Hyppää sisältöön

Kaivosyhtiö Rio Tinto ei suunnittele malminetsintää Rautalammilla Etelä-Konneveden kansallispuiston alueella

Yhtiön mukaan kansallispuiston yllä tehdyillä lentomittauksilla pyritään ainoastaan saamaan tietoa alueen geologiasta.

Etelä-Konneveden kansallispuiston maisemaa. Arkistokuva. Kuva: Jere Ekosaari / Metsähallitus. Käyttöoikeus varmistettava Metsähallituksen viestinnästä erikseen.

Monikansallinen kaivosyhtiö Rio Tinto kiistää suunnittelevansa malminetsintää Etelä-Konneveden kansallispuiston alueella Rautalammilla.

Yhtiöstä kerrotaan, että se on tehnyt syksyllä geofysikaalisia lentomittauksia myös kansallispuiston yllä. Mittauksilla on yhtiön mukaan haluttu ainoastaan kerätä tietoa alueen geologiasta, sillä tieto auttaa ymmärtämään koko varausalueen geologiaa.

Rio Tinton mukaan kansallispuisto ei kuulu sen varausalueeseen eikä se aio tehdä malminetsintää, tutkimuksia tai kaivaa kansallispuiston alueella. Näin ollen mihinkään sen malminetsintälupahakemukseen ei tule sisältymään kansallispuiston aluetta.

Yhtiöllä oleva varaus malminetsintälupaa varten päättyy ensi huhtikuussa, minkä jälkeen yhtiö päättää mittaustulosten perusteella, mihin se tekee malminetsintälupahakemuksen. Rio Tinto kertoo valinneensa Rautalammin alueen kotimaisten julkisten geologisten tietojen perusteella.

Rautalammilla on perustettu kuntalaisaloite, jossa vedotaan kuntaan, ettei se suostuisi uusiin malminetsintälupiin ainakaan siihen saakka kunnes kaivoslaki on uudistettu.

Korjattu 19.29: Kansallispuiston nimi muutettu muotoon Etelä-Konneveden kansallispuisto.

Suosittelemme sinulle