Hyppää sisältöön

Olympiakomitea jakoi viime vuotta vähemmän tehostamistukea kesälajeille – suurimmat voittajat yleisurheilu, golf ja judo

Paini ja nyrkkeily kokivat suurimmat pudotuksen viime vuoteen verrattuna.

Reetta Hurske, Lotta Harala ja Nooralotta Neziri kuuluvat Olympiakomitean tukemien urheilijoiden joukkoon. Kuva: Tomi Hänninen

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö on julkaissut maanantaina kesälajien tukipäätökset vuodelle 2021. Tehostamistukea jaettiin yhteensä 3 937 536 euroa. Laskua on viime vuodesta noin 33 000 euroa.

Suurten palloilulajien tukirahat ovat pysyneet ennalla lukuun ottamatta jalkapalloa, jossa tukipotti nousi viime vuodesta 14 400 euroa. Yksilölajeissa suurimmat voittajat viime vuoteen verrattuna ovat yleisurheilu, golf ja judo. Yleisurheilulle jaettiin kaikista kesälajeista suurin tehostamistuki: 532 100 euroa. Nousua viime vuodesta on 32 300 euroa.

Golf ja judo kokivat vielä suuremman kasvun tukirahoissa, sillä heidän tukipottinsa on lähtökohtaisesti pienempi. Vuosi sitten golf sai Olympiakomitealta tehostamistukea 35 000 euroa, kun nyt lukema oli 60 000 euroa. Judo sai vuosi sitten 55 000 euroa. Nyt lukema oli 80 000 euroa.

Suurimmat häviäjät viime vuoteen verrattuna olivat nyrkkeily ja paini. Nyrkkeilylle tuli viime vuonna yhteensä 129 800 euroa. Nyt summa oli 105 000 euroa. Painissa pudotus oli vielä kovempi. Vuosi sitten annetun tuen kokonaissumma oli 235 000 euroa. Nyt tehostamistukea annetaan 195 000 euroa. Molemmissa lajeissa on lopettanut tänä vuonna yksi suomalaishuippu: Nyrkkeilyssä Elina Gustafsson ja painissa Petra Olli.

Koronaviruspandemian takia useassa lajissa kansainvälinen kilpailutoiminta on ollut vähäistä tai kokonaan jäissä tänä vuonna. Olympiakomitean tiedotteen mukaan näiden lajien kohdalla kilpailumenestystä on peilattu ensisijaisesti vuoteen 2019.

– Menestys on kuitenkin vain yksi kriteereistämme. Olemme jo tutuksi tulleeseen tapaan käyneet syksyn mittaan hyvässä yhteistyössä läpi lajien huippu-urheilusuunnitelmia ja panostuksia huippu-urheiluun. Tässäkin tilanteessa olemme etsineet ja uskon, että myös löytäneet euroille mahdollisimman hyvää vaikuttavuutta, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki toteaa.

Kaikki tukipäätökset löytyvät Olympiakomitean verkkosivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle