viitteitä siitä, että tällä hyppypukuasialla huijataan, niin sillä huijauksella on isompi hyöty kuin dopingin käytöllä 10 kilometrin hiihdossa. Nämä mahdolliset rikkeet ovat vakavia ja niihin pitäisi suhtautua sillä vakavuudella.

"Todellakin toivon, että FIS tekee asialle jotain"

Kukkonen tietää, että sääntöjen venytys on osa peliä, mutta hän ei halua, että lopputuloksia määrittävät liian paljon testaamiseen tai pukujen kikkailuun liittyvät asiat. Suomen joukkueen tärkein kehityskohde on päävalmentajan mukaan yhä hyppytekniikan parantamisessa, mutta hän vakuuttaa tekevänsä kaikkensa urheilijoidensa eteen myös kabineteissa.

– Jos tämä minun havainne pitää paikkansa, niin siinä on ylitetty raja. Joskus tulee raja vastaan. Jos näen, että FIS ei pysty takaamaan sitä, että olemme kaikki samalla viivalla, niin meillä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin mennä siihen törkeään peliin mukaan, Kukkonen sanoi.

– Siksi halusin ottaa tämän puheeksi FIS:n kanssa, koska minun moraalini ei sitä kestä. Todellakin toivon, että FIS tekee asialle jotain. Aika näyttää mihin mennään. Toivottavasti ei tarvitse lähteä liian karulle tielle.

Lue myös:

Paljastiko FIS-pomo juuri syyn yhdistetyn pukuongelmalle? Ottesen näki Ylen kohukuvan ja selitti tilannetta: "Tämä on ollut keskusteluissa"

Härski mäkihypyn pukukikkailu on noussut jälleen tapetille, tällä kertaa yhdistetyssä – "Heidän pukunsa näyttävät mäkipuvuilta, monen muun maan hiihtopuvuilta"

Suosittelemme sinulle