Hyppää sisältöön

Kansalaisaloite sähkön siirtohintojen hillitsemiseksi etenee eduskuntaan

Hallitus antaa oman esityksensä eduskunnalle lähiaikoina.

Sähkön siirtohinta on useimmilla joko pysynyt ennallaan tai noussut tänä vuonna.
Sähkön siirtohinta on useimmilla joko pysynyt ennallaan tai noussut tänä vuonna. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Timo Keränen

Omakotiliiton lokakuussa aloittama kansalaisaloite (siirryt toiseen palveluun) sähkömarkkinalain muuttamiseksi on kerännyt vaadittavat 50 000 nimeä. Aloitteessa vaaditaan eduskuntaa muuttamaan lakia niin, että yhtiöt eivät voi kerätä kohtuuttomia voittoja ja ne velvoitetaan tekemään kustannustehokkaita investointeja.

Aloitteen mukaan sähköverkon haltija saisi korottaa siirtomaksujaan korkeintaan viisi prosenttia vuodessa. Tällä hetkellä sähköyhtiö voi korottaa hintojaan jopa viisitoista prosenttia.

Siirtoyhtiöt ovat alueellisia monopoleja eikä asiakas voi vaihtaa siirtoyhtiötä. Yhtiöt ovat perustelleet hintojen korotuksia maakaapeloinnin kalleudella. Ylen lokakuussa julkaiseman selvityksen mukaan se selittää kuitenkin vain pienen osan korotuksista.

Korkeat sähkön siirtomaksut ovat ärsyttäneet kuluttajia siitä lähtien kun sähkömarkkinalakia uudistettiin vuonna 2013. Varsinkin Energiaviraston valvontamallin muutos vuonna 2015 johti siirtohintojen tuntuvaan nousuun.

Omakotiliiton aloite avattiin parisen kuukautta sitten.

Hallituksen oma esitys uudeksi sähkömarkkinalaiksi annetaan eduskunnalle lähiaikoina, mutta voimaan se ei ehdi tavoitteiden mukaisesti vuodenvaihteessa.

Lue myös:

Yle tutki: Sähkön siirtohintojen raju nousu johtui yllättävästä syystä – valvojan tekemä muutos koitui kalliiksi kuluttajille

Sähkön siirtohintojen vuotuinen korotuskatto laskemassa roimasti nykyisestä – uuden lain voimaantulo viivästyy

Nostiko sinun sähköyhtiösi siirtohintoja? Yle selvitti, kuka Suomessa omistaa sähköverkkoyhtiöt ja ketkä nostivat hintoja

Suosittelemme sinulle