Hyppää sisältöön

Atrian pakkauksiin lasketaan jatkossa tuotteiden hiilijalanjälki – merkintä on askel kohti ruokaketjun tavoiteltua hiilineutraaliutta

Ensimmäisenä tieto hiilijalanjäljestä ilmestyy tällä viikolla nurmolaisen Alatalon tilan kanatuotteisiin

Atrian pakkauksiin ilmestyy pian tiedot hiilijalanjäljestä. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Atrian pakkauksista voi jatkossa tarkastaa tuotteen hiilijalanjäljen. Ensimmäisenä tieto pakkauskohtaisesta hiilijalanjäljestä ilmestyy 2. joulukuuta nurmolaisen Alatalon tilan kanatuotteisiin.

– Hiilijalanjäljen ilmoittaminen on nyt aloitettu yhdellä kanatilalla. Tarkoitus on hiljalleen laajentaa käytäntöä useampiin tuotteisiin, kunhan saamme laskelmia ja tietoa enemmän, Atria Oyj:n vastuullisuusjohtaja Merja Leino toteaa.

Hiilijalanjälki on laskettu tila- ja pakkauskohtaisesti. Tarkka hiilijalanjälki on mahdollista laskea, koska Suomessa liha voidaan jäljittää suoraan tilalle.

– Olemme selvittäneet asiaa, eikä ainakaan vielä ole tullut vastaan, että mikään muu lihatuottaja olisi hiilijalanjälkeä pakkauksissaan ilmoittanut. Olemme siis oman tietomme mukaan tässä asiassa ensimmäisiä maailmassa, Leino kertoo.

Merkintä pakkauksessa kertoo tuotteen koko tuotantoketjun ilmastovaikutuksen hiilidioksidimääräksi muutettuna. Laskennassa on huomioitu myös teollisen toiminnan osuus sekä pakkaukset.

– Tämä on ehdottomasti läpinäkyvyyttä lisäävä asia. Haluamme kertoa kuluttajille tuotteen tarkan hiilijalanjäljen. Sitä kautta viestimme, että seuraamme hiilijalanjälkeä ja haluamme kehittyä kohti ympäristö- ja ilmastoystävällisempää yhtiötä.

Hiilijalanjäljen voi jatkossa tarkastaa pakkauksen kannesta. Kuva: Atria Oyj

Hiilineutraali ruokaketju vuonna 2035?

Hiilijalanjäljen laskenta on toteutettu Envitecpolis Oy:n ja Atrian kanssa yhteistyötä tekevien tilojen kanssa.

– Osaa kuluttajista hiilijalanjälki kiinnostaa jo tällä hetkellä paljon. Ei meitä suoranaisesti ole vielä tällaiseen kuluttajien puolelta kehotettu, mutta avoimuus ja läpinäkyvyys ovat kuluttajille tärkeää. Kyllä yleisesti kiinnostus tämän tyyppisiä asioita kohtaan kasvaa koko ajan, Leino miettii. ** **

Atrian pyrkimys on olla hiilineutraali ruokaketju vuoteen 2035 mennessä.

– Tämä on osa sitä työtä. Näin kerromme asioista kuluttajille avoimesti ja saamme samalla jatkuvasti itse lisää tietoa, mitä pitää vielä kehittää hiilineutraaliuteen pyrittäessä.

Leinon mukaan hiilijalanjälkimerkintöjen määrä kasvaa sitä mukaa, kun tilakohtaiset laskennat etenevät.

– Toivomme, että näin kuluttaja näkee, että työtä tehdään, jotta elintarvikeketju ja koko prosessi kehittyvät ilmastoystävälliseen suuntaan. Se on tässä tavoitteena.

Lue myös:

Atrialta jätti-investointi Nurmon siipikarjatehtaaseen

Atrian sianlihan vienti junalla Kiinaan ei vielä onnistunut – 20 000 kiloa sianpäitä ja sorkkia hävitettiin

Atrialta ensimmäinen erä sianlihaa junakontissa KiinaanAtrialta ensimmäinen erä sianlihaa junakontissa Kiinaan

Suosittelemme sinulle